Umjetna inteligencija može točno dijagnosticirati očne bolesti, a mogla bi pomoći u otkrivanju čestog neurodegenerativnog poremećaja

Umjetna inteligencija može točno dijagnosticirati očne bolesti

Istraživači iz Moorfields Eye Hospital i Instituta za oftalmologiju University College London (UCL) u Engleskoj razvili su napredni AI sustav za preciznije i učinkovitije otkrivanje poremećaja vida. Ova tehnologija također ima potencijal za ubrzavanje dijagnoze sustavnih zdravstvenih stanja poput moždanog udara, srčanog udara i Parkinsonove bolesti.

Njihov revolucionarni temeljni model, RETFound, koristio je milijune skeniranja očiju Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva (NHS), postavljajući presedan za korištenje umjetne inteligencije u otkrivanju i liječenju sljepoće.

Ovaj razvoj događaja posebno je aktualan jer se podudara sa Svjetskim danom mrežnice 27. rujna, Svjetskim danom vida u listopadu i Mjesecom svjesnosti o dijabetičkim očnim bolestima u studenom.

značajan korak prema modernizaciji pregleda očiju
FOTO: Shutterstock

Revolucionarno postignuće sa širokom primjenom

Prema riječima prof. Pearsea Keanea s Instituta za oftalmologiju UCL-a, ovo postignuće predstavlja značajan korak prema modernizaciji pregleda očiju pomoću umjetne inteligencije, ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, nego i globalno. Studija, objavljena u časopisu Nature, prikazuje potencijal RETFounda u otkrivanju raznih očnih bolesti koje ugrožavaju vid, uz obećanje proširenja njegove primjene na mnoge druge.

Tradicionalno, AI modeli uvelike su se oslanjali na ljudske podatke i opsežne podatke o obuci. Dr. Steve Frank, stručnjak za tehnološki razvoj, istaknuo je izazove povezane s ovim pristupom. Naglasio je da umjetna inteligencija obično zahtijeva velike količine označenih podataka o obuci za nadzirano učenje. RETFound je, s druge strane, pokazao performanse usporedive s drugim programima umjetne inteligencije dok je koristio samo djelić podataka koje su označili ljudi, zahvaljujući svojem inovativnom pristupu učenja samonadzora.

Istraživači vjeruju da RETFound ima veliki potencijal u poboljšanju dijagnoze očnih stanja koja ugrožavaju vid, kao što su dijabetička retinopatija i glaukom, ali i u predviđanju sistemskih poremećaja poput zatajenja srca, moždanog udara i Parkinsonove bolesti.

Također, ova AI tehnologija nudi neinvazivni pogled na živčani sustav.
AI tehnologija nudi neinvazivni pogled na živčani sustav
FOTO: Shutterstock

Istraživači su RETFound učinili javno dostupnim

Studija je također naglasila učinkovitost RETFounda među različitim etničkim skupinama, pokazujući njegovu jednaku sposobnost otkrivanja bolesti u različitim populacijama. Glavni autor, Yukun Zhou, naglasio je vrijednost obuke RETFounda s etnički raznolikim skupovima podataka, pružajući snažnu osnovu za globalno istraživanje u aplikacijama u zdravstvu koje se odnose na otkrivanje očnih i sistemskih bolesti.

RETFound, najsuvremeniji AI model, pokazuje vrhunske performanse i učinkovitost u otkrivanju širokog spektra bolesti. Njegova učinkovitost, posebno u različitim populacijama, naglašava njegov potencijal transformativnog alata za primjene u zdravstvu. Istraživači su RETFound učinili javno dostupnim, potičući daljnja proučavanja i raznolika istraživanja u području okulomike.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu