Potvrđen prvi ovogodišnji slučaj gripe u Hrvatskoj: “Radi o vrlo ranoj pojavi!”, evo tko je posebno ugrožen

Potvrđen prvi ovogodišnji slučaj gripe u Hrvatskoj

Prvi ovogodišnji slučaj gripe u Primorsko-goranskoj županiji potvrdio je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo kod 38-godišnjakinje na otoku Cresu, a prisutnost virusa influence, kako stoji u priopćenju, potvrđena je multiplex PCR testom.

Prema riječima epidemiologinje Senke Stojanović riječ je o 38-godišnjoj ženi s Cresa kod koje je pojava prvih simptoma nastupila prije sedam dana u vidu opće slabosti, bolova u mišićima i kostima, suhog kašlja te visoke temperature koja je varirala između 38,9 i 39,2 °C.

Nakon negativnog rezultata brzog antigenskog testa na prisutnost SARS-CoV-2 virusa, obavljen je multiplex PCR test koji je potvrdio virus influence, odnosno gripe, rekla je dodavši da je oboljela dan prije pojave simptoma boravila u Rijeci.

Iz Zavoda ističu da se, s obzirom na doba godine, radi o vrlo ranoj pojavi gripe u općoj populaciji.

Treba dodati i da je u sklopu Zavoda PGŽ-a počelo cijepljenje protiv gripe u sezoni 2022./2023. Cijepljenje se provodi u pedijatrijskim ordinacijama i ordinacijama liječnika obiteljske medicine, a u Zavodu i njegovim županijskim ispostavama cijepiti se mogu isključivo osobe koje nemaju izabrane liječnike obiteljske medicine ili pedijatre. Više detalja o tome možete pronaći na linku.

HZJZ nabavio 600.000 doza cjepiva
FOTO: Shutterstock

HZJZ nabavio 600.000 doza cjepiva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je ove godine naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će, kao i dosadašnjih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2022./2023. su sljedeći cijepni sojevi:

 • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09 – sličan soj
 • A/Darwin/9/2021 (H3N2) – sličan soj
 • B/Austria/1359417/2021 – sličan soj
 • B/Phuket/3073/2013 – sličan soj.

Ističu i da je uoči sezone gripe 2022./2023. nabavljeno 600.000 doza cjepiva te je započela njihova distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo. Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak 17. listopada, s time da su neki županijski zavodi stigli distribuirati cjepivo u ambulante već ovaj tjedan, pa je cijepljenje krenulo.

Rizične skupine koje bi se trebale cijepiti

Iz HZJZ-a mole sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od niže navedenih skupina s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija gripe, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

 • osobe životne dobi 65 godina i starije
 • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
 • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
 • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
 • djeca i adolescenti (od šest mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)
 • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svojeg zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, npr. kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
 • zdravstveni radnici
 • trudnice.
Osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe
FOTO: Shutterstock

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta.

O mogućnosti cijepljenja u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, što se tiče osoba koje nemaju izabranog liječnika, iz HZJZ-a mole da se iste informiraju i zatraže termin telefonom.

Dodaju i da će punkt za cijepljenje protiv COVID-a, a na koji se može doći svake srijede poslijepodne bez najave, nuditi i cijepljenje protiv gripe. Treba dodati i da cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.

Više detalja o tome možete pronaći na linku.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu