Otkrivena nova prednost korištenja friteze na vrući zrak!

friteze na vrući zrak stvaraju znatno manje onečišćenja unutarnjeg zraka od ostalih metoda kuhanja

Friteze na vrući zrak popularne su zbog brzog i jednostavnog pripremanja hrane poput pomfrita ili ribe, no nova istraživanja otkrila su još jednu neočekivanu prednost – poboljšanje kvalitete zraka u kućanstvu.

Studija objavljena u časopisu Indoor Air u studenom pokazala je da friteze na vrući zrak stvaraju znatno manje onečišćenja unutarnjeg zraka u usporedbi s prženjem na tavi, kuhanjem i drugim metodama kuhanja.

Izloženost onečišćenjima poput čestica i hlapljivih organskih spojeva (VOCs) može uzrokovati iritaciju dišnih puteva, srčane probleme i druge ozbiljne zdravstvene tegobe.

Christian Pfrang, profesor atmosferskih znanosti na Sveučilištu u Birminghamu, objasnio je da je cilj istraživanja podizanje svijesti o utjecaju kuhanja na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Javnost ima vrlo malo znanja o tome koliko različite metode kuhanja utječu na zrak koji udišemo u zatvorenim prostorima, rekao je za Health.

Dodao je kako su lockdownovi tijekom pandemije COVID-19, koji su ljude zadržali u domovima, istaknuli važnost rješavanja problema unutarnjih zagađivača poput kuhinjskih isparavanja.

Friteze na vrući zrak popularne su zbog brzog i jednostavnog pripremanja hrane
FOTO: Shutterstock

Kako friteze na vrući zrak stoje u usporedbi s drugim metodama kuhanja?

Kako bi istražili ovo pitanje, Pfrangov tim proveo je eksperimente u posebno opremljenoj kuhinji pomoću preciznih mjernih uređaja. Uspoređivali su pet metoda kuhanja – kuhanje, prženje na tavi, prženje u woku, duboko prženje i friteze na vrući zrak – tako što su pripremali pileća prsa od 120 g s vodom ili uljem.

Tijekom 90 pokusa istraživači su mjerili dvije ključne vrste onečišćenja – čestice (PM) i hlapljive organske spojeve (VOCs).

Rezultati su pokazali da friteze na vrući zrak stvaraju najmanje onečišćenja.

Čestice (PM)

Prženje na tavi imalo je vršnu koncentraciju od 92,9 μg po kubičnom metru zraka, prženje u woku 26,7, duboko prženje 7,7, kuhanje 0,7, dok je friteza na vrući zrak imala samo 0,6. Pfrang je naglasio da su razine PM tijekom korištenja friteze na vrući zrak bile toliko niske da su gotovo neprimjetne u odnosu na pozadinski zrak.

Hlapljivi organski spojevi (VOCs)

Prženje na tavi zabilježilo je najveće razine (260 ppb), slijedilo je duboko prženje (230 ppb), prženje u woku (110 ppb), kuhanje (30 ppb) i na kraju friteza na vrući zrak s najnižih 20 ppb.

Pfrang je zaključio da prelazak s prženja na tavi ili woku na fritezu na vrući zrak značajno smanjuje izloženost kuhinjskim zagađivačima.

Zašto friteze na vrući zrak stvaraju manje zagađenja?

Friteze na vrući zrak koriste vrući zrak koji cirkulira velikom brzinom kako bi skuhao hranu bez potrebe za velikim količinama ulja. Kada je ulje potrebno, dovoljno je tek nekoliko žličica, što je znatno manje u odnosu na tradicionalne metode prženja.

Nutricionistica Marisa Moore je objasnila da manje ulja znači manje dima i isparavanja koji bi mogli onečistiti zrak. Također, friteze na vrući zrak imaju zatvorene košare koje sprječavaju širenje čestica, za razliku od otvorenih tava.

Friteze na vrući zrak koriste vrući zrak koji cirkulira velikom brzinom
FOTO: Shutterstock

Zašto je važna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima?

Ljudi obično obraćaju pozornost na vanjske izvore onečišćenja, no kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima jednako je važna za zdravlje, posebno zato što provodimo do 90 % vremena unutar zatvorenih prostora. Pfrang je naglasio da je kuhanje glavni izvor čestica u kući koje mogu uzrokovati probleme s dišnim sustavom, astmu, pa čak i srčane udare.

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) upozorava da razine PM iznad 35 μg po kubičnom metru tijekom 24 sata mogu biti štetne, dok dugotrajna izloženost iznad 50 može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Hlapljivi organski spojevi mogu uzrokovati iritaciju dišnih puteva, glavobolje i dugoročna oštećenja jetre ili bubrega, a mogu biti i povezani s nastankom raka.

Prema Nacionalnom institutu za ekološke zdravstvene znanosti SAD-a, 3,8 milijuna ljudi godišnje umire od posljedica štetnog zraka iz nesigurnih kuhala i goriva.

Ostale prednosti friteza na vrući zrak

Osim poboljšanja kvalitete zraka, friteze na vrući zrak imaju i druge prednosti. Moore ističe da friteze na vrući zrak omogućuju hrskavost sličnu dubokom prženju, ali bez viška ulja i zahtjevnog čišćenja. Također, rezultiraju nižim unosom kalorija i manje upalnih spojeva koji nastaju prženjem ulja na visokim temperaturama.

Nutricionistica Patricia Kolesa dodaje da manja količina ulja smanjuje unos zasićenih masnoća, čime se smanjuje rizik od povećanog LDL kolesterola, srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

Iako vrhunske friteze na vrući zrak mogu biti skupe, postoje i povoljnije opcije koje se mogu kupiti za oko 25 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu