10.000 koraka dnevno nije dovoljno: Evo kako smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, raka, demencije i preuranjene smrti

10.000 koraka dnevno nije dovoljno

Brzina kojom hodate jednako je važna kao i broj koraka koje napravite u jednom danu, pokazalo je novo istraživanje u kojem se podsjeća da se 10.000 koraka dnevno odavno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja demencije, srčanih bolesti, raka i od preuranjene smrti.

No, stručnjaci su nedavno ustanovili da brži tempo hodanja čak i više koristi zdravlju u usporedbi s brojem prehodanih koraka, pišu britanski mediji.

“Naša je poruka – hodajte brže!”, rekao je koautor istraživanja dr. Matthew Ahmadi, znanstveni suradnik u centru Charles Perkins Sveučilišta u Sydneyu.

Profesor Borja del Pozo Cruz sa Sveučilišta Southern Denmark, istodobno stručni suradnik Sveučilišta u Cadizu, rekao je da studija pokazuje i kako kod manje aktivnih pojedinaca čak i 3.800 prehodanih koraka dnevno može smanjiti rizik od razvoja demencije za 25 %.

Stručnjaci su ustanovili povezanost između prijeđenih 9.800 koraka i 50 % nižeg rizika od razvoja demencije
FOTO: Shutterstock

Stručnjaci su ustanovili povezanost između prijeđenih 9.800 koraka i 50 % nižeg rizika od razvoja demencije. Općenito je veći broj prehodanih koraka dnevno bio povezan s manjim rizikom od razvoja raznih oblika demencije.

Istraživanje je pokazalo da svakih 2.000 prijeđenih koraka postupno smanjuje rizik od preuranjene smrti za 8 – 11 %. Slične veze uočene su i u slučajevima kardiovaskularnih bolesti i razvoja raka.

Pročitajte članke:

Prikupljani podaci 78.500 odraslih osoba

U novoj su studiji znanstvenici ustanovili da je brži tempo hodanja općenito utjecao na rjeđi razvoj srčanih bolesti, raka, demencije i preuranjene smrti, te da je bio učinkovitiji za zdravlje u usporedbi s ukupnim dnevnim brojem prijeđenih koraka.

Jedan od autora istraživanja, Emmanuel Stamatakis, profesor na Sveučilištu u Sydneyu, je istaknuo:

Ljudi se češće fokusiraju na svoje fitness trackere i mobilne aplikacije koje im mjere broj koraka, otkucaje srca itd., no pritom rijetko razmišljaju o tempu kojim hodaju.
Brži tempo hodanja utječe na rjeđi razvoj srčanih bolesti, raka, demencije i preuranjene smrti
FOTO: Shutterstock

Rezultati studije objavljeni su u časopisima Jama Internal Medicine i Jama Neurology, a koristili su i podatke ranije studije UK Biobank.

Zaključak je donesen na temelju podataka prikupljenih među 78.500 odraslih osoba u dobi 40 – 79 godina, čije su zdravstvene navike praćene sedam godina.

Dr. Ahmadi je zaključio:

Dakle, dosadašnji čvrsti dokazi upućuju na to da je 10.000 koraka dnevno odličan način za održavanje dobrog zdravlja, a brži tempo hodanja povezan je s dodatnim benefitima. Daljnje istraživanje koje će uključivati dugotrajnije korištenje trackera otkrit će nam više informacija o dobrobitima povezanim s intenzitetom svakodnevnog hodanja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu