Brza pita od tikvica i sira s malo kalorija, a puno proteina
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Pite su omiljeno jelo ovih prostora. Rado ih jedemo u kombinaciji s povrćem, sirom, mesom, voćem. Zapravo, pita nam daje puno prostora za kreativnost. Međutim, kad su vani visoke temperature, nije nam do previše teških pita.
Želimo nešto lagano, jednostavno, ukusno i brzo gotovo, a da opet odgovara našim fitness ciljevima. Upravo brza pita od tikvica i sira sadrži malo kalorija, a daje nam puno proteina.
Brza pita od tikvica i sira
U ovom receptu kombiniramo dvije vrste sira, posni i ricotta sir, kako bismo dobili kremastiju teksturu. Crni papar i sol su klasični nezaobilazni začini, ali po želji dodajte i neke druge.
Sastojci:
- 2 manje tikvice (naribane)
- 300 g ricotta sira
- 100 g posnog sira
- 1 šalica integralnog brašna
- 2 jaja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Nakon što ste naribali tikvice, pustite ih da odstoje oko 15 minuta kako bi se otpustio višak vode.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke.
- Posudu za pečenje premažite uljem ili obložite papirom za pečenje te u nju ravnomjerno rasporedite smjesu.
- Pecite oko 30 – 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečeno.
Brza pita od tikvica i sira s gotovim korama
Za one koji radije koriste gotove kore – evo recepta. Možete napraviti pitu da izgleda vizualno privlačno s trakicama na vrhu.
Sastojci:
- 2 tikvice (naribane i ocijeđene)
- 300 g posnog sira
- 2 jaja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 3 jušne žlice maslinovog ulja (ostaviti jednu žlicu za premazivanje)
- 200 g gotovih kora za pitu
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta.
- U zdjeli pomiješajte dinstani luk, češnjak, začine, jaja, tikvice i posni sir.
- Posudu za pečenje nauljite ili obložite papirom za pečenje.
- Na dno posude stavite 2 – 3 kore te svaku premažite maslinovim uljem.
- Potom, na kore ravnomjerno rasporedite smjesu od tikvica i sira.
- Preostale kore izrežite na trakice te ih posložite na vrh tako da jednu postavite horizontalno, a drugu vertikalno.
- Svaku trakicu premažite maslinovim uljem, a po želji po trakicama možete posipati sezam ili kim.
- Pecite oko 35 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
Po želji pitu poslužite uz jogurt i zdjelicu salate.
Pročitajte i članke:
- Brza pita od poriluka: Tri recepta za fini i zdravi ručak
- Pastirska pita bez mesa: Imamo recept za cijelu obitelj! Bezmesna varijanta dostojna je konkurencija irskom specijalitetu!
- Lažna pita sa šparogama: Recept mirisno jelo iz pećnice bez kora i brašna.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
9 pitanja o menopauzi koja trebate postaviti ginekologu
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja