Sjemenke dinje: Zdrava poslastica koju bacamo u smeće
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Dinja je niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima te sadrži veliki postotak vode, što je čini idealnim voćem za osvježenje tijekom toplih, ljetnih dana. No, najzdraviji dio dinje najčešće završi u kanti za smeće, budući da ga odstranjujemo i bacamo – sjemenke dinje.
U Indiji su sjemenke dinje najdragocjeniji dio ovog voća i koriste se u svakom domu. Nakon odstranjivanja središta dinje končasta vlakna se zajedno sa sjemenkama suše na papiru, a zatim se nakon sušenja vlakna odvajaju od sjemenki. Nakon ovog procesa sjemenke je potrebno dobro oprati pod jakim mlazom vode, posušiti i pohraniti.
Možete ih dodati u svašta
Sjemenke dinje bogate su proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. Prema ayurvedi (tradiconalnoj indijskoj medicini) sjemenke dinje imaju rashlađujući efekt i idealne su za jelo tijekom ljeta.
U Indiji se mljevene sjemenke dinje dodaju u lassi (napitak od jogurta) i thandai (hladno mlijeko sa začinima), a cijele sjemenke u slatkiše i halve. Mogu se dodati u kruh i peciva (poput sjemenki bundeve ili suncokreta) ili pak u torte i kolače (poput oraha ili lješnjaka). Mogu se jesti i same, kao zdrava grickalica.
Pročitajte i članke:
- Lassi – ljetno osvježenje s okusima Indije
- Tradicionalni recept za thandai – hladno mlijeko sa začinima
- Sedam zdravih napitaka koji će vas osvježiti i rashladiti
- Provjereni trikovi: Kako izabrati najbolju lubenicu, dinju i ananas?
- Kako preživjeti vrućine? – 20 korisnih savjeta iz Indije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja