Šest popularnih biljnih dodataka koji su rizični za jetru

hepatotoksični biljni proizvodi

Iako se biljke koriste u medicinske svrhe već tisućama godina, nedavno su postale vrlo popularne, dijelom zahvaljujući objavama na platformi društvenih medija TikTok, gdje korisnici hvale prednosti uzimanja biljnih dodataka poput ashwagande, kurkume i zelenog čaja.

Iako se biljni dodaci mogu smatrati “prirodnima,” to ne znači da su inherentno sigurni i ne zahtijevaju pregled ili odobrenje prije nego što se plasiraju na tržište. Osim toga, ljudi mogu iskusiti nuspojave zbog biljnih dodataka, a određene biljke mogu ometati lijekove koje trenutno uzimaju.

U novoj studiji istraživača sa Sveučilišta Michigan se procjenjuje da je 15,6 milijuna odraslih osoba u SAD-u ili 5 % uzelo barem jedan biljni dodatak u posljednjih 30 dana koji bi mogao štetiti jetri, odnosno izazvati hepatotoksičnost. Studija je nedavno objavljena u časopisu JAMA Network Open.

Istraživanje šest potencijalno hepatotoksičnih biljnih proizvoda

Istraživači su analizirali podatke više od 9.500 odraslih osoba u SAD-u prosječne dobi od 47,5 godina koje su sudjelovale u Nacionalnom istraživanju o zdravlju i prehrani (NHANES) od 2017. do 2020. godine. Medicinski podaci tih sudionika uključivali su uporabu lijekova na recept i biljnih dodataka.

Znanstvenici su se usredotočili na uporabu šest biljnih dodataka koji su, prema prethodnim istraživanjima, smatrani potencijalno hepatotoksičnima:

Potencijalno hepatotoksični biljni proizvodi su proizvodi koji sadrže biljne sastojke za koje se sumnja da mogu uzrokovati oštećenje jetre, objasnila je Alisa Likhitsup, dr. med., MPH, klinička docentica na Odjelu za internu medicinu u odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju na Sveučilištu Michigan i glavna autorica ove studije.

Kako ovi proizvodi uzrokuju oštećenje jetre još uvijek nije poznato, ali vjerojatno je povezano s metabolizmom koji se događa u jetri nakon konzumacije.

Kao hepatologinja vidjela sam pacijente s ozljedama jetre zbog uzimanja dodataka prehrani, a neki su slučajevi bili fatalni i zahtijevali hitnu transplantaciju jetre. Podaci iz Mreže za ozljede jetre uzrokovane lijekovima pokazuju da je stopa ozljeda jetre zbog biljnih proizvoda porasla sa 7 % u razdoblju 2004. – 2005. na 20 % u razdoblju 2013. – 2014. Stoga sam bila zainteresirana analizirati prevalenciju i vidjeti koliko Amerikanaca koristi ove proizvode.

15,6 milijuna odraslih osoba koristi biljke koje mogu oštetiti jetru
FOTO: Shutterstock

15,6 milijuna odraslih osoba koristi biljke koje mogu oštetiti jetru

Na kraju studije Likhitsup i njezin tim otkrili su da je oko 58 % svih sudionika prijavilo korištenje biljnih ili prehrambenih dodataka barem jednom unutar razdoblja od 30 dana.

Oko 5 % sudionika izjavilo je da su u posljednjih 30 dana uzeli barem jedan od šest potencijalno hepatotoksičnih biljnih dodataka. Kada se taj postotak primijeni na cjelokupnu populaciju SAD-a, to predstavlja oko 15,6 milijuna odraslih osoba.

Istraživači kažu da je uporaba potencijalno hepatotoksičnih biljnih proizvoda slična procijenjenom broju ljudi kojima su propisani potencijalno hepatotoksični lijekovi poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i lijeka za snižavanje lošeg kolesterola zvanog simvastatin.

Likhitsup je dodala:

Nadamo se da će naši rezultati povećati svijest među pacijentima i liječnicima o ovim potencijalno toksičnim sastojcima za jetru koji se redovito konzumiraju među Amerikancima, a dodaci prehrani dostupni na tržištu nisu strogo regulirani.

Nismo još prikupili podatke o rizicima ozljeda jetre prilikom konzumacije ovih proizvoda pa će liječnicima biti teško pružiti informacije koje trenutno ne znamo. Budući da dodaci prehrani nisu strogo regulirani, svaki proizvod sadrži više sastojaka, a više od 50 % proizvoda ima netočnu deklaraciju. Stoga je teško provesti istraživanja o ovoj temi.

“Prirodno” ne znači uvijek sigurno

Rosario Ligresti, dr. med., FASGE, pročelnica gastroenterologije u Medicinskom centru Sveučilišta Hackensack u New Jerseyju, rekla je da, iako su hepatotoksični biljni proizvodi biljke ili proizvodi dobiveni iz biljaka, zbog nedostatka regulative u proizvodnji i testiranju tih proizvoda potrošači trebaju znati da im konzumacija tih proizvoda može više štetiti nego koristiti.

Također naglašava da “prirodno” ne znači uvijek “sigurno” te da neki prirodni sastojci mogu biti toksični u visokim dozama ili mogu stupiti u interakciju s lijekovima.

Što uzeti u obzir prije uzimanja biljnih dodataka?

Za one koji razmišljaju o uzimanju biljnih dodataka Monique Richard, registrirana dijetetičarka, savjetuje konzultacije s timom zdravstvenih stručnjaka i preporučuje pristup koji daje prednost hrani prije biljnih dodataka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Likhitsup, A. i sur. (2024). Estimated Exposure to 6 Potentially Hepatotoxic Botanicals in US Adults. JAMA Network Open, 7(8): e2425822.
  2. Pelc, C. (2024). 6 popular herbal supplements linked to potential liver risks. Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu