Hoće li umjetna inteligencija zamijeniti liječnike? Otkrila je 20 % više karcinoma od dva specijalizirana radiologa

umjetna inteligencija mogla bi pomoći u boljem dijagnosticiranju raka dojke

Njemačka novinska agencija dpa prenosi da bi, prema prvim rezultatima istraživanja, umjetna inteligencija mogla pomoći u boljem dijagnosticiranju raka dojke, osobito u zemljama u kojima nema dovoljno radiologa.

Liječnici i znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Lund otkrili su da je mamografski probir uz potporu umjetne inteligencije gotovo prepolovio opterećenje radiologa tijekom nasumičnog istraživanja u okviru švedskog nacionalnog programa probira raka dojke.

Znanstvenici su utvrdili:

Mamografski probir podržan umjetnom inteligencijom rezultirao je sličnom stopom otkrivanja raka u usporedbi sa standardnim dvostrukim očitavanjem, sa znatno nižim radnim opterećenjem čitanja zaslona, što ukazuje da je uporaba umjetne inteligencije u mamografskom probiru sigurna. Prvi rezultati istraživanja za skupinu više od 80.000 žena u Švedskoj otkrivaju da je probir podržan umjetnom inteligencijom otkrio 20 % više karcinoma u usporedbi s rutinskim dvostrukim očitavanjem mamograma od strane dva specijalizirana radiologa.
No, istaknuli su da rezultati istraživanja neće biti konačni još nekoliko godina.
Potrebno je više od desetljeća da se osposobi radiolog
FOTO: Shutterstock

Potrebno je više od desetljeća da se osposobi radiolog

Znanstvenici, čiji su nalazi objavljeni u časopisu Lancet Oncology, rekli su da tek treba ustanoviti kako utječe korištenje umjetne inteligencije na otkrivanje karcinoma u razdoblju između redovitih probira prije nego što se odluči je li upotreba umjetne inteligencije u mamografskom pregledu opravdana.

Kristina Lang iz Sveučilišta Lund je rekla:

Još uvijek moramo razumjeti implikacije po zdravstvene ishode pacijenata, posebno može li kombinacija stručnosti radiologa s umjetnom inteligencijom pomoći u otkrivanju raka u trogodišnjim razdobljima između redovitih probira koji se često propuštaju tradicionalnim probirima, kao i isplativost tehnologije.

No, tim je rekao da bi pomoć umjetne inteligencije mogla biti potrebna u zemljama koje nemaju dovoljno radiologa:

U mnogim zemljama postoji manjak radiologa specijaliziranih za dojke, uključujući manjak od oko 41 radiologa (8 %) u UK-u 2020. i oko 50 u Švedskoj, a potrebno je više od desetljeća da se osposobi radiolog sposoban tumačiti mamografije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu