Umak od artičoka, bijelih šparoga i rikole: Imamo jednostavan, zdrav i prefin recept koji je gotov kad i tjestenina
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Šparoge i artičoke spadaju u iznimno zdrave namirnice. Osim toga, pripisuju im se i svojstva afrodizijaka. Više o njima pisala sam u članku s receptom za lisnato omotane šparoge i umak od artičoka, a ovaj ih put kombiniram u umak od artičoka i šparoga koji sam servirala na već aromatiziranu tjesteninu.
Iako se kod nas najčešće, govoreći o već gotovim aromatiziranim tjesteninama, spominju one od mrkve, riže ili špinata, sve više na policama trgovinama nailazimo i na neke egzotičnije, poput tjestenine od koprive, limuna i papra, cikle, tikve, šafrana itd.
Tako sam naletjela na tagliatelle aromatizirane peperoncinom i, kao velika ljubiteljica pikantnog, odlučila ih odmah isprobati. Pretpostavila sam da se pikantnost baš i neće osjetiti i bila sam u pravu, no naoružala sam se osušenim mrvljenim pikantnim papričicama, a odabir za umak bio je instant inspiracija, čim sam u hladnjaku ugledala nekoliko bijelih šparoga koje su mi ostale od prethodnog dana.
Htjela sam kremasti umak, na bazi veganskog vrhnja. Odlučila sam se za sojino, podosta neutralno okusom, jer nisam htjela da mi išta prekrije karakterističan okus artičoka i šparoga, već da samo posluži kao kremasto vezivo između te dvije namirnice.
Odabir tjestenine prepuštam vama, a recept za umak donosim u nastavku.
Sastojci za 2 – 3 porcije:
- 5 svježih bijelih šparoga
- 4 srca artičoka (konzerviranih)
- 100 ml veganskog vrhnja za kuhanje od soje
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- 10-ak listova rikole
- sol i bijeli papar
- po želji mrvljena osušena pikantna papričica.
Priprema
- Kod bijelih šparoga bitno je znati da ih, za razliku od zelenih, prije pripremanja trebate oguliti. Doduše, i zelene pri dnu stabljike možete oguliti. Tako se veći dio šparoge iskoristi, no kod bijele je to izuzetno važno jer ćete, ako idete metodom da iskoristite samo onaj dio šparoge gdje lagano pukne, izgubiti velik dio šparoge koji je, čim se oguli, jednako ukusan kao i vrhovi. Pri čišćenju šparoga obratite pažnju da ih gulite od vrha prema dnu, vrh se ne guli, a tvrdi dio na kraju stabljike odrežite.
- Cijele šparoge skuhajte dok ne omekšaju, a dok se one kuhaju, iznad njih na paru stavite da se kuha češnjak. Režnjeve možete ostaviti u ljusci.
- Listove rikole kosajte na sitno, kao kada kosate npr. peršin, a srca artičoka izvadite iz ambalaže, ocijedite i nožem ugrubo usitnite.
- Kad su šparoge kuhane, ocijedite ih i, zajedno sa češnjakom koji se kuhao na pari i artičokama, dinstajte na malo maslinovog ulja. Ako ste češnjak radili na pari u ljusci, prethodno je uklonite. Dinstanje neka ne traje više od 3 – 4 minute, a zatim zalijte vrhnjem od soje i pustite da proključa.
- Maknite sa štednjaka i usitnite blenderom ili štapnim mikserom. Začinite solju i paprom te kosanom rikolom.
- Odmah toplo servirajte po tjestenini, a po želji dodatno zaljutite mrvljenim osušenim pikantnim papričicama.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja