Sok od kupina: “Eliksir” pun vlakana, antioksidansa i vitamina! Evo kako ga jednostavno pripremiti na više načina

Sok od kupina

Kupine (lat. Rubus fructicosus L.) su tamno obojeni plodovi višegodišnjih šumskih grmova. Bogate su vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima, a posjeduju i brojne antioksidanse, naročito pigmente antocijane. 

U nastavku pročitajte kako jednostavno napraviti ukusni sok od kupina na više načina.

Kupine - nutritivna vrijednost
FOTO: Shutterstock

Kupine – nutritivna vrijednost

Kupine su plodovi samoniklih biljaka iz porodice ruža (lat. Rubus fructicosus L.) koje cvatu od lipnja do kolovoza. Nakon toga se iz cvjetova razvijaju crveni jagodičasti plodovi koji potamne do tamnoplave i crne boje, ističu autori poljoprivrednog portala Agroklub.

Ovaj višegodišnji trnoviti grm raste spontano uz rubove šuma gdje doseže visinu i do tri metra. Kupine je moguće lako uzgojiti i kod kuće, najbolje uz ograde. Najkvalitetniji plodovi ipak dolaze s divljih, šumskih kupina.

Kupine su, osim zbog odličnog okusa, omiljeno voće mnogih i zbog velike količine vlakana, antioksidansa i vitamina.

U 100 g kupina nalazi se:

Kupine su pune antioksidansa
FOTO: Shutterstock

Pregledni rad objavljen 2015. godine u International Journal of Molecular Sciences donosi popis najvažnijih antioksidativnih spojeva koji se nalaze u kupinama. To su:

  • flavonoidi i flavoni – kempferoli, kvercetini i mirceni
  • antocijanini – cijanidini, peralgonidi i peonidini
  • fenolne kiseline i tanini – elaginska kiselina i elagitanini, galna kiselina i esteri galne kiseline, kumarna kiselina i njezini glikozidi.

Plodovi se konzumiraju samostalno, ponekad u desertima poput sladoleda i kolača, a od bobica se prave:

  • džemovi
  • sokovi
  • čajevi
  • vina.
Sok od kupina - zdravstvene dobrobiti
FOTO: Shutterstock

Sok od kupina – zdravstvene dobrobiti

Osim konzumiranja svježih i čitavih bobica kupine, sok je najbolji način da se iskoristi što više nutrijenata iz ploda. Tri šalice bobica dovoljne su za jednu čašu soka, a u njoj su skriveni brojni sastojci koji djeluju blagotvorno na naše zdravlje.

Prema sastojcima koje sadrži u većim količinama, prirodni sok od kupine može poboljšati određene funkcije organizma i sudjelovati u održavanju zdravlja, objašnjavaju stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today. To su:

  • kalij – samo jedna čaša čistog soka od kupine sadrži 700 mg kalija što iznosi oko 15 % preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe; kalij je važan elektrolit koji održava ravnotežu pH u tijelu, regulira rad srca i krvožilnog sustava, a potreban je i u izgradnji mišićne mase
  • vitamin B9 – ovaj važan vitamin, znan i pod nazivom folna kiselina, važan je u jačanju imuniteta, održavanju normalnog funkcioniranja živčanog sustava, što je bitno kako za tjelesno, tako i za psihičko zdravlje; folna kiselina sudjeluje i u pretvorbi ugljikohidrata u energiju, a posebno je potrebna djeci u razvoju i trudnicama; jedna čaša soka od kupine osigurat će prosječnoj odrasloj osobi oko 27 % preporučenog dnevnog unosa folne kiseline, odnosno 21 % ženama u trudnoći
  • vitamin C – jedna čaša čistog soka zadovoljava sve dnevne potrebe za vitaminom C u odraslih osoba; osim u izgradnji i jačanju, ovaj vitamin pomaže u proizvodnji kolagena zbog čega je važan u njezi kože te za održavanje krvnih žila, hrskavica, tetiva i ligamenata zdravima; sudjeluje i u sintezi stanica imunosnog sustava
  • antioksidansi – kupine obiluju antocijaninom, antioksidansom koji im daje karakterističnu tamnoplavu boju, a dokazano snižava kolesterol te time smanjuje rizik od razvoja koronarnih bolesti; osim toga, djeluje protuupalno i uništava slobodne radikale zbog čega je dobro sredstvo za detoksikaciju organizma
  • dijetalna vlakna – to su dugolančani polisaharidi koje naš organizam ne može probaviti, zbog toga potiču rad crijevnih mišića i poboljšavaju probavu, utječu na apsorpciju hranjivih tvari te mogu regulirati nivo glukoze u krvi
  • željezo – kupine su tamno obojeni voćni plodovi koji sadrže značajnu količinu željeza; željezo je dio hemoglobina, molekule koja je odgovorna za prijenos kisika putem krvi do krajnjih stanica te je zato važan sastojak prehrane. 
Sok od kupina - recept koji nemože biti jednostavniji
FOTO: Shutterstock

Sok od kupina – recept koji nemože biti jednostavniji

Za jednostavan sok od kupine ne trebate previše sastojaka jer ga možete dobiti prokuhavanjem kupina u vodi.

Sastojci:

  • 2 šalice kupina
  • 1 dl vode.

Priprema:

  1. U posudi zagrijte vodu i kupine do vrenja.
  2. Zatim smanjite plamen na najmanje i lagano kuhajte uz povremeno miješanje dok kupine ne omekšaju, što bi trebalo biti oko pet minuta.
  3. Posudu maknite s vatre, a kupine zatim izmiksajte vilicom dok ne puste sav sok.
  4. Iscijedite smjesu kroz žičano cjedilo, pričekajte dok se napitak ohladi i konzumirajte što prije.
Za najzdraviju opciju nemojte dodavati nikakve šećere, ali, ako baš želite, zasladite jušnom žlicom meda.
Osvježavajući sok od kupina
FOTO: Shutterstock

Osvježavajući sok od kupina 

Ovaj sok prepun je vitamina i antioksidansa, opskrbljuje energijom, hidratizira organizam i osvježava.

Sastojci:

  • 2 šalice kupina
  • 1 zelena jabuka
  • 1 krastavac
  • 1 štapić celera.

Priprema:

  1. Jabuku, krastavac i celer narežite na sitnije komadiće. Ostavite koru na jabuci i krastavcu jer su to dijelovi najbogatiji zdravim sastojcima.
  2. Dodajte kupine i izmiksajte sve sastojke u blenderu.

 Sok je potrebno konzumirati odmah nakon pripremanja.

Osvježavajući sok od kupina
FOTO: Shutterstock

Eliksir od kupina i cikle

Uz sve navedene dobrobiti kupine, ovaj napitak bogat je i vitaminom A, magnezijem i kalcijem iz cikle i jabuke te velikom koncentracijom kalija iz đumbira. To ga čini pravim eliksirom zdravlja.

Sastojci:

  • 2 šalice kupina
  • 1 cikla
  • 1 jabuka
  • 1 cm narezanog korijena đumbira
  • 1 dl vode.

Priprema:

  1. Naribajte đumbir i ostavite ga pet minuta u prokuhanoj vodi.
  2. Za to vrijeme u blenderu izmiksajte kupine, očišćenu ciklu i jabuku s korom narezanu na komadiće.
  3. Dodajte na kraju iscijeđeni sok od đumbira i promiješajte.
  4. Po želji dodajte led.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kandola, A. (2018). What are the benefits of blackberries? Medical News Today.
  2. Skrovankova, S. i sur. (2015). Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries. Int J Mol Sci., 6(10): 24673–24706.
  3. Sok od kupina. (2009). Coolinarika.
  4. Kupina. Agroklub.

Ocijenite članak

4.25 / 5   12

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sok od kupina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu