3 najbolje vrste smrznutog povrća za zdravlje crijeva, prema gastroenterologu
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Ako u vašem zamrzivaču uvijek čeka vrećica smrznutog povrća, radite veliku stvar za svoje zdravlje – i za novčanik. Stručnjaci ističu da smrznuto povrće nije ništa manje zdravo od svježeg, a često je dostupnije i povoljnije, što ga čini idealnim izborom za brze i nutritivne obroke tijekom cijele godine.
Gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz za EatingWell otkriva koja su tri vrste smrznutog povrća najkorisnije za vaše zdravlje – i kako ih najbolje iskoristiti u kuhinji.
1. Brokula
Ako u zamrzivaču imate brokulu, već ste na dobrom putu. Ova biljka bogata je vlaknima, vitaminima i fitokemikalijama koje dokazano pomažu u prevenciji raka. Dr. Bulsiewicz objašnjava:
Brokula je fantastična – ima vlakna, spojeve koji se bore protiv raka i općenito je jedna od najzdravijih namirnica koje možete jesti.
Isprobajte je u jednostavnim receptima poput tjestenine s brokulom i limunom ili povrtne fritate – gotove su za manje od 20 minuta.

2. Bamija
Ako volite bamiju, dobra vijest je da je možete jesti cijele godine – smrznuta zadržava sva korisna svojstva. Dr. Bulsiewicz napominje da je posebno dobra za crijevnu mikrobiotu.
U jesenskim danima možete je ubaciti u variva ili gulaš od bamije i kozica.
3. Korjenasto povrće
Smrznute mješavine korjenastog povrća savršen su dodatak svakoj prehrani, a posebno u hladnijim mjesecima.
U tzv. plavim zonama, gdje ljudi žive dulje i zdravije, čak 65 % kalorija dolazi iz korjenastog povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica.
Isprobajte pečeno korjenasto povrće s lima za pečenje ili ga poslužite na palenti s kozjim sirom.
Pročitajte i ove članke:
- 7 smrznutih namirnica koje nutricionisti preporučuju za snižavanje triglicerida
- Svježe, konzervirano ili smrznuto – tko nas laže?
- Kuhanje povrća u vodi ili na pari – što je bolje?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
- Rachel Drbohlav Ollerton
- 3 min čitanja
- DeAngelis, D. (2025). The 3 Best Frozen Vegetables for Gut Health, According to a Gastroenterologist. EatingWell.