Brzi njoki od krumpira koji se tope u ustima – recepti koje morate probati!
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Kada tražimo brzinski prilog uz meso ili neko drugo jelo, njoki su gotovo nepogrešiv izbor. Rade se od kombinacije brašna i krumpira, ali općenito izbor sastojaka za njoke može utjecati na teksturu, okus i nutritivni sastav.
U nastavku otkrivamo kako se pripremaju brzi njoki od krumpira koji nisu rezervirani samo za bijelo brašno i običan krumpir.
U tom smislu možemo se pitati koje brašno koristiti za njoke. Ako se odlučite za pšenično glatko brašno, dobit ćete klasične njoke koji su mekani i laki za izradu zbog samog sadržaja glutena u brašnu.
Njoki će biti nešto čvršće i grublje teksture ako izaberete integralne verzije brašna zbog udjela vlakana, no takvi njoki su nutritivno bogatiji.
Moguće je napraviti i bezglutenske njoke od brašna kao što su rižino ili kukuruzno uz dodatak tapioke. Dakle, vrsta brašna utjecat će na okus, elastičnost i mekoću.

Brzi njoki od krumpira
Ako se volite držati klasike ili tek prvi put radite njoke kod kuće te nemate nutritivnih ograničenja u prehrani, npr. da morate izbjegavati gluten, onda slijedite ovaj vrlo jednostavan recept s tek 3 – 4 sastojka.
Sastojci:
- 600 g krumpira
- 200 g glatkog brašna
- 1 jaje
- sol.
Priprema
- Najprije skuhajte krumpir s korom i malo soli, prekriven vodom, oko 20 – 25 minuta dok ne omekša.
- Potom ga ogulite kad se malo ohladi i izgnječite gnječilicom za krumpir.
- Zgnječenom krumpiru dodajte jaje i sol, a potom postupno dodajte brašno.
- Mijesite tijesto koje treba biti glatko, ne prečvrsto.
- Zatim podijelite tijesto na tri ili četiri dijela.
- Valjkom razvaljajte svaki dio da bude debljine dva centimetra, a potom ih režite na komadiće dugačke oko 2 – 3 cm.
- Vilicom napravite karakteristične udubine za njoke, tako da svaki lagano pritisnete vilicom. Ovaj korak nije obavezan.
- Zakuhajte posoljenu vodu, a potom dodajte njoke i kuhajte ih oko tri minute. Njoki su kuhani kad isplivaju na površinu.
- Ocijedite i poslužite s maslacem ili uz omiljeni umak.

Domaći njoki – recept za zelenu varijantu
Za zelenu varijantu domaćih njoka dodajte špinat. Omjeri sastojaka su nešto drugačiji, ali postupak gotovo isti kao i u prethodnom receptu.
Sastojci:
- 400 g krumpira
- 100 g kuhanog špinata
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- sol.
Priprema
- U posoljenoj vodi kuhajte krumpir s korom oko 20 minuta, a kad se malo ohladi, ogulite ga i izgnječite.
- Zatim, izmiksajte kuhani špinat te ga pomiješajte s krumpirom.
- Dodajte jaje i sol, a zatim postepeno i brašno.
- Umijesite glatko tijesto, raspodijelite ga na nekoliko dijelova, a potom ga razvaljajte na debljinu od dva centimetra.
- Izrežite njoke, po želji ih pritisnite malo vilicom, a potom ih kuhajte u posoljenoj vreloj vodi dok ne isplivaju.

Bezglutenski njoki
Domaći njoki od krumpira mogu se napraviti i bez glutena, najviše zahvaljujući lakoj dostupnosti raznih vrsta bezglutenskih brašna. U ovom receptu koristimo rižino brašno i tapioku.
Sastojci:
- 500 g kuhanog krumpira
- 100 g tapioke
- 50 g rižinog brašna
- 1 jaje
- sol.
Priprema
- Kuhani krumpir izgnječite, a potom ga pomiješajte s ostalim sastojcima u jednoličnu smjesu.
- Oblikujte njoke debljine oko dva centimetra, a potom ih kuhajte u posoljenoj vodi dok ne isplivaju.

Veganski njoki od krumpira
Njoke možete napraviti i bez jaja, što neće biti izbor samo vegana, već i onih koji zbog alergije moraju izbjegavati ovu namirnicu.
Sastojci:
- 500 g kuhanog krumpira
- oko 150 g glatkog brašna
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli.
Priprema
- Zgnječenom kuhanom krumpiru dodajte sol i maslinovo ulje te pomiješajte.
- Postupno dodajte brašno, zamijesite glatko tijesto, a ako su ruke ljepljive, po potrebi dodajte još malo brašna.
- Podijelite tijesto na tri dijela, razvaljajte do debljine oko dva centimetra, a potom režite njoke veličine 2 – 3 cm.
- Po želji vilicom napravite žljebiće na površini njoka.
- Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, odnosno oko tri minute.
Pročitajte i ove članke:
- Njoki od batata: Imamo recept za jednostavne, kompaktne i brzo gotove njoke koje ćete poželjeti stalno spremati
- Trikovi za savršene njoke: Pogreške zbog kojih su tvrdi, žilavi – ili nedovoljno ukusni
- Pečeni, ne kuhani: Meki, a hrskavi njoki iz tave koji fino pašu uz svaki umak.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja