Vježbe za leđa i ramena kod kuće – bez sprava ili s bučicama

Vježbe za leđa kod kuće

Vježbe za bolna leđa kod kuće su dobar način na koji se možete riješiti problema uzrokovanih dugim stajanjem ili sjedenjem. Uz to si možete pomoći ako vas leđa bole zbog bolesti poput išijasa.

Postoje posebne vježbe za leđne mišiće kao što su vježbe za srednji dio leđa, gornji dio leđa ili donji dio leđa. Vježba za leđa kod kuće mogu uključivati i vježbe za ramena te kukove. 

U nastavku članka donosimo pregled najboljih vježbi za leđa koje možete raditi kod kuće, uz pomoć slika i videa. Imajte na umu da neke vježbe ne biste smjeli raditi ako patite od bolesti kralježnice ili mišića pa se prije izvođenja vježbi obratite liječniku

Vježbe za gornji dio leđa kod kuće

Uzroci boli u predjelu leđa mogu biti:

Ovdje saznajte kako se pravilno držati i sjediti.

Vježbe za leđne mišiće kod kuće mogu biti vježbe za leđa bez sprava ili vježbe za leđa s bučicama ili utezima. Vježbe za bolove u gornjem dijelu leđa su uvijek dobra ideja ako se ne krećete dovoljno ili dugo stojite u istom položaju.

Svakodnevno sjedenje u uredu, napetost ili spavanje na neudobnim ležajevima mogu izazvati bolove u gornjem dijelu leđa. Tu vam može pomoći istezanje gornjeg dijela leđa, a pametno bi bilo ove vježbe izvoditi barem tri puta tjedno iako ih možete izvoditi i svaki dan.

Za ove vježbe za pogrbljena leđa nećete trebati duže od 10 do 15 minuta dnevno i tek malo slobodnog prostora kod kuće. U videu ispod možete saznati kako najbolje izvesti vježbe za gornji dio leđa za oslobađanje od boli u tom predjelu.

Ako želite svoj trening upotpuniti s bučicama ili utezima, za inspiraciju vam može poslužiti video ispod. Dodatna težina pri izvođenju vježbi će tonirati mišiće i ojačati ramena i ruke.

Ako bol nikako ne prestaje, to je očiti razlog da se trebate javiti liječniku. Iako su uzroci najčešće nezdrav stil života, podloga boli ipak može biti neka teža bolest. 

Vježbe za leđa i ramena kod kuće

Vježbe za bolna ramena možda nisu prvo što bi vam palo na pamet kad osjećate neugodu na tom području. Međutim, ako je problem u mišićnoj neravnoteži vježbe su upravo ono što trebati probati.

Vježbe za ramena – žene i muškarci mogu izvoditi ove vježbe, s ili bez opterećenja utezima ili bučicama. Za medicinske vježbe za ramena, YouTube može biti pravi izvor znanja, međutim treba ih uzeti s rezervom. U videu ispod pogledajte kako pravilno izvoditi vježbe za prednje rame ili vježbe za zadnje rame.

Vježbe za leđa za žene u teretani je jedno od mjesta gdje ćete pronaći pravilno opskrbljen prostor za vježbanje. Možete koristiti sprave s utezima ili slobodni prostor za vježbanje. 

Na slici ispod pronađite inspiraciju i vježbe za leđa i ramena koje ćete sljedeći put pokušati. 

Vježbe za ramena

Kako početi vježbati i tako promijeniti način života pročitajte ovdje.

Vježbe za donji dio leđa kod kuće

Kako se riješiti bolova u donjem dijelu leđa? Najbolje je raditi vježbe za bolni donji dio leđa ili vježbe istezanja za donji dio leđa. Vježbe za donji dio leđa se zovu još i vježbe za lumbalni dio leđa.

Takve vježbe će pomoći kod jačanja leđa, trbuha i nožnih mišića, a možete ih raditi kod kuće. Također pomažu kod podupiranja kralježnice kako bi se oslobodila pritiska i boli.

U nastavku donosimo vježbe za bolni dio leđa koje možete raditi kod kuće. Osim toga, možete raditi medicinske vježbe za donji dio leđa u teretani ili vježbe za donji dio leđa u vodi. 

U videu ispod pogledajte kako se brzo riješiti boli u donjem dijelu leđa. 

Vježbe istezanja za lumbalni dio kralježnice također mogu poslužiti za liječenje boli i neugode u leđima. Za istezanje je dobra joga jer uključuje pravilno disanje i smirivanje. Proučite video ispod i pokušajte vježbati jogu kod kuće.

Bilo da vas muči bol u leđima zbog dugog sjedenja ili bolesti poput išijasa, pomoći će vježbe za kukove i donji dio leđa. Na slici ispod donosimo vježbe istezanja za kukove koje možete raditi kod kuće kako biste opustili i rastegnuli kukove i donji dio leđa. 

Vježbe za gornji dio leđa
Photo: Photospin

Osim kod kuće, vježbe za donji dio leđa možete vježbati i u teretani. Tamo uz pomoć instruktora ili fitness trenera možete napraviti vježbe puno pravilnije i učinkovitije. Ako ih želite probati sami, par ideja za inspiraciju donosimo u videu ispod.

Ako imate pristup bazenu ili moru, možete pokušati vježbe za donji dio leđa u vodi. Voda pruža veći otpor tijelu nego zrak pa će tako svaka izvedena vježba biti malo teža, ali učinkovitija. Za početak probajte plivati prsno ili leđno, što će biti jako zdravo za Vaša leđa.

Više o boli u donjem dijelu leđa pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Kolac, M. (2011) 10 najboljih vježbi za leđa. Fitness.com.hr
  2. Gentilcore, T. (2018) The 10 Best Workout Moves For Your Back. Men’sHealth
  3. Good and Bad Exercises for Low Back Pain. (2016) WebMD

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vježbe za leđa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu