Burritosi na Marin način: Recept za šarene veganske smotuljke pune okusa
- 1 komentara
- 2 min čitanja
Burritosi su tradicionalno meksičko jelo u kojem tortilja obavija nadjev, pa sve zajedno nalikuje na debeli, slasni smotuljak. Praktično je za ponijeti sa sobom i pojesti s nogu, a meni se pokazalo i kao izvrsna varijanta za u ruksak kad planinarim, praktičnije je i ukusnije od sendviča.
U burritosima volim osjetiti klasični meksički “štih”, što kroz grah, papriku ili kukuruz, a što kroz začine. Mislim da nikad nisam dvaput napravila isti nadjev za burrito. Nekad smislim na licu mjesta, ovisno o tome što mi se nalazi u hladnjaku i na policama, a nekad smišljam unaprijed.
Achiote pasta kao poseban dodatak
Kad sam otkrila achiote pastu, dogodila se ljubav. Odmah, na prvu. Achiote, poznate i kao annatto sjemenke, koriste se u meksičkoj i karipskoj kuhinji, ali i diljem svijeta kao bojilo za razne proizvode.
Sjemenke se melju u prah i kao takve se koriste kao začin. Kod nas je lakše pronaći prah i sjemenke nego već gotovu pastu, ali želite li sami napraviti achiote pastu, trebat će vam još nekoliko sastojaka, par minuta i blender.
Što se sastojaka tiče, ima raznih varijacija, ali baza su achiote/annatto sjemenke. Od ostalih sastojaka tu su još sjemenke kima, sjemenke korijandera, klinčić, papar, češnjak, sok i korica limuna, limete i naranče, bijeli ocat, pikantne papričice i tekila.
Tekstura te paste je slična glini, a okus i miris su teško opisivi jer se niti jedan od sastojaka ne raspoznaje sam po sebi, ali svi zajedno daju tu neku posebnu aromu. Pokušajte zamisliti cvjetni, kiselkasto-citrusni miris s izraženim dimljenim “štihom” i pomalo zemljani, pikantni okus. Komplicirano, je l’ tako?
Količina potrebna da se neko jelo začini je zaista malena, a osim okusa, boje i mirisa, ono jelu daje i finu kremoznost. Zbog svega navedenog achiote pasta pokazala se idealnom za moj nadjev od tofua, graha, luka i paprike.
Tortilje možete kupiti, ali i pripremiti sami prema receptu u članku “Tijesto za tortilje – domaće tortilje recept“. Recept je jako jednostavan, brz i sve sastojke najčešće već imate kod kuće.
Sastojci za nadjev (za 4 burritosa):
- 200 g dimljenog tofua
- 1 ljubičasti luk
- 1 rog paprika
- 230 g ocijeđenog graha iz konzerve
- 1 grumen veličine lješnjaka achiote paste
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 dl vruće vode
- 1 dl pasirane rajčice
- sol
- 100 g basmati riže.
Sastojci za serviranje:
- 1/4 glavice ljubičastog kupusa
- 1 šaka matovilca
- 4 rotkvice
- 4 jušne žlice veganske majoneze
- 4 kriške rajčice.
Priprema
- Rižu stavite da se kuha u slanoj vodi, a u posebnu posudu dodajte luk, papriku i tofu izrezane na kockice ili rezance, posolite te 10 – 12 minuta pržite na maslinovom ulju. Po potrebi dodajte malo vode.
- Rižu ocijedite i stavite sa strane, a u nadjev dodajte ocijeđeni grah, pasiranu rajčicu i grumen achiote paste prethodno rastopljen u dva decilitra vruće vode. Na srednje jakoj vatri kuhajte 10-ak minuta dok veći dio vode ne ispari, a nadjev postane lijepo gust i kremast.
- Kupus, rotkvicu i rajčicu narežite na tanke šnitice i slažite burritose tako da najprije tortilju ugrijete na tavi, zatim na nju stavite matovilac, pa kupus, rižu, nadjev, majonezu i krišku rajčice i rotkvice. Zamotajte i poslužite odmah. Želite li sačuvati za kasnije ili drugi dan, burritose umotajte čvrsto u prozirnu ili aluminijsku foliju te pohranite u hladnjak.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja