Torta od jagoda i mascarponea: Iskoristite sezonu jagoda za lagane deserte sa sirom! Imamo 4 osvježavajuća deserta
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Kome ne rastu zazubice na spomen jagoda ili torte od jagoda? Omiljene vjesnice proljeća rado jedemo u raznim kombinacijama, a naša posebna želja je torta od jagode i mascarponea.
Lagani kolač od jagoda i mascarponea bit će pravi poziv na pauzu uz šalicu kave ili čaja na terasi dok upijamo sunce. Iskoristite sezonu jagoda za lagane deserte sa sirom, a među ponuđenim receptima izaberite onaj koji vam se čini najbolji.
Torta od mascarponea i jagoda
Svi sastojci su vam već poznati, a količina sastojaka neka vas ne obeshrabri. Isplatit će se uložiti malo truda i iznenaditi ukućane ovom ukusnom tortom.
Sastojci za biskvit:
- 2 šalice granuliranog šećera
- 3 jaja
- pola šalice ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- dva puta po 350 g višenamjenskog brašna
- pola šalice kiselog vrhnja
- 3 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 1/4 šalice mlijeka.
Sastojci za nadjev:
- 2 šalice jagoda (pasiranih)
- 1 čajna žličica soka limuna
- 2 čajne žličice granuliranog šećera
- 1 čajna žličica prosijanog brašna.
Sastojci za glazuru:
- 1 šalica vrhnja za šlag
- 1/4 šalice šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 450 g mascarponea (hladnog).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Pripremite tri kalupa promjera 20 cm, obložite ih papirom za pečenje, a stranice namastite.
- U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. Miksajte dok se sastojci ne sjedine, a smjesa postane glatka.
- Umiješajte kiselo vrhnje i miksajte.
- U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke.
- Dodajte polovicu suhih sastojaka uz miješanje i dodavanje polovice količine mlijeka.
- Kad se brašno počelo sjedinjavati, dodajte preostalu količinu suhih sastojaka, miksajući i dodajući preostalu količinu mlijeka do glatke smjese.
- Tijesto ravnomjerno rasporedite u kalupe i pecite oko 20 minuta, a na polovici vremena okrenite kalupe.
- Dok se tijesto peče, jagode nasjeckajte i ispasirajte ili ih usitnite u blenderu.
- U loncu pomiješajte brašno i šećer, sjedinite pa dodajte pasirane jagode i limunov sok.
- Kuhajte nadjev na srednje jakoj vatri uz miješanje.
- Smanjite vatru i kuhajte još 5 – 10 minuta dok se jagode ne počnu zgušnjavati. Ako je smjesa prerijetka, dodajte još malo brašna.
- Prije nego pripremite glazuru, budite sigurni da je mikser hladan ili ga malo ohladite u hladnjaku.
- Na srednje jakoj brzini miksajte polovicu količine šlaga oko tri minute pa dodajte mascarpone i preostali šlag.
- Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i miksajte.
- Napunite vrećicu nadjevom i na biskvitu ispišite dva kruga, odnosno ruba, a unutrašnjost punite smjesom od jagoda.
- Ponovite postupak te na kraju nadjevom premažite vanjske strane biskvita.
- Možete ostaviti malo smjese od jagoda za ukrašavanje.
Proljetna torta od jagoda i mascarponea (biskvitna torta od jagoda)
Još jedna torta od jagoda i sira mascarpone lako se pravi s malo manjim brojem sastojaka.
Sastojci za biskvit:
- 150 g višenamjenskog brašna
- 120 g šećera (možete kombinirati obični i kokosov šećer)
- 4 jaja
- 20 g kakaa bez šećera
- 2 čajne žličice praška za pecivo.
Sastojci za nadjev:
- 500 g jagoda
- 500 g mascarponea
- 3 omota učvršćivača za šlag
- 200 g malina ili borovnica
- 600 ml tučenog vrhnja (hladnog)
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 1 jušna žlica šećera.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite kalupe promjera oko 25 cm te ih obložite papirom za pečenje.
- Jaja izmiksajte na najjačoj brzini oko jedne minute.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i šećer te postepeno dodajte jajima miksajući na sporoj brzini.
- Smjesu rasporedite u kalupe i pecite oko 30 minuta.
- Kada je biskvit pečen, pustite ga da se ohladi.
- Pripremite nadjev tako što ćete dio količine malina i jagoda ili borovnica prepoloviti, a ostatak narezati.
- U zdjeli izmiksajte vrhnje s učvršćivačem za šlag i ekstraktom od vanilije, a potom dodajte mascarpone.
- Smjesu za nadjev stavite u vrećicu za ukrašavanje.
- Napravite valove po jednom biskvitu pa rasporedite prepolovljene jagode i drugo voće po izboru.
- Ponovite postupak s idućim slojem biskvita.
- S preostalim voćem ukrasite tortu.
Torta od jagoda, mascarponea i bijele čokolade
Torta s mascarponeom i jagodama savršeno se slaže s bijelom čokoladom. Tortu spremite kroz dvije faze – pripremu biskvita i pripremu najfinije kreme od jagoda i bijele čokolade.
Sastojci za biskvit:
- 480 g višenamjenskog brašna
- 6 jaja
- 1 vrećica praška za pecivo
- 120 g čokolade u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 250 g maslaca (sobne temperature)
- 400 ml mlijeka ili biljnog napitka
- prstohvat soli.
Sastojci za kremu:
- 500 g mascarponea
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g bijele čokolade
- 2 jušne žlice šećera u prahu.
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 160 °C.
- Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i miksajte oko tri minute.
- Prosijajte brašno ako koristite glatko.
- Pomiješajte brašno, čokoladu u prahu, prašak za pecivo i sol.
- Bjelanjke izmiksajte u snijeg.
- Smjesi od žumanjka naizmjenično dodajte žlicu smjese s brašnom pa žlicu izmiksanih bjelanjaka.
- Potom izmiksajte sjedinjene smjese na maloj brzini uz dodavanje mlijeka i rastopljenog maslaca.
- Od smjese ispecite dva biskvita oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
- Pripremite kremu tako da najprije bijelu čokoladu otopite na pari.
- Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrstu smjesu.
- Potom u šlag umiješajte mascarpone, preostale sastojke i ohlađenu bijelu čokoladu.
- Kad se biskvit ispekao i ohladio, svaki biskvit podijelite na dva dijela kako biste dobili sveukupno četiri biskvita.
- Isto tako kremu podijelite u četiri porcije.
- Na prvi biskvit stavite kremu i ponovite postupak do zadnjeg biskvita.
- Zadnju porciju kreme iskoristite za premazivanje cijele torte.
Cheesecake s jagodama i mascarponeom
Ova brza torta od jagoda i mascarponea se ne peče, a pravi se od nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 250 g digestive keksa
- 100 g maslaca (otopljenog)
- 600 g krem sira
- 250 g mascarponea
- 350 g šećera u prahu (prosijanog)
- 400 g jagoda
- 250 g sjemenki nara.
Priprema
- Kalup promjera 25 cm obložite papirom za pečenje.
- Kekse izblendajte ili dodajte u zip vrećicu i usitnite valjkom.
- Kekse potom u zdjeli pomiješajte s maslacem.
- Rasporedite kekse po dnu kalupa, utisnite i ostavite da se hladi u hladnjaku oko jedan sat.
- Pomiješajte krem sir, mascarpone i šećer u prahu.
- U smjesu od sira dodajte jagode, pomiješajte i ostavite sat vremena u hladnjaku.
- Za to vrijeme pripremite sjemenke nara i prosušite ih.
- Smjesu od jagoda i sira rasporedite po biskvitu od keksa, poravnajte lopaticom i na kraju tortu posipajte sjemenkama nara.
Pročitajte i ove članke:
- Voćni kolači bez pečenja: Imamo 4 recepta koja se brzo spremaju, ne koštaju puno, dolaze u zdravijoj verziji i tako su sočni
- Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine: Tako brzo i jednostavno, a tako fino! Pred vama je najbolji recept
- Liker od jagode: Omiljeno proljetno voće u ulozi aperitiva! Imamo pet recepata koji će oduševiti sva nepca.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- biskvitna torta od jagoda
- Cheesecake s jagodama i mascarponeom
- Proljetna torta od jagoda i mascarponea
- recepti
- Torta od jagoda i mascarponea
- trta od jagoda mascarponea i bijele čokolade
- Torta s kremom od mascarponea i bijele čokolade. (2018). BakeMe.