Europski dan gripe: Očekuje se veći val respiratornih tegoba! Stiglo je 600.000 doza cjepiva, evo kome se preporučuje

Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je zajedno s partnerima javno-zdravstvenu kampanju “Reagiram i preveniram” s ciljem podizanja svjesnosti i edukacije građana o respiratornim bolestima, prvenstveno o pneumokoknoj bolesti i gripi, kao i njihovim komplikacijama.  

Povodom Europskog dana gripe i početka cijepljenja protiv gripe u Hrvatskoj, kao i početka sezone respiratornih infekcija, održana je konferencija za medije. Doc. dr. sc. Tomislav Benjak, spec. javnog zdravstva iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je istaknuo:

U Hrvatsku je stiglo oko 600.000 doza cjepiva protiv gripe. Imamo i 13.000 doza cjepiva protiv pneumokoka. Dakle, sve je spremno. Kakvo će stanje biti, ne možemo predvidjeti. Ako gledamo kako je bilo u Australiji, gdje je bio nešto veći val respiratornih bolesti, možemo onda očekivati i kod nas nešto veću pojavnost gripe i pneumokoka.
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

80 % bolesnika koji su hospitalizirani zbog teških oblika respiratornih infekcija nisu bili cijepljeni

Cjepivo protiv gripe i pneumokoka preporučuje se osobama s povećanim rizikom i za njih je cjepivo besplatno.

Izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., spec. infektolog i subspec. intenzivne medicine iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, je upozorio:

Dugačka je lista osoba s povećanim rizikom, a preporuka je da se cijepe i protiv gripe i pneumokoka. To su, između ostalog, osobe starije životne dobi, iznad 65. godine života, osobe s kroničnim bolestima bez obzira na dob. To su osobe koje imaju šećernu bolest, kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i jetre, cerebrovaskularne bolesti, kronične bolesti pluća, osobe koje žive u domovima za starije osobe. Jer, ako se ne cijepe, može doći do velikih komplikacija. Mi, nažalost, redovito viđamo bolesnike koji se nisu cijepili. Evo, istraživanje u našoj bolnici je pokazalo da 80 % bolesnika koji su kod nas završili na hospitalizaciji zbog teških oblika respiratornih infekcija nisu bili cijepljeni, a zbog svojih indikacija trebali su se cijepiti. Cijepljenje protiv gripe preporučuje se trudnicama kao zaštita njih i njihovog djeteta.

Upravo je zbog nedovoljne informiranosti građana pokrenuta javno-zdravstvena i edukativna kampanja “Reagiram i preveniram”. Mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, je o tome rekla:

Mi smo generalno zdravstveno nepismeni i treba puno raditi na edukaciji. Ovo je jedan od načina da tu zdravstvenu pismenost povećamo. Kampanja “Reagiram i preveniram” kontinuirano radi i radit će na tome da se poveća znanje, ali i svijest koliko je važno cijepiti se protiv gripe i pneumokoka.
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Cijepljenje kreće uskoro

Od 17. listopada službeno kreće cijepljenje protiv gripe. Stručnjaci pozivaju da se osobe s povećanim riziko, istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka.

Dr. med. Matija Ivančić, liječnik obiteljske medicine iz Doma zdravlja Centar, naglašava:

Sve je spremno. Pacijenti već zovu i pitaju kada mogu doći. U mojoj ambulanti je jako velik interes, već od kraja kolovoza zovu kako bi dobili sve potrebne informacije. Trudimo se da tako bude i s pneumokokom, jer mnogi ni ne znaju da to cjepivo postoji. Zato nam, osim komunikacije s pacijentima, uvelike pomaže i sustav u računalu koji nas obaviještava kada netko od pacijenata ima povećan rizik i da bi se trebao cijepiti protiv pneumokoka.

Protiv gripe se cijepi prije i u sezoni gripe, obično od listopada do veljače, dok se protiv pneumokoka osobe mogu cijepiti tokom cijele godine.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu