7 genijalnih zamjena u prehrani kojima ćete udvostručiti unos vlakana
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Ako ne unosite dovoljno vlakana, niste jedini. Prosječan Amerikanac dnevno unese samo oko 15 g vlakana – manje od polovice preporučene količine koja je 25 – 38 g.
To je problem jer vlakna igraju veliku ulogu u očuvanju zdravlja. Pomažu probavnom sustavu da radi glatko, dulje vas drže sitima te smanjuju rizik od ozbiljnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i raka debelog crijeva.
Dobra vijest? Rješenje je jednostavnije nego što mislite. Uz nekoliko malih promjena u svakodnevnoj prehrani možete lako udvostručiti unos vlakana – bez dodataka prehrani. Evo sedam jednostavnih zamjena koje možete isprobati.
1. Bijelu rižu zamijenite teffom ili kvinojom
Količina vlakana (po jednoj šalici, kuhano) iznosi:
- bijela riža – 1,7 g
- teff – 7 g
- kvinoja – 5 g.
Bijela riža nije bogata vlaknima – ali ako umjesto jako prerađene riže odaberete manje prerađene opcije poput teffa ili kvinoje, možete značajno povećati unos vlakana u obroku. Ove drevne žitarice sadrže i puno proteina – teff 9,75 g, a kvinoja osam grama po šalici.
2. Bijeli kruh zamijenite kruhom od cjelovitog zrna
Količina vlakana (po kriški) iznosi:
- bijeli kruh – 0,7 g
- kruh od cjelovitog zrna – 1,9 g.
Jednostavno zamijenite bijeli kruh integralnim i povećat ćete unos vlakana u sendviču. Još bolje? Dodajte i druge namirnice bogate vlaknima – narezani avokado, zgnječeni slanutak, obilje povrća – za još veći učinak.

3. Žitarice zamijenite zobenim pahuljicama
Količina vlakana iznosi:
- popularne žitarice za doručak (1 šalica) – 2,8 g
- zobene pahuljice rezane čelikom (1/4 šalice, suho) – 4 g
- cijelo zrno zobi (1/4 šalice, suho) – 5 g.
Žitarice iz kutije jesu najbrži doručak, ali često imaju malo vlakana i puno dodanog šećera. Umjesto jako prerađenih žitarica odaberite zobene pahuljice rezane čelikom ili cijelo zrno zobi (najhranjiviji oblik zobi). Savjet: Dodajte bobičasto voće i sjemenke za dodatnu dozu vlakana.
4. Bijelu tjesteninu zamijenite tjesteninom od slanutka
Količina vlakana (po 56 g) iznosi:
- bijela tjestenina – 2 g
- tjestenina od slanutka – 5 g.
Omiljeni talijanski obrok može postati bogatiji vlaknima ako umjesto bijele tjestenine odaberete onu od slanutka. Još bolje? Dodajte povrće bogato vlaknima poput brokule i piletinu bogatu proteinima.
5. Čips zamijenite pečenim slanutkom
Količina vlakana (po 28 g) iznosi:
- krumpirov čips – 0,8 g
- pečeni slanutak – 6 g.
Nećete potpuno zamijeniti čips – ali ako želite povećati unos vlakana, povremeno posegnite za pečenim slanutkom.

6. Hamburger zamijenite burgerom od crnog graha
Količina vlakana (po 85 g) iznosi:
- hamburger – 0 g
- burger od crnog graha – 4 g.
Ljubitelji mesa, ne brinite – ne morate se potpuno odreći burgera. No, ako želite povećati unos vlakana, povremeno umjesto klasičnog odaberite burger od crnog graha. Poslužite ga u integralnom pecivu i uz pečeni slanutak za obrok pun vlakana.
7. Bombone zamijenite suhim voćem
Količina vlakana (po 40 g) iznosi:
- gumeni bomboni – 0 g
- suhe marelice – 2,9 g.
Bomboni mogu biti povremeni užitak, ali gotovo nikad ne sadrže vlakna. Suho voće (marelice, mango, jagode) nudi sličan okus i teksturu, a uz to sadrži vlakna, vitamine i minerale. Savjet: Birajte varijante bez dodanog šećera – voće je prirodno dovoljno slatko.
Pročitajte i ove članke:
- Naše tijelo je gladno vlakana! Nutricionistica otkriva zašto i kako ih trebamo konzumirati svaki dan
- Hrana bogata vlaknima za probavu: Što i kako jesti?
- Vlakna u hrani: Koja jesti za zatvor, proljev, IBS, refluks?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Prvi simptomi shizofrenije: Počinju u 20-ima, evo koji su
- Marija Šimunić
- 4 min čitanja
- kako povećati unos vlakana
- promjene u prehrani za veći unos vlakana
- zamjene u prehrani za veći unos vlakana
- Kubala, J. (2025). These 7 Food Swaps Can Help You Eat More Fiber Without Even Trying. Health.
- Akbar, A. i Shreenath, A. P. (2023). High fiber diet. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing.