Recept za zdravi kruh bez glutena
- 2 komentara
- 2 min čitanja
Ako izbjegavate gluten iz određenih razloga, ne znači da ne možete i dalje uživati u namirnicama koje tradicionalno sadrže gluten, kao što je kruh. Recepti koje vam donosimo u nastavku su bezglutenski, ali i zdravi recepti za kruh.
Više recepata za kruh bez glutena možete pronaći ovdje.
Najukusniji bezglutenski kruh – veganski recept
Umjesto zamjenskih brašna bez glutena, baza ovog kruha su različite sjemenke, što ga čini izuzetno zdravim. Iz tog razloga ovaj kruh je bogat vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Ne sadrži jaja niti mliječne proizvode, što ga ujedno čini i veganskim.
Sastojci
- ¾ šalice suncokretovih sjemenki,
- ¼ šalice bučinih sjemenki,
- ½ šalice mljevenih lanenih sjemenki,
- ½ šalice lješnjaka ili badema,
- 1 ½ šalice zobenih pahuljica,
- 2 jušne žlice chia sjemenki,
- 4 jušne žlice psyllium ljuskica,
- 1 čajna žlica soli,
- 1 jušna žlica javorovog sirupa,
- 3 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja,
- 1 ½ šalica vode.
Priprema
- U zdjeli srednje veličine pomiješajte sve suhe sastojke.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte javorov sirup, kokosovo ulje i vodu.
- Mokre sastojke dodajte suhim sastojcima i sve dobro promiješajte. Ako imate osjećaj da je smjesa pregusta te imate poteškoća s miješanjem smjese, dodajte 1 – 2 jušne žlice vode.
- Smjesu stavite u kalup za kruh (obložen papirom za pečenje) te ostavite na barem 2 sata ili preko noći.
- Zagrijte pećnicu na 175°C.
- Pecite kruh 20 minuta.
- Nakon toga, izvadite kruh iz pećnice, okrenite kalup naopako te ga položite na rešetke u pećnici. Na taj način pecite kruh još 30 – 40 minuta.
Jednostavan i zdravi kruh bez glutena – recept
Ako ipak želite jednostavniji recept za kruh bez glutena, ovaj recept je za vas. Idealan i za osobe koje, osim glutena, izbjegavaju i određene orašaste plodove i sjemenke koje su baza ranije navedenog recepta.
Imajte na umu da, za razliku od prijašnjeg recepta, ovaj recept sadrži jaja i mliječne proizvode, što ga čini vegetarijanskim, ali ne i veganskim. Također obiluje vlaknima i proteinima.
Sastojci
- 2 čajne žlice suhog kvasca,
- 2 čajne žlice javorovog sirupa,
- ½ šalice mlake vode,
- 1 ½ šalica bademovog brašna,
- 1 šalica mljevenih lanenih sjemenki,
- 3 jušne žlice psyllium ljuskica,
- 3 čajne žlice praška za pecivo,
- 1 čajna žlica soli,
- 1 jaje,
- 3 bjelanjka,
- 1 jušna žlica octa,
- ¼ šalice otopljenog ghee maslaca, običnog maslaca ili kokosovog ulja,
- ⅓ šalice kiselog vrhnja.
Priprema
- Sve sastojke stavite u posudu srednje veličine.
- Sastojke umutite uz pomoć električne ručne miješalice. Miješajte sastojke 5 minuta na srednjoj brzini.
- Smjesu prebacite u kalup za kruh (obložen papirom za pečenje). Papir za pečenje možete posprejati uljem kako biste osigurali da se kruh ne zalijepi za papir.
- Ostavite smjesu sat vremena na toplom mjestu.
- Zagrijte pećnicu na 175°C i pecite kruh 45 – 50 minuta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori
- Burg, E. (n.d.), Best Gluten-Free Bread Recipe, The Healthy Tart
- Shah, A. (2021), Gluten Free Bread Recipe, The Picky Eater