Veganski biskvit s višnjama: Recept za kolač iz djetinjstva
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Toliko sam htjela okus onog jednostavnog biskvita koji bi baka pekla “nabrzaka”. Uvijek kada bi došle prve trešnje, a kasnije i višnje. Znate onaj s trešnjama ili višnjama u biskvitu i to je to – jednostavan kolač, jednostavan život.
Kad je u pitanju veganski biskvit, nedavno sam uspjela rekreirati identičan okus i teksturu koristeći umjesto jaja pire od narančastog batata, snijeg od aquafabe (voda od slanutka) i suncokretovo ulje.
Aquafaba više i nije toliko novi pojam u kulinarstvu, posebice ne u veganskoj kuhinji. To je voda u kojoj se kuhao slanutak, a najbrže dolazimo do nje koristeći onu iz konzerviranog slanutka. Odlično zamjenjuje bjelanjak teksturom i sastavom, a od nje se da izraditi istovjetan snijeg, što vam pruža neograničene mogućnosti od kojih se mnoge tek otkrivaju i imaju za otkriti.
Malo sam se poigrala i pekla biskvit u kalupu za tortu i prerezala ga, pa između namazala šlag i u njega isto stavila višnje.
Matičnjak (lat. Melissa officinalis) po vrhu je više za puku dekoraciju. Taj predivan “medno/limunski” miris matičnjaka daje jednu sasvim novu dimenziju cijelom kolaču.
Veganski biskvit s višnjama
Sastojci iz recepta dostatni su za maleni okrugli kalup promjera 20 cm, tako da je sukladno vašem kalupu potrebno prilagoditi količine.
Sastojci:
- 350 – 400 g višanja
- 230 g pšeničnog glatkog brašna
- 250 ml tekućine iz konzerve slanutka (aquafabe)
- 100 g narančastog batata
- 6 jušnih žlica sirupa od agave
- 5 jušnih žlica biljnog mlijeka (zobeno ili sojino)
- 4 jušne žlice suncokretovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- pola čajne žličice soli
- 500 ml veganskog šlaga
- listići melise (matičnjaka)
- šećer u prahu za posipavanje (po želji).
Priprema
- Batat izrežite na malene kockice i skuhajte. U međuvremenu višnjama izvadite koštice.
- Nakon što ste očistili višnje ili za to vrijeme, ako imate samostojeći mikser, potrebno je aquafabu u koju ste dodali jabučni ocat i sol izraditi mikserom u snijeg.
- Kad je batat kuhan, dodajte u njega agavin sirup, vanilin šećer, ulje i zobeno (ili sojino) mlijeko. Dobro usitnite i promiješajte da dobijete glatku teksturu. Možete za to koristiti štapni mikser ili blender, a uz malo više volje moguće je to postići i vilicom.
- Brašno i prašak za pecivo promiješajte i/ili prosijajte.
- Zatim sjedinite sve tri dobivene komponente kolača na način da najprije lagano pomiješate snijeg aguafabe i pire batata u koji ste prethodno umiješali sve navedeno te nakon toga postepeno dodajte brašno/prašak za pecivo. Miješajte ručno, lagano, dok se sve ne sjedini u kompaktnu smjesu koja bi po teksturi trebala biti dosta gusta.
- Kalup u kojem planirate peći namažite uljem i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje.
- Ulijte dio smjese i ravnomjerno je rasporedite u kalupu.
- Posložite višnje i preko toga opet ostatak smjese i opet višnje. Dio višanja ostavite za u šlag i za na vrh.
- Pecite 40 – 45 minuta (vrijeme i visina kolača će dosta varirati ovisno o tome koju veličinu kalupa koristite) na 180 °C.
- Šlag pripremite sukladno naputku i, kad je biskvit ohlađen, prerežite ga i između rasporedite polovicu šlaga i u njega dio višanja, a ostatak po vrhu.
- Dodajte listiće matičnjaka.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja