Umor u trudnoći: Evo u kojem se tromjesečju javlja i kako si pomoći

Umor u trudnoći

Umor u trudnoći je sasvim normalna pojava kod većine trudnica. Trudnički umor se najčešće pojavljuje u prvom i trećem tromjesečju trudnoće, a nerijetko ga prate bezvoljnost u trudnoći, neispavanost u trudnoći, mučnine i povraćanje te slabost u ranoj trudnoći.

Srećom, postoji i mnogo dana tijekom trudnoće kada se osjećate poletno, energično i odmorno, stoga bi ih bilo dobro iskoristiti za sve ono što vam umor ne dopušta učiniti. U nastavku saznajte zašto se javlja umor u trudnoći te kako ga možete pobijediti.

Umor u prvom tromjesečju trudnoće

Umor u prvom tromjesečju je najčešći i događa se kod gotovo svih žena. Uzrokuju ga metaboličke i hormonalne promjene, odnosno rast progesterona. Kod mnogih žena na samom početku trudnoće dolazi do mučnina i povraćanja, što može dodatno oslabiti organizam te uzrokovati iscrpljenost i slabost, odnosno umor u ranoj trudnoći.

Povećanje razine hormona bi se trebalo zaustaviti i ustabiliti oko 12. tjedna trudnoće, stoga se smatra da bi do 14. tjedna trudnoće stanje trebalo biti uravnoteženo. Nije čudno ako se pojavi i stalno spavanje u trudnoći, posebno u prvom tromjesečju, a može vas pratiti do samog kraja trudnoće.

Umor u drugom tromjesečju trudnoće

Umor u drugom tromjesečju nije toliko izražen zato što bi se dotad hormonalno stanje trudnica već trebalo stabilizirati. Mučnine i povraćanje također prestaju kod većine žena u drugom tromjesečju, a s vremenom vam se vraćaju energija i poletnost koje ste izgubili u prvom tromjesečju.

Tijekom drugog tromjesečja žene imaju najviše snage za sve što trebaju napraviti, od obavljanja kućanskih poslova do kupovanja svih stvari za bebu.

Takve dane bi trebalo maksimalno iskoristiti te se pripremiti na dolazak trećeg tromjesečja koje također sa sobom nosi trudnički umor.

jak umor u kasnoj trudnoći
FOTO: Shutterstock

Umor u trećem tromjesečju trudnoće

Energija i poletnost iz drugog tromjesečja trudnoće traju sve do otprilike 30. tjedna trudnoće. Zatim se ponovno javlja umor (jak umor u kasnoj trudnoći), ali ovaj put ponajviše zbog dodatne težine koju svakodnevno nosite. Isto tako, u ovom se razdoblju uglavnom javlja i neispavanost u trudnoći jer veličina trbuha otežava pronalaženje položaja za spavanje.

Gotovo tijekom cijele trudnoće trudnice najviše problema imaju s čestim mokrenjem tijekom dana i noći upravo zbog položaja bebe koja nerijetko pritišće mjehur i uzrokuje stalne odlaske na toalet. Također, bebino često okretanje i udarci u ovom razdoblju mogu značajno utjecati na pojavu umora, iscrpljenost i bezvoljnost u trudnoći.

Tijekom trećeg tromjesečja trudnoće se kod nekih trudnica često javlja i strah od porođaja, što može dodatno utjecati na manjak sna, pojavu napetosti i trudnički umor.

Pročitajte detaljan vodič kroz svako tromjesečje trudnoće u članku portala Zadovoljna.hr Pregledi, rast bebe i savjeti: Detaljan vodič kroz svako tromjesečje trudnoće“.

Kako pobijediti ekstreman umor u trudnoći? Evo savjeta

Umor u trudnoći nije rijetka pojava, a javlja se kod gotovo svih trudnica. No, umor možete pobijediti vrlo jednostavnim metodama. Ako niste sigurni kako, pokušajte prakticirati sljedeće savjete:

  • redovito vježbajte – fizička aktivnost može održati vaše tijelo aktivnim i tijekom trudnoće te smanjiti trudnički umor, no imajte na umu da je dovoljna čak i lagana aktivnost kao što su šetnja u prirodi, pilates vježbanje, ples ili plivanje
  • unosite dovoljno tekućine – iako vam je već zasigurno dovoljno odlazaka na toalet i bez ovog savjeta, vjerujte da će vam unos dovoljno tekućine zaista pomoći tako što će spriječiti pojavu moguće glavobolje te osigurati dovoljno kisika
  • odmarajte se – s obzirom na to da u sebi nosite još jedan život punih devet mjeseci, imate pravo na odmor svaki dan tijekom cijele trudnoće, čak i ako ništa drugo ne radite
  • potražite pomoć – pomoć partnera, obitelji ili prijatelja je izrazito važna tijekom cijele trudnoće, posebno ako još imate stariju djecu koja zahtijevaju vrijeme i pažnju; stoga se nemojte sramiti potražiti pomoć
  • nemojte se opterećivati kućanskim poslovima – kućanski poslovi su potpuno nebitni pored vašeg odmora, posebno ako imate još djece koja zasigurno više žele odmornu mamu nego čistu kuću
  • spavajte – stalno spavanje u trudnoći nije neobično nego je potrebno, stoga se nemojte čuditi ako svako malo odlazite na spavanje tijekom dana; pritom uzmite u obzir da biste tijekom noći trebali spavati barem osam sati
  • pazite na prehranu – izbjegavajte slatku hranu i kofein koji će vam samo kratkotrajno pomoći, već se radije okrenite raznovrsnom voću i povrću koje će vama i vašoj bebi osigurati dovoljno hranjivih sastojaka.

Umor u trudnoći – iskustva

Za sve one kojima najbolje pomažu savjeti iz prve ruke za umor u trudnoći, forum je odlična opcija za dijeljenje iskustava, a jedan takav možete pronaći ovdje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Harris, N. (2022). The Best Natural Ways to Fight Pregnancy Fatigue. Parents.
  2. Fatigue During Pregnancy. American Pregnancy Association.
  3. Lewsley, J. Tiredness in pregnancy. BabyCenter.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: umor u ranij trudnoci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu