Poboljšanje kardiovaskularne kondicije može smanjiti rizik od ove vrste raka kod muškaraca!

Povećanje razine kardiorespiratorne kondicije kod muškaraca potencijalno smanjuje rizik od raka prostate

Povećanje razine kardiorespiratorne kondicije kod muškaraca ne samo da olakšava izdržavanje zahtjevnih vježbi, već i potencijalno smanjuje rizik od raka prostate, pokazalo je nedavno istraživanje.

Provedeno u Švedskoj, istraživanje je uključivalo više od 57.000 muškaraca koji su bili podvrgnuti višestrukim procjenama kardio fitnessa tijekom nekoliko godina, kako bi se izmjerio njihov otkucaj srca i učinkovitost iskorištavanja kisika tijekom vježbi na sobnom biciklu.

Ovi muškarci, u prosjeku stari 41 godinu bez povijesti raka prostate, praćeni su gotovo sedam godina, tijekom kojih su dijagnosticirana 592 slučaja raka prostate.

Iako početne razine kondicije nisu izravno utjecale na rizik od raka prostate, studija je otkrila da su poboljšanja u kondiciji tijekom vremena povezana sa smanjenom vjerojatnošću razvoja raka prostate.

Pročitajte članak “Simptomi raka prostate: Rizik se povećava s godinama! Liječnik otkriva kako prepoznati najčešći rak među muškarcima“.

Mehanizmi ostaju nejasni

Muškarci koji su doživjeli godišnji porast od najmanje 3 % u kardiorespiratornoj kondiciji tijekom pet godina pokazali su u prosjeku 35 % manji rizik od raka prostate. Glavna autorica Kate Bolam, iz Švedske škole za sport i zdravstvene znanosti, naglašava da se kardiorespiratorna kondicija odnosi na učinkovitost krvožilnog i respiratornog sustava u opskrbi mišića kisikom tijekom fizičke aktivnosti.

Precizni mehanizmi koji povezuju fitness s rizikom od raka prostate ostaju nejasni, iako je pozitivan utjecaj tjelesne aktivnosti i fitnessa na upalu, imunološki odgovor, hormone i sastav tijela priznat.

Različite vježbe, u rasponu od brzog hodanja do vožnje bicikla, mogu poboljšati kardio fitness
FOTO: Shutterstock

Unatoč uočenoj korelaciji između poboljšanja kondicije i smanjenog rizika od raka prostate, nije primijećen značajan učinak na izglede za preživljavanje. Nadalje, povezanost između poboljšanja kondicije i smanjenog rizika od raka bila je manje izražena među muškarcima koji su u početku imali visoku kondiciju u usporedbi s onima s više prostora za napredak.

Studija ipak ima ograničenja

Vrijedno je napomenuti da nalazi studije imaju ograničenja, uključujući pretežno bijelce, zaposlene sudionike iz Švedske, što potencijalno utječe na mogućnost generalizacije.

Dr. sc. Kerry Courneya sa Sveučilišta Alberta za Everyday Health sugerira da, iako poboljšana kardiorespiratorna kondicija ne mora izravno smanjiti rizik od raka, služi kao pokazatelj visokokvalitetne vježbe s odgovarajućom učestalošću, intenzitetom i trajanjem.

Različite vježbe, u rasponu od brzog hodanja do vožnje bicikla, mogu poboljšati kardio fitness, pri čemu je postupno povećanje trajanja i učestalosti ključno za održivi napredak.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu