Kako prekinuti ciklus svrbež-grebanje ako imate jak ekcem?

Kako prekinuti ciklus svrbež-grebanje ako imate jak ekcem

Tanya Trevett iz Bostona više od 15 godina bori se s teškim atopijskim dermatitisom, vrstom ekcema, prenosi Everyday Health. Unatoč isprobavanju brojnih tretmana, uključujući topikalne steroide i hidrokortizon, njezino je olakšanje bilo privremeno, a svrbež se vratio nakon prestanka liječenja.

Nije sama u ovoj borbi. Studija iz 2023. godine otkrila je da je 73 % odraslih osoba s umjerenim do teškim atopijskim dermatitisom smatralo svrbež simptomom koji najviše smeta, a gotovo polovica je prijavila intenzivan svrbež u prethodnom tjednu.

Ovaj se svrbež često pogoršava češanjem, što dovodi do ciklusa svrbež-češanje.

Prema dr. Taniji Elliott, certificiranoj alergologinji, češanje dodatno oštećuje kožu, što uzrokuje otpuštanje histamina koji pogoršava svrbež i oticanje.

Srećom, ciklus svraba i češanja može se prekinuti. Evo nekoliko strategija.

Prema dr. Taniji Elliott, certificiranoj alergologinji, češanje dodatno oštećuje kožu, što uzrokuje otpuštanje histamina, koji pogoršava svrbež i oticanje.
FOTO: Shutterstock

Vlažite kožu

Redovito nanošenje hidratantne kreme je ključno. Dr. Elliott preporučuje namakanje u vodi 10 minuta, zatim nanošenje vazelina ili druge masti bez konzervansa dok je još vlažna kako bi se zadržala vlaga. Vazelin djeluje kao zaštitna barijera, što pomaže u sprječavanju ciklusa svrbeža i češanja.

Terapija hladnoćom

Korištenje leda na područjima koja svrbe može nadjačati signale svrbeža u mozgu i umjesto toga stimulirati receptore za hladnoću i bol, što smanjuje želju za češanjem.

Slijedite planove liječenja

Neophodno je pridržavati se propisanih tretmana i dosljedne rutine njege kože. Nekontrolirani ekcem može dovesti do infekcija kože, što dodatno pogoršava ciklus.

Upravljajte stresom

Stres je poznati okidač za izbijanje ekcema. Pokazalo se da mindfulness meditacija pomaže u smanjenju nagona za svrbežom ponovnim treniranjem reakcije mozga na osjet.

Koristite kreme oprezno

Kreme koje se kupuju bez recepta, osobito one bez mirisa i konzervansa, mogu pomoći. Međutim, “potpuno prirodni” proizvodi mogu sadržavati alergene, stoga je najbolje biti oprezan.

Izbjegavajte alergene

Uobičajeni alergeni, uključujući grinje, određenu hranu i deterdžente, mogu pogoršati ekcem. Uklanjanje alergena iz okoline može pomoći u smanjenju pogoršanja.

Lokalne kreme

Hidrokortizon koji se izdaje bez recepta može pružiti kratkotrajno olakšanje, ali treba izbjegavati dugotrajnu upotrebu.

Nesteroidni tretmani poput kalcineurina i JAK inhibitora mogu pomoći u upravljanju simptomima bez nuspojava steroida.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Miller, B. (2024). How to Break the Itch-Scratch Cycle if You Have Severe EczemaEveryday Health.
  2. Silverberg, J. I. i sur. (2023). Burden of Disease and Unmet Needs in Atopic Dermatitis: Results From a Patient SurveyDermatitis, derm.2022.29015.jsi.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu