Kiseljenje krastavaca: Nezaobilazna zimnica koja pogoduje zdravlju crijeva! Znamo kako kiseliti krastavce da budu fini kao kupovni
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Nezaobilazni dio zimnice su i kiseli krastavci. Ako prvi put radite zimnicu, sigurno se pitate kako kiseliti krastavce. Kiseljenje krastavaca potječe iz Španjolske, a odande se proširilo i na ostale zemlje.
Kiseli krastavci odlično se uklapaju u jelovnik osoba koje žele smršaviti jer na 100 g sadrže tek 17 kcal. Djeluju kao prebiotik za dobre crijevne bakterije. Međutim, imajte na umu da si kiseli krastavci bogati solju.
Kiseli krastavci kao kupovni mogući su u kućnoj radinosti, a ako se raspitate kod baka koje će vam rado otkriti tajne i trikove, tada će biti i bolji od kupovnih.
Pročitajte članak “5 dobrih razloga zašto bi češće trebali jesti kisele krastavce“.
Kiseli krastavci – recept
Za kiseljenje krastavaca bit će vam potrebne staklenke i svega nekoliko sastojaka. Među njima su i začini za kiseljenje krastavca poput kopra, papra, korijandera ili gorušice.
No, trebate uzeti u obzir da nisu svi krastavci za kiseljenje, npr. ne možemo kiseliti krastavac salatar.
Za kiseljenje krastavaca pogodni su mali krastavci za kiseljenje, odnosno sorta kornišoni koja se bere oko 40 dana nakon nicanja. S obzirom na veličinu klasificirani su u klase:
- najmanji 3 – 6 cm spadaju u prvu klasu
- srednji 6 – 9 cm spadaju u drugu klasu
- najveći 9 – 12 cm spadaju u treću klasu.
Drugim riječima, želite li prvu klasu kiselih krastavca, tada će mali krastavci za kiseljenje biti najbolji izbor. Ako ste se odlučili za kiseljenje krastavaca bez konzervansa, slijedite recept u nastavku.
Sastojci:
- 2,5 kg krastavaca kornišona
- 1,5 l vode
- 0,75 l octa
- 60 g šećera
- 65 g soli
- 1 grančica kopra
- 1 jušna žlica sušenog korijandera
- 2 jušne žlice sjemenki gorušice.
Priprema
- Krastavce dobro operite, možete ih i blago iščetkati, te ih posušite i stavite u lonac.
- Pomiješajte ocat i vodu, prokuhajte i prelijte krastavce. Ostavite ih tako oko četiri sata.
- Dok krastavci stoje, sterilizirajte staklenke.
- Nakon što su odstajali, izvadite krastavce i složite ih gusto u sterilizirane staklenke.
- Potom dodajte šećer octu, ponovno prokuhajte i prelijte krastavce. Ono što je najbitnije jest da krastavci budu potopljeni u tekućini, odnosno da tekućima bude barem nekoliko centimetara iznad krastavaca.
- U staklenku dodajte začine, možete i samo grančicu kopra, ali i druge navedene začine. Gorušica spada u alergene, pa je izostavite ako je ne podnosite.
- Staklenke prekrijte tanjurićima i ostavite da odstoje jedan dan. Ovaj postupak je važan kako bi dodali još tekućine, odnosno octa ako krastavci upiju puno tekućine i nisu pokriveni istom.
- Stavite celofan na staklenke, a potom i poklopce.
Znate li da je moguće i kiseljenje krastavaca na suncu? Staklenke nakon svih ovih koraka ostavite jedan dan na suncu dok krastavci ne posvijetle. Hoće li nakon tzv. “sunčanja” to biti najfiniji kiseli krastavci, provjerite. Ako ništa, barem jednu staklenku ostavite na suncu.
Kiseljenje krastavaca – pasterizacija
Da biste izbjegli kvarenje krastavaca, potrebno je napraviti pasterizaciju. Pasterizacija se odvija u nekoliko koraka.
- Pripremite lonac i na dno stavite kuhinjsku krpu koja će zaštiti staklenke od mogućeg lomljenja.
- Potom posložite staklenke i dodajte hladnu vodu.
- Zagrijte vodu do ključanja i ostavite oko 15 minuta na toj vatri.
- Maknite lonac s vatre i ostavite staklenke u loncu da se ohlade.
- Potom obrišite staklenke i spremite ih u mračnu i suhu prostoriju.
Kiseljenje krastavaca na hladno
Kod kiseljenja krastavaca možete preskočiti postupak termičke obrade i tako napraviti kiseljenje krastavaca nabrzinu. U ovom slučaju koristi se konzervans vinobran.
Sastojci:
- 2,5 kg krastavaca kornišona
- 1,5 l vode
- 0,75 l octa
- 60 g šećera
- 65 g soli
- vinobran
- 1 grančica kopra
- papar u zrnu
- 2 jušne žlice sjemenki gorušice.
Priprema
- Krastavce operite i posložite u staklenke.
- Vinobran dodajte u malo vode, izmiješajte, pa dodajte u preostalu vodu.
- Zatim dodajte i sol, šećer i ocat. Dobro promiješajte i prelijte krastavce.
- Dodajte začine po želji.
- Stavite celofan i poklopce.
Pročitajte i članke:
- 4 razloga zašto ne bismo trebali baciti tekućinu od kiselih krastavaca
- Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
- Kiseljenje kupusa: Sada je najbolje vrijeme! Znamo koji kupus je najbolji za kiseljenje i sve korake.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja