Upotreba ChatGPT-a u dijagnozi bolesti: Trebamo li svoj život i zdravlje dati u ruke umjetne inteligencije? Evo što o tome kaže liječnik

Upotreba ChatGPT-a u dijagnozi bolesti

Posljednjih je godina umjetna inteligencija (AI) postala moćan alat u raznim područjima, a zdravstvo nije iznimka. Jedna posebno obećavajuća primjena je upotreba umjetne inteligencije u dijagnozi bolesti, gdje je ChatGPT, najsuvremeniji jezični model koji je razvio OpenAI, pokazao veliki potencijal.

Iskorištavanjem svojih mogućnosti obrade prirodnog jezika, ChatGPT je revolucionaran način na koji pristupamo dijagnozi bolesti, nudeći brže procjene i dijagnoze.

Međutim, treba li vjerovati umjetnoj inteligenciji i dati joj svoj život u ruke?

Dr. med. Hrvoje Pinoza, liječnik i autor na našem portalu, kaže:

ChatGPT, kao i Google prije njega, mogu pružiti objektivno točne informacije o bolesti i simptomima koje ljudi moju osjećati. Unatoč tome, to nikako ne treba zamijeniti za liječnički savjet i pregled, zato što svakog pacijenta treba uzeti posebno u obzir, sa svim njegovim karakteristikama i obilježjima, a to umjetna inteligencija i dalje nije u stanju učiniti. Stoga, i dalje je mudro prepustiti dijagnosticiranje bolesti u ruke liječnika u ordinaciji.

Uzevši u obzir komentar dr. Pinoze, u nastavku otkrivamo sve prednosti i mane korištenja ChatGPT-a u svrhu dijagnoze bolesti.

Posljednjih je godina umjetna inteligencija (AI) postala moćan alat u raznim područjima, a zdravstvo nije iznimka
FOTO: Shutterstock

Prednosti ChatGPT-a

ChatGPT je jezični model temeljen na GPT-3.5 arhitekturi, dizajniran za generiranje ljudskog teksta na temelju primljenog unosa. Obučen je na različitim internetskim tekstovima, što mu daje široku bazu znanja koja obuhvaća brojne teme, uključujući medicinske informacije dostupne do rujna 2021.

U nastavku donosimo prednosti ChatGPT-a u dijagnostici bolesti.

Razumijevanje prirodnog jezika

ChatGPT se ističe u razumijevanju i obradi prirodnog jezika. Ovo je ključni aspekt u medicinskoj dijagnozi jer omogućuje modelu razumijevanje simptoma pacijenta, povijesti bolesti i drugih relevantnih informacija.

Ogromna baza znanja

S pristupom širokoj lepezi internetskog teksta, ChatGPT se može osloniti na sveobuhvatnu bazu podataka medicinske literature, kliničkih studija i izvješća o slučajevima. To mu omogućuje pružanje procjena temeljenih na medicinskim saznanjima, ali samo do 2021. godine.

Brza obrada

Za razliku od pružatelja zdravstvenih usluga kojima će trebati vremena za pregled referentnih materijala, ChatGPT može brzo generirati odgovore, potencijalno dovodeći do brže dijagnoze i donošenja odluka o liječenju.

Smanjenje kognitivnih predrasuda

Modeli umjetne inteligencije poput ChatGPT-a nisu pod utjecajem osobnih predrasuda ili emocija, što ponekad može utjecati na ljudsku prosudbu. Ova nepristranost može dovesti do objektivnijih procjena.

Dostupnost

ChatGPT je dostupan 24 sata dnevno, što znači da pacijenti mogu potražiti savjet i preliminarne procjene u bilo koje vrijeme, čak i izvan redovnog radnog vremena klinike.

Početna procjena

ChatGPT može poslužiti kao prva točka kontakta za pacijente koji traže liječnički savjet. Postavljajući niz pitanja o simptomima i povijesti bolesti, ChatGPT može pružiti početne procjene, pomažući u određivanju prioriteta slučajeva i potencijalno smanjujući nepotrebne posjete bolnici.

ChatGPT nije zamjena za medicinski obučene stručnjake
FOTO: Shutterstock

Nedostaci ChatGPT-a kao alata za dijagnostiku

Dok ChatGPT ima značajna obećanja, postoje važna razmatranja koja treba imati na umu.

Nema zamjene za ljudsku stručnost

Kao što je dr. Pinoza naveo, ChatGPT nije zamjena za medicinski obučene stručnjake. Može nadopuniti njihove napore, ali konačnu dijagnozu i plan liječenja uvijek treba dati kvalificirani pružatelj zdravstvenih usluga.

Također, svaki pacijent je različita individua s različitom poviješću bolesti, različitim organizmom i različitom osobnošću. Samo njegov liječnik može najbolje znati informacije o njegovom zdravlju, a posebno zato što pregled uživo s osobom ne izostavlja onaj neverbalni dio komunikacije koji je ključan za dijagnozu bolesti (posebno duševnih i psihičkih).

Imajte na umu i to da ChatGPT ne može pregledati vaša pluća, izmjeriti tlak ili broj otkucaja.

Privatnost i sigurnost podataka

Rukovanje osjetljivim medicinskim informacijama zahtijeva snažne mjere zaštite podataka. Svaka implementacija ChatGPT-a u zdravstvu mora se pridržavati strogih propisa o privatnosti.

Kontinuirana obuka i ažuriranje

Kako se medicinsko znanje razvija, ChatGPT treba redovita ažuriranja kako bi se osiguralo da ostane aktualan i pouzdan. Primjerice, dostupni su samo podaci do 2021. godine, dok aktualne novosti ne može uzeti u obzir tijekom dijagnoze bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu