Najrazvijeniji chatbot: Hoće li ChatGPT zamijeniti pojedine poslove? Psihologinja otkriva kakvu nam budućnost nosi umjetna inteligencija

Chatbot

Najnoviji chatbot, ChatGPT, koji je proizvela kompanija OpenAI, izazvao je brojne reakcije diljem svijeta. Dok jedni uzbuđeno trljaju ruke na napredak koji sa sobom donosi ovaj program, drugi strahuju od implikacija i mogućih posljedica. U ovom članku saznat ćete malo više o tome što je zapravo ChatGPT o kojem svi bruje, a raspravit ćemo i kakve promjene nam može donijeti te što razvoj umjetne inteligencije uopće znači za nas.

Chatbot - umjetna inteligencija
FOTO: Shutterstock

Chatbot – umjetna inteligencija

Chatbot je računalni program koji simulira razgovor kroz tekstualne ili glasovne interakcije. Najčešće se koristi za generiranje odgovora, tj. rješenja na problem. ChatGPT je samo jedan od chatbotova koji generiraju prirodni jezik. Generira ga online u tekstualnom obliku te ga mogu besplatno koristiti svi koji naprave račun.

Razlog tome zašto je zadobio toliko pažnje je jer ima mogućnost generirati kvalitetne tekstove temeljem informacija prikupljenih s interneta te ponuditi odgovore na pitanja.

Pa tako npr. možete zatražiti program da vam generira esej na određenu temu ili ga pitati da vam ponudi odgovore na pitanja. Program je sofisticiran pa pomoć možete tražiti i u drugim područjima, kao što su generiranje naslova za već napisani tekst ili osmišljavanje plana putovanja na željenu destinaciju.

Zasigurno ste se već susreli s nekim oblikom chatbota, npr. ako ste se ikad dopisivali s “programiranom” korisničkom službom, tj. virtualnim asistentom. Umjetna inteligencija je u takvim slučajevima postavljena kako bi što prije detektirala problem i ponudila rješenje te često uspješno zamjenjuje posao koji može biti monoton.

Chatbot
FOTO: Shutterstock

Što donosi razvoj umjetne inteligencije i chatbota?

Razvoj chatbotova kao što je ChatGPT sa sobom donosi brojne promjene – od promjena u školstvu i stvaralačkim umjetnostima pa do promjena u znanosti i zdravstvu.

Sasvim je normalno osjećati strah uslijed velikih promjena, pogotovo kada ne znamo kako će budućnost izgledati. Strah od izumiranja ili transformacije prirode trenutnih poslova također je razumljiv, ali valja zapamtiti da zaustavljanje razvoja neće zaustaviti takve promjene (pa se tako zabrana ChatGPT aplikacije u Italiji vjerojatno neće pokazati kao dugoročno rješenje).

Prisjetite se samo industrijske revolucije i pobuna koje su nastajale, dijelom uslijed straha od promjene i izumiranja određenih poslova. Da, određeni poslovi jesu na kraju bili zamijenjeni strojevima, ali pojavili su se novi poslovi i, zahvaljujući toj promjeni, društvo je uspjelo napredovati.

Ne moramo ni gledati tako daleko u prošlost da bismo spoznali našu mogućnost adaptacije i vrijednost koju (tehnološke) promjene mogu donijeti. Prije samo 40 godina život s internetom je bio nezamisliv, a danas se brojni poslovi temelje upravo na njemu. Zahvaljujući internetu dostupnost informacija je ogromna, što je unijelo promjene u brojna područja, među kojima su znanost, kultura i ekonomija.

Razvoj umjetne inteligencije i chatbotova također će sa sobom dovesti brojne promjene. Mogućnosti primjene su široke, a na nama je sada da odlučimo koji je najbolji način da se tome prilagodimo i na koji način možemo najbolje iskoristiti ovaj razvoj za vlastitu korist. Primjerice, chatbotovi se već koriste u različite zdravstvene svrhe, kao što je lakše zakazivanje medicinskih termina i brzo dobivanje odgovora na medicinska pitanja. Osim toga, razvijaju se razne intervencije kojima se pomoću chatbota pomaže pojedincima da usvoje zdravije životne navike, poput prestanka pušenja.

ChatGPT je podigao puno prašine i dijelom jer se u sklopu edukativnog sistema još uvijek nije ponudilo adekvatno rješenje za učenike i studente. Iako je vjerojatno da će se ovakvi programi koristiti i u profesionalnom i u edukativnom okruženju za pomoć pri pisanju, još se uvijek traga za rješenjem kako naučiti učenike i studente pisanju, istraživanju i kritičkom promišljanju, umjesto potpunog oslanjanja na umjetnu inteligenciju.

Chatbot i budućnost pisanja
FOTO: Shutterstock

Kakva je budućnost pisanja?

Jedna očigledna promjena koja se nameće razvojem chatbotova kao što je ChatGPT je promjena u pisanju. Nedavno je objavljen prvi roman napisan od strane umjetne inteligencije. Iako loše kvalitete, za pretpostaviti je da će ljudski um i tome doskočiti te da ćemo uskoro čitati kvalitetne romane napisane od strane umjetne inteligencije.

Možda to znači da će i mojem poslu doći kraj pa će tako pisanje informativnih članaka, kolumni i istraživanja u potpunosti preuzeti umjetna inteligencija. Volim misliti da tomu nije tako te da ćemo u budućnosti razviti određeno partnerstvo.

Primjerice, već sada se ovakvi chatbotovi mogu koristiti u svrhe osmišljavanja naslova za napisani tekst. Mogu i generirati cijeli tekst, ali kvaliteta je malo lošija, a etičnost upitnija. Dok se razvijaju regulacije o pisanju uz pomoć ovakvih programa (npr. hoće li se umjetna inteligencija navoditi kao autor ili ne), važno je sudjelovati u diskusiji i razmišljati na koje načine možemo iskoristiti ovaj napredak za našu dobrobit.

Zabrane, kao što je zabrana u Italiji, teško da će doprinijeti dugoročnom rješenju. I računala u školama su nekoć izazivala strah i zabrane, a danas imaju široku primjenu u nastavi (kako u kojoj državi i na kojoj obrazovnoj razini).

Kreiranje originalnih ideja i dalje ostaje prednost koju imamo nad umjetnom inteligencijom.

Osim toga, pisanje nudi puno više od samog završnog proizvoda, tj. napisanog teksta, koji može imati brojne učinke na čitatelje i društvo. Omogućava nam da zadržimo i oživimo sjećanja i da, kao socijalna bića, komuniciramo. Pisanje doprinosi razvoju kritičkog promišljanja, verbalnih vještina i kreativnosti, čimbenicima ključnim za opstanak i razvoj društva.

Najrazvijeniji chatbot
FOTO: Sutterstock

Pitala sam i ChatGPT što misli – hoće li umjetna inteligencija ikada zamijeniti pisanje i spisatelje. U nastavku se nalazi odgovor koji mi je umjetna inteligencija ponudila:

Umjetna inteligencija je napredovala u generiranju teksta, ali nije vjerojatno da će potpuno zamijeniti pisanje i pisce. Umjetnoj inteligenciji nedostaju kreativnost, emocionalna inteligencija, kulturno razumijevanje i sposobnost uspostavljanja ljudskih veza. Iako umjetna inteligencija može pomoći piscima, pisanje je kompleksna vještina koja kombinira jedinstvene ljudske osobine koje je teško u potpunosti replicirati.

Iako s blagom nelagodom što je ChatGPT ponudio gotovo isti odgovor kao onaj koji sam ja prethodno samostalno napisala, optimistično bih se složila s njim.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu