Penjanje stepenicama smanjuje rizik od smrtnosti od bilo kojeg uzroka!

Penjanje stepenicama smanjuje rizik od smrtnosti od bilo kojeg uzroka

Odabir stepenica umjesto dizala mogao bi produljiti vaš život, kažu britanski istraživači. Njihova studija, koja tek treba biti objavljena u časopisu, ali predstavljena je na ESC Preventive Cardiology 2024, otkrila je da penjanje stepenicama značajno smanjuje rizik od smrtnosti od bilo kojeg uzroka, posebice od kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati istraživanja

Dr. Sophie Paddock, sa Sveučilišta East Anglia i Norfolk i Zaklade sveučilišne bolnice Norwich, za Medical News Today naglašava dobrobit odabira stepenica za zdravlje srca. Sugerira da čak i kratki intervali penjanja uz stepenice mogu značajno utjecati na zdravlje i zalaže se za uključivanje ove jednostavne vježbe u svakodnevnu rutinu.

Paddock i njezin tim ispitali su devet studija u kojima je sudjelovalo gotovo pola milijuna sudionika 35 – 84 godine, uključujući i zdrave pojedince i one s poviješću srčanih problema.

Njihovi su nalazi otkrili 24 % niži rizik od smrtnosti među onima koji su se redovito penjali stepenicama u usporedbi s onima koji nisu.

Štoviše, penjači stubama pokazali su 39 % smanjeni rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima i smanjenu ukupnu vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti ili doživljavanja povezanih događaja, poput srčanog udara, zatajenja srca ili moždanog udara.

penjači stubama pokazali su 39 % smanjeni rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima
FOTO: Shutterstock

Mišljenja stručnjaka

Stručnjaci su za Medical News Today istaknuli jednostavnost i učinkovitost penjanja po stepenicama kao oblika vježbanja. James Cunningham, trener, naglašava dvostruke prednosti istog – kao treninga snage i kardiovaskularnog treninga – angažiranja različitih mišićnih skupina i promicanja dugovječnosti.

Dr. Adedapo Iluyomade s Miami Cardiac & Vascular Institute naglašava važnost čak i minimalne tjelesne aktivnosti u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i dugovječnosti.

Penjanje uz stepenice smatra se posebno povoljnom vježbom zbog svoje prirode da angažira više mišićnih skupina, poboljšava kardiorespiratornu kondiciju i odražava svakodnevne pokrete.

Dr. Eric J. Hegedus s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Tufts primjećuje njegovu superiornost u odnosu na hodanje na ravnim površinama u ubrzavanju otkucaja srca, ali naglašava važnost osiguravanja vlastite snage i ravnoteže prije nego što se počne penjati stepenicama.

Važnost tjelovježbe

Konsenzus stručnjaka je jasan – svaki oblik tjelovježbe pozitivno pridonosi zdravlju. Hegedus potiče pronalaženje ugodnih tjelesnih aktivnosti, bilo da se radi o penjanju uz stepenice, hodanju ili drugim vježbama, naglašavajući sveobuhvatnu važnost kretanja.

Kako biste uključili više penjanja uz stepenice u svakodnevnu rutinu, stručnjaci predlažu da počnete postupno i postavite ostvarive ciljeve. Paddock naglašava da što se češće netko penje stepenicama, veće su kardiovaskularne dobrobiti, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila ova korelacija.

Ukratko, dokazi upućuju na to da integracija penjanja uz stepenice u svakodnevne aktivnosti može značajno poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava i dugovječnost, nudeći jednostavan, ali učinkovit način vježbanja za pojedince svih dobi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu