Bol u donjem dijelu leđa trpi 619 milijuna ljudi! Ova promjena u prehrani može pomoći, pogotovo ženama
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Dokazano je da antioksidansi imaju broje dobrobiti za zdravlje, a znanstvenici istražuju i njihov utjecaj na bol. Nedavna studija usredotočila se na povezanost između unosa antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa, globalno prevladavajućeg problema.
Studija, objavljena u časopisu BMC Public Health, otkrila je da, iako nije postojala značajna sveukupna povezanost između unosa antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa, osobe s najvećim unosom antioksidansa imale su gotovo 12 % manje šanse da dožive bol u donjem dijelu leđa u usporedbi s onima s najmanjim unosom.
Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je o 619 milijuna slučajeva bolova u donjem dijelu leđa u cijelom svijetu u 2020., što ih čini glavnim uzrokom invaliditeta. S obzirom na to, istraživači su namjeravali istražiti potencijalne preventivne mjere, uključujući ulogu antioksidansa.
Antioksidansi i bol u donjem dijelu leđa
Antioksidansi su tvari koje sprječavaju oksidaciju i stvaranje slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice. Iako studija nije uspostavila izravnu vezu između unosa antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa nakon prilagodbe različitim čimbenicima, istaknula je trend vrijedan pažnje.
Istraživanje je uključivalo analizu podataka 17.682 sudionika u Nacionalnom ispitivanju zdravlja i prehrane. Unatoč nedostatku značajne sveukupne povezanosti, pokazalo se da sudionici s najvećim unosom antioksidansa imaju manju vjerojatnost da će doživjeti bol u donjem dijelu leđa.
Studija je također ukazala na spolno specifičan aspekt, pri čemu žene u kvartilu s najvećim unosom antioksidansa imaju 19,7 % manju vjerojatnost boli u donjem dijelu leđa u usporedbi s onima u najnižem kvartilu. Osim toga, studija je nagovijestila potencijalne neovisne povezanosti između cinka i selena i boli u donjem dijelu leđa, što ukazuje na potrebu za daljnjim istraživanjem u ovom području.
Važno je napomenuti da studija ima ograničenja, uključujući oslanjanje na podatke koje su sudionici sami prijavili i nedostatak informacija o dodacima mangana. Unatoč ovim ograničenjima, nalazi sugeriraju potencijalne koristi od unosa antioksidansa, osobito za žene.
Uključivanje raznovrsne hrane bogate antioksidansima u prehranu je naglašeno za cjelokupno zdravlje, no potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio odnos između antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa.
Pročitajte i ove članke:
- Kronična bol u donjem dijelu leđa pogađa čak 23 % svjetske populacije! Znanstvenici su otkrili neobičan način kako je se riješiti
- Nova studija na više od 173.000 ispitanika: Antioksidansi u ovim namirnicama smanjuju rizik od raka crijeva kod muškaraca
- Popis namirnica za jačanje imuniteta: Ova “superhrana” sadrži moćne sastojke koji su ključni za vaše zdravlje!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Feng, C. i sur. (2024). Association between different composite dietary antioxidant indexes and low back pain in American women adults: a cross-sectional study from NHANES. BMC Public Health, 24: 147.
- Freeborn, J. (2024). Higher antioxidant intake may lower risk of low back pain in women. Medical News Today.