Svjetski neurokirurzi stižu u Hrvatsku vježbati vodeću operativnu metodu kod pacijenata s ovom teškom bolešću

Prvi put će se u Hrvatskoj održati međunarodni praktični tečaj iz stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije

Prvi put će se u Hrvatskoj održati međunarodni praktični tečaj iz stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije – od 5. do 6. svibnja 2023. u Zagrebu. Zavod neurokirurgije Kliničke bolnice Dubrava domaćin je ovog važnog međunarodnog događaja.

Klinička bolnica Dubrava ujedno je Referentni centar Ministarstva zdravstva za funkcijsku i stereotaktičku neurokirurgiju.

Gostovanje svjetskih stručnjaka

Istaknuti i cijenjeni svjetski stručnjaci osobno će predstaviti svoja izvanredna iskustva i istraživanja, među kojima su:

  • prof. Ahmed M. Alkhani, predsjednik Arapskog neurokirurškog društva, predsjednik odbora za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju
  • prof. Walid Ahmed Abdel Ghany, predsjednik međunarodnog društva Middle-Eastern Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery MSSFN-a
  • doktor Harith Akram, neurokirurg iz najuglednije neurokirurške klinike u Engleskoj i svijetu Queen Square Hospital London.

Odaziv i sudjelovanje brojnih renomiranih stručnjaka potvrđuje da je Zavod za neurokirurgiju KB-a Dubrava prepoznat na međunarodnoj razini te se potvrđuje svjetska kvaliteta stručnog osoblja i njihovog rada.

Fadi-Almahariq
FOTO: medijsko priopćenje

Voditelj tečaja je specijalist neurokirurgije KB-a Dubrava, doc. dr. sc. Fadi Almahariq, dr. med., koji je ujedno član upravnog odbora međunarodnog društva Middle-Eastern Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery pod pokroviteljstvom Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju (WSSFN).

Almahariq je istaknuo:

Pozvali smo najveće stručnjake iz cijelog svijeta – iz Engleske, Češke, Egipta, Njemačke, Jordana, Saudijske Arabije i Slovenije. Cilj je da podijelimo znanje i iskustva, usporedimo naše i njihove rezultate i, naravno, da razmijenimo tehnike i kontakte, da naš Zavod bude međunarodni certificirani edukacijski centar za sve mlade specijalizante i specijaliste neurokirurgije iz cijelog svijeta iz područje stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije. Ovo je prvi put da se na ovakvoj svjetskoj razini kod nas praktično vježba kako se radi dubinska mozgovna stimulacija (DBS) i koje je naše iskustvo u tome te se time omogućuje svim sudionicima da se na jednom mjestu educiraju od vodećih svjetskih stručnjaka.

Prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med., ravnatelj KB-a Dubrava, je istaknuo:

S iznimnim zadovoljstvom sudjelujemo u organizaciji prvog tečaja ovakve vrste u Republici Hrvatskoj gdje će domaći i međunarodni stručnjaci imati prilike podijeliti iskustva i steći nova saznanja iz vrlo zahtjevnog područja neurokirurgije te obogatiti vlastitu kliničku praksu. Ovaj je događaj posebno značajan za KB Dubrava u kojoj unutar Zavoda za neurokirurgiju djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva za funkcijsku i stereotaktičku neurokirurgiju, ali i sve suradne specijalnosti koje sudjeluju u liječenju ovih bolesnika. Želimo srdačnu dobrodošlicu svim našim gostima i uspješan stručni tečaj te pozivamo sve zainteresirane stručnjake na sudjelovanje.
Ivica Lukšić
FOTO: medijsko priopćenje

Sudionici međunarodnog tečaja iz stereotaksijske i funkcionalne neurokirurgije imat će priliku čuti kako započeti stereotaktičke operacije u svojim ustanovama, uvježbati planiranje dubinske mozgovne stimulacije od ulazne do ciljne točke, postavljati pitanja najboljim stručnjacima na tom području te razmijeniti iskustva pri čemu će ujedno stvoriti kontakte s drugim centrima.

Funkcijska neurokirurgija i dubinska mozgovna stimulacija

Dubinska mozgovna stimulacija je postala vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do značajnih nuspojava te je izražena onesposobljenost.

DBS se od svih zemalja u regiji prvo počeo raditi u Hrvatskoj 2000. godine, svega nekoliko godina nakon prvog ugrađenog DBS-a u svijetu.

Funkcijska neurokirurgija je sad u vrhuncu, u peaku napretka na svjetskoj razini, a dobrobiti za pacijenta i poboljšanje kvalitete života upotrebom ove metode su velike. Funkcijska neurokirurgija djeluje na funkcije mozga – bazalne jezgre, neurotransmitere itd. To je veliko područje i mogućnost za istraživanje je iznimna.

Kod bolesnika koji imaju Parkinsonovu bolest i tremor već se kod prvog uključenja DBS-a vidi učinak
FOTO: Shutterstock

Kod bolesnika koji imaju Parkinsonovu bolest i tremor već se kod prvog uključenja DBS-a vidi učinak, prestane tremor, pacijent postane pokretljiviji, hoda. Kod distonije je potrebno duže vrijeme stimulacije da se postigne maksimalni rezultat zbog kontrakture muskulature. Kod takvih pacijenta nakon ugradnje DBS-a rad s fizioterapeutom nekoliko mjeseci nakon ugradnje je od iznimne važnosti. Bitno je istaknuti da pacijenti nakon operacije vraćaju svoju pokretljivost, voze bicikl, hodaju, a to je povratak u svakodnevnicu te se time podiže kvaliteta života bolesnika i njihove obitelji.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: medijsko priopćenje

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu