Najčešće greške koje rade žene prilikom vježbanja

Najčešće greške koje rade žene prilikom vježbanja

Redovito vježbate, ali ne vidite nikakve rezultate. Možda činite greške prilikom vježbanja koje usporavaju vaš napredak. U nastavku pročitajte neke od najčešćih grešaka.

Previše kardio vježbi

Jedna od najčešćih grešaka je previše kardio treninga. Ako uvijek trčite istim tempom, nećete puno utjecati na izgled tijela. Kardio trening je iznimno poželjan u svakom planu vježbanja, ali uvijek ista vježba i tempo imat će kontraefekt.

Treneri preporučuju intervalni trening koji će ubrzati vaš metabolizam. Dakle, sljedeći put kad budete trčali napravite intervale u intenzitetu, odnosno par minuta hodajte, pa par minuta umjerenim tempom trčite i zatim jednu minutu sprintajte. Ponovite takav ritam nekoliko puta.

Previše kardio vježbi
FOTO: Shutterstock

Odličan primjer je HIIT trening. To je oblik intervalnog treninga, primarno aerobnog, s kratkim periodima anaerobnih vježbi i s manje pauza, koji se provodi do granice umora, odnosno iscrpljenosti. U pravilu traje do pola sata.

Uz same benefite vježbanja, dokazano je da pospješuje metabolizam glukoze (šećer u krvi). Prema istraživanju objavljenom u Journal of diabetes research 2017. godine, kineski znanstvenici su potvrdili da HIIT trening značajno pospješuje redukciju masnog tkiva kod žena s dijabetesom.

Izbjegavate utege

Mnoge žene odbijaju trening snage jer misle da će postati nabildane, ali ovo je velika zabluda. Korištenje opterećenja u treningu će vam pomoći brže oblikovati i tonirati tijelo.

Dodavanjem samo malo mišićne mase na tijelo sagorijevat ćete više kalorija cijelo vrijeme, ne samo tijekom treninga.

Pročitajte članak “Vježbe snage kod kuće – 4 jednostavne vježbe“.

Izbjegavate utege
FOTO: Shutterstock

Vježbanje na prazan želudac

Veliki broj ljudi smatra da je dobra ideja vježbati na prazan želudac. To je potpuno krivo! Uzaludno je trenirati bez izvora energije. Pokušajte pojesti barem neko voće, šaku badema ili nešto slično prije sljedećeg odlaska u teretanu. I naravno, uvijek nosite bocu vode sa sobom.

Pročitajte članke:

Nepravilna izvedba vježbi

Potencijalno opasna greška je nepravilna forma izvođenja vježbi. Ovo ne samo da će spriječiti vaš napredak, nego može dovesti i do ozljeda.

Gotovo svaka teretana nudi prvi besplatni probni sat, stoga ga iskoristite za demonstraciju vježbi.

Pročitajte članak “7 najčešćih uzroka ozljeda u fitnessu“.

Članak objavljen:
  1. Quinn, E. (2021). Common Exercise Mistakes. Verywell Fit.
  2. Spritzler, F. (2021). 15 Common Mistakes When Trying to Lose Weight. Healthline.
  3. Cosgrove, R. (2012). The 3 Biggest Workout Mistakes Women Make. Women’s Health.
  4. Galbraith, M. 5 Biggest Training Mistakes Women Make. Girls Gone Strong.
  5. Hundson, J. 10 Most Common Mistakes Women Make in the Gym. Lifehack.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu