Najbolje seks poze za osobe s bolovima u leđima

Najbolje seks poze za osobe s bolovima u leđima

Ako imate bolove u leđima, prilagođavanje ili eksperimentiranje s različitim pozama u seksu može pomoći u održavanju intimnosti s partnerom bez izazivanja nelagode.

Određene poze prikladnije su za osobe s problemima s kralježnicom kao što su hernija diska, bolovi u fasetnim zglobovima, spinalni artritis ili bolovi u sakroilijakalnim zglobovima.

Čak je i nakon operacije kralježnice moguće imati seks, a pritom zaštititi leđa od ozljeda i boli.

Evo koje su najbolje poze u seksu za ljude koji se suočavaju s ovim uobičajenim bolestima kralježnice i donjeg dijela leđa.

Poze za bolove u leđima povezane s diskom

Stanja kao što je hernija diska često se pogoršavaju pretjeranim savijanjem kralježnice, kao što je kretanje donjeg dijela leđa i kukova prema naprijed tijekom seksa u misionarskom položaju. Ovaj pokret može pogoršati ispupčenje diska.

Za muškarca koji ima problema s diskom bolja je opcija ležanje na leđima s partnericom na vrhu (ležeći položaj). Podupiranje donjeg dijela leđa smotanim ručnikom ili jastukom može pomoći u održavanju prirodne krivulje kralježnice.

Za žene koje imaju problema s diskovima ležanje licem prema dolje (potrbuški položaj) prirodno savija leđa. Ovaj luk možete povećati stavljanjem jastuka ispod kukova ili laganim podizanjem gornjeg dijela tijela pomoću podlaktica.

Eksperimentirajte s različitim pozama kako biste pronašli udobnu ravnotežu i izbjegavajte bilo kakve ekstremne pokrete koji izazivaju bol.

seks s bolovima u leđima
FOTO: Shutterstock

Poze za spinalni artritis

Spinalni artritis (osteoartritis) uzrokuje bolove u leđima, često zbog koštanih izbočina i trošenja hrskavice između kralježaka. Bol općenito izaziva istezanje kralježnice, kao što je savijanje leđa. Muškarcu sa spinalnim artritisom može pomoći ležanje na leđima ili prakticiranje doggystyle poze (u kojoj je partnerica “na sve četiri”). To vam omogućuje da leđa držite stabilnima i umjesto toga potisak kukovima.

Kod žena sa spinalnim artritisom doggystyle također može djelovati, sve dok su vam mišići donjeg dijela leđa i trupa uključeni, a muškarac nije previše silovit sa svojim pokretima.

Poze za bol u sakroilijakalnim zglobovima

Bol u sakroilijačnom zglobu često je jednostrana i može se pogoršati s istezanjem kralježnice ili pritiskom na kuk ili stražnjicu. Kako biste smanjili nelagodu tijekom seksa, savijte koljeno na bolnoj strani kako biste ublažili stres na zglobu i omogućili ugodnije kretanje.

Žene s ovom boli mogu leći na bok s bolnom stranom okrenutom prema gore i omotati nogu oko partnera. Muškarac može pak pokušati klečati na jednoj nozi u doggystyleu te držati drugu nogu u sjedećem položaju.

Poze za osobe nakon operacije kralježnice

Nakon kirurškog zahvata na kralježnici može proći neko vrijeme prije nego što možete ugodno nastaviti seksualnu aktivnost. Važno je pitati kirurga kada je to sigurno učiniti i koje su poze najprikladnije na temelju mjesta i vrste operacije.

Ovisno o ovim čimbenicima, možda će vam se savjetovati da isprobate misionarski položaj ako ste muškarac, tako da podupirete svoju težinu rukama ili stojite s partnericom nagnutom nad stolac. Položaj žlice (“spoonanje“), u kojem oba partnera leže na boku, također može biti udoban nakon operacije leđa i za muškarce i žene.

Bez obzira na vaše stanje, otvoreno komunicirajte s partnerom i odmah prestanite ako bilo koji pokret uzrokuje bol. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Asher, A. (2023). Sexual Positions That Cause Back Pain and What to Do About ThemVerywell Health.
  2. Tee-Melegrito, R. A. (2022). Which sex positions are best for a person with back pain? Medical News Today.
  3. Lembo, A. (2018). 3 of the best sex positions if you have lower back pain. Business Insider.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu