Čajevi koji pomlađuju: Ovih 6 vrsta detoksicirat će organizam, a ten učiniti blistavim

Čajevi koji pomlađuju

Šalica čaja poznata je po svojim opuštajućim i razbuđujućim učincima, ali ona je puno više od toga. Jedan je od najboljih prirodnih pripravaka protiv starenja kože. Čaj volimo piti i zbog njegovog pozitivnog utjecaja na naše zdravlje. Pomaže nam da se odupremo umoru, smanjuje stres, poboljšava koncentraciju, detoksicira, ublažava upale, pruža energiju, navodi zdravlju, ljepoti i zdravom načinu života posvećen portal Eat This.

Osim toga, šalica biljnog napitka na dan može blagotvorno utjecati i na ljepotu i zdravlje kože, čineći ten blistavijim i svježijim. U nastavku vam donosimo najpoznatije tzv. pomlađujuće čajeve, koji trenutačno razbistruju um, odnose umor, krijepe našu dušu i čine nas krepkima.

Zeleni čaj

Bogat je moćnim antioksidansima (katehinima i polifenolima), mineralima (npr. kalij, kalcij, fosfor, magnezij), vitaminima (B, C, E) i klorofilom, pa šalica zelenog čaja pruža dugovječnost i vitalnost čitavom organizmu. Zbog antioksidativnog djelovanja, smanjuje UV oštećenja kože i prevenira fotostarenje, a ujedno i detoksicira, zbog čega može biti od pomoći kod akni.

Pročitajte članak “Zeleni čaj za zdravo mršavljenje – doziranje i nuspojave“.

Zeleni čaj
FOTO: Getty Images

Matcha

Popularna matcha se dobiva od iste biljke kao i zeleni čaj, samo je samljevena u fini, zeleni prah. Ona čak sadrži više antioksidansa i hranjivih tvari od kuhanog zelenog čaja zbog čega može imati veće beneficije. I ovaj je čaj poznat po detoksikaciji i pomlađivanju kože. Također, može pomoći i u borbi protiv bakterijskih infekcija i otpuštanju stresa koji se odražavaju na blistavost tena i svjež izgled.

Pročitajte članak “Matcha čaj – cijena, prednosti i priprema“.

Bijeli čaj

I bijeli čaj potječe od biljke koja svoje porijeklo vuče iz jugoistočne Azije. Neki čak smatraju da ima snažnije djelovanje od zelenog ili crnog čaja jer se njegovo lišće manje obrađuje. Zbog toga ga nazivaju najefikasnijim čajem protiv starenja.

Svojim antioksidativnim i detoksikacijskim djelovanjem može pomoći pri ublažavanju nastanka akni, pospješiti zacjeljivanje kože kod oštećenja izazvanih suncem te suzbiti rane znakove starenja poput finih linija i bora jer jača vlakna elastina i kolagena. 

Pročitajte članak “Crni, zeleni, žuti i bijeli čaj – koja je razlika?“.

Oolong čaj
FOTO: Getty Images

Oolong čaj

Ovaj rijedak čaj dobiva se od lišća iste biljke koja se koristi za proizvodnju zelenog, bijelog i crnog čaja. Razlika je samo u načinu obrade. Oolong nastaje kada listovi blago uvenu na suncu kako bi se stvorila djelomična oksidacija.

Slično crnom i zelenom čaju, i oolong sadrži blagotvorne vitamine, minerale i korisne antioksidanse. Zahvaljujući svojem protuupalnom, antioksidativnom i detoksikacijskom učinku te kombinaciji nutrijenata, može biti odličan saveznik u pomlađivanju kože, kao i u održavanju zdravlja kose i zubiju.

Crni čaj

I crni čaj pun je antioksidansa za koje se zna da usporavaju preuranjeno starenje kože. Nadalje, konzumiranje ili korištenje vrećica čaja za njegu lica može pomladiti ten i prevenirati produbljivanje bora te zategnuti kožu lica.

Pročitajte članak “Što se dogodi u tijelu ako svaki dan pijete zeleni ili crni čaj?“.

Rooibos čaj
FOTO: Getty Images

Rooibos

Zbog boje ga još nazivaju crveni čaj, a dobiva se od istoimene južnoafričke biljke. Ne sadrži kofein za razliku od drugih, pa ga se može piti i prije spavanja, jer ne razbuđuje. Bogat je izvor antioksidansa (pogotovo specifičnih flavonoida), vitamina C, kao i minerala, zbog čega ima brojne prednosti protiv starenja.

Blagotvorno djeluje na blistavost i mladolikost kože, a neka su japanska istraživanja pokazala i da znatno smanjuje svrbež povezan s dermatitisom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu