Hoće li umjetna inteligencija unaprijediti kolonoskopiju? Izašle su dvije nove studije koje govore u prilog otkrivanju ovih izraslina

CADe može poboljšati otkrivanje ne-neoplastičnih nalaza, odnosno polipa koji nisu zabrinjavajuće histologije

Dva nedavno objavljena članka objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine bave se prednostima i ograničenjima korištenja umjetne inteligencije (AI) u kolonoskopiji, prenosi Medical News Today. Ove studije daju proturječne rezultate, pri čemu jedna ne ukazuje na značajna dijagnostička poboljšanja, a druga pokazuje smanjenje stope propuštenih polipa debelog crijeva tijekom kolonoskopija.

Dr. Aasma Shaukat, gastroenterologinja na NYU Langone Health u New Yorku, koja nije bila uključena u studije, primijetila je da ove dvije studije, iako se razlikuju u dizajnu, daju suprotne zaključke u pogledu korisnosti kompjuterski potpomognute detekcije (CADe) u kolonoskopiji. Napomenula je da se obje studije slažu u jednoj točki – CADe može poboljšati otkrivanje ne-neoplastičnih nalaza, odnosno polipa koji nisu zabrinjavajuće histologije.

postupci potpomognuti umjetnom inteligencijom mogu dovesti do pretjeranog dijagnosticiranja
FOTO: Shutterstock

AI u gastroenterologiji

AI je pronašao široku primjenu u medicinskom polju. Pomaže u dijagnosticiranju bolesti, pojednostavljuje otkrivanje i razvoj lijekova, poboljšava komunikaciju između pružatelja zdravstvenih usluga i pacijenata, prepisuje medicinsku dokumentaciju i omogućuje skrb za pacijente na daljinu.

Dr. James Lee, gastroenterolog u bolnici Providence St. Joseph u Kaliforniji, koji nije bio uključen u studiju, istaknuo je rastuću ulogu umjetne inteligencije u kolonoskopiji, posebice u otkrivanju polipa na ekranu u stvarnom vremenu. Međutim, postoje rizici povezani s kolonoskopijom, uključujući potencijalne komplikacije i povećane troškove zbog upotrebe AI tehnologije.

Prva studija, koja je obuhvatila više od 3.000 ispitanika s pozitivnim fekalnim imunokemijskim testovima (FIT), nasumično je dodijelila sudionike koji će dobiti kolonoskopiju sa ili bez računalne pomoći za otkrivanje kolorektalnih abnormalnosti. Ova studija nije dovela do značajnih poboljšanja u otkrivanju uznapredovalih kolorektalnih abnormalnosti.

Druga studija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Humanitas, uključivala je sustavni pregled i metaanalizu 21 nasumičnog ispitivanja. Ispitivanja su uključivala 18.232 sudionika koji su bili podvrgnuti kolonoskopiji uz pomoć CAD-a. Istraživači su otkrili povećanu stopu otkrivanja polipa, ali ne i adenoma, koji nose veći rizik od progresije raka.

Studija je također otkrila smanjenje stope promašaja za adenome za 55 %. Međutim, upozorilo se da postupci potpomognuti umjetnom inteligencijom mogu dovesti do pretjeranog dijagnosticiranja, pretjeranog liječenja ne-neoplastičnih polipa i duljeg vremena postupka.

Umjetna inteligencija nije značajno poboljšala detekciju uznapredovalih adenoma
FOTO: Shutterstock

Umjetna inteligencija nije značajno poboljšala detekciju uznapredovalih adenoma

Dr. Ashkan Farhadi, gastroenterolog u Medicinskom centru MemorialCare Orange Coast u Kaliforniji koji nije bio uključen u istraživanja, za Medical News Today izrazio je povjerenje u drugu studiju, navodeći njezinu sveobuhvatnu analizu podataka i potencijalnu korist za manje iskusne liječnike.

Obje su se studije složile da umjetna inteligencija nije značajno poboljšala detekciju uznapredovalih adenoma, dok je druga studija pokazala povećanu ukupnu detekciju i smanjenje stope promašaja.

Stručnjaci su naglasili da točnost kolonoskopije uvelike ovisi o vještini operatera. Lee je dodao:

Ako AI ne vidi dio debelog crijeva (dijelove iza nabora debelog crijeva jer endoskopist nije uspio eksponirati taj dio debelog crijeva), tada AI nema pojma da tamo postoje polipi. Nadamo se da ćemo u budućnosti, ako umjetna inteligencija može obavijestiti endoskopiste je li dio debelog crijeva vizualiziran ili promašen, vjerojatno imati potpuniju pomoć od umjetne inteligencije i značajnije podatke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu