Uvedite biljno ulje u svoju beauty rutinu i uštedite: 4 načina kako ga možete koristiti za zdravu i baršunastu kožu

Uvedite biljno ulje u svoju beauty rutinu i uštedite

Jeste li znali da samo jedno biljno bazno ulje može zamijeniti nekoliko kozmetičkih proizvoda, pretvoriti vašu beauty rutinu u aromaterapijsko iskustvo i smanjiti troškove vašeg kućnog budžeta? Naime, bazna i esencijalna ulja proizvode se od biljaka, a ključna je razlika u tome što se bazna ulja koriste samostalno, što znači da se mogu izravno nanijeti na kožu i podloga su esencijalnim uljima, donosi portal Everyday Health.

Ne treba zaboraviti da je većina esencijalnih ulja “prejaka” i mogu izazvati razne iritacije ako se nanesu izravno na kožu, pa zato najprije koristimo lakša, “mekša” i nježnija bazna ulja.

Četiri načina kako možete upotrebljavati bazna ulja

Većina baznih ulja je bez mirisa ili su blagog mirisa, a mogu se upotrebljavati samostalno ili u kombinaciji s drugim biljnim baznim uljima za njegu kože. U trgovinama prirodne kozmetike postoje deseci ulja, no koje odabrati baš za vaš tip kože?

Birajte organsko i hladno prešano (nerafinirano) biljno ulje
FOTO: Shutterstock

Neka su ulja “teža”, gušća i bogatija, a druga “lakša”, što znači da se dobro upijaju i ne maste kožu. Želite li najbolju kvalitetu, birajte organsko i hladno prešano (nerafinirano) biljno ulje.

Evo kako sve možete koristiti bazna ulja u svojoj beauty rutini.

1. Njega i masaža tijela

Ulja za masažu ili njegu tijela uglavnom se izrađuju kombiniranjem esencijalnih ulja s jednim ili više baznih ulja. Najraširenija ulja za tijelo svakako su:

Tako sami možete jednostavno i povoljno pripremiti ulje protiv npr. strija ili celulita, bez trošenja novaca na specijalizirane kozmetičke preparate za navedene probleme.

Nekoliko kapi izabranog ulja možete dodati u kupku, gel za tuširanje, losion za tijelo ili kremu za lice
FOTO: Shutterstock

2. “Pojačajte” kupovnu kozmetiku

Nekoliko kapi izabranog ulja možete dodati u kupku, gel za tuširanje, losion za tijelo ili kremu za lice. Time ćete obogatiti kupovni proizvod te dodatno nahraniti i hidratizirati kožu.

3. Za prirodno čišćenje šminke 

Umjesto kupovnih uljnih čistača, micelarnih otopina ili uljnih mlijeka, biljnim uljem možete na vrlo nježan način očistiti prljavštinu s kože te ukloniti šminku.

Za masnu, suhu i kombiniranu kožu najbolje je ulje jojobe, a za suhu, osjetljivu i zrelu kožu ulje avokada i marelice. Ulje nevena umirit će iritiranu, crvenu i ekcemima sklonu kožu, dok će ulje lješnjaka, zbog adstrigentnih svojstava i smanjenja sebuma, biti izvrsno rješenje za njegu masne kože.

Nemasno i brzo apsorbirajuće bazno ulje možete upotrijebiti umjesto skupocjenih kupovnih seruma
FOTO: Shutterstock

4. Umjesto kozmetičkih seruma

Nemasno i brzo apsorbirajuće bazno ulje možete upotrijebiti umjesto skupocjenih kupovnih seruma, a posebice ako je vaša koža suha, naborana i zrela te joj je potrebna dodatna njega. Nakon čišćenja kože nanesite kap-dvije ulja na lice i dobro umasirajte u lice i vrat, a potom nanesite omiljenu kremu.

Ako je ulje koje imate “preteško” i “premasno”, jednu kap dodajte u hidratantnu ili hranjivu
kremu koju koristite, dobro promiješajte i potom tu bogatu mješavinu nježno umasirajte u kožu.

Korištenje biljnih ulja doista kožu pretvara u baršunastu, nježnu, njegovanu i zdravu, a rezultati su vidljivi nakon samo nekoliko dana korištenja. Pritom, što je zacijelo važno, ne bacate bespotrebno novac na gomilu (nepotrebnih) kozmetičkih preparata, od kojih pola njih, u konačnici – ni ne potrošite.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu