Drvo novca: “Srećonoša” o kojem je tako jednostavno brinuti! Evo kako, a znamo i gdje ga možete kupiti

Drvo novca

Drvo novca (lat. Crassula ovata) je kućna biljka koja je jednostavna za održavanje, a smatra se da donosi sreću. Sastoji se od debeljuškastih grana koje podsjećaju na mala debla i mesnatih, ovalnih listova. Upravo jer se smatra simbolom sreće, drvo novca je odličan odabir za poklon.

Ova biljka ima brojne druge nazive kao što su drvo žada, krasula, japansko drvo novca, kinesko drvo novca itd. Radi se o biljkama koje spadaju u rod Crassula te mogu međusobno malo varirati. Najpopularnija vrsta je upravo Crassula ovata, čija boja listova također može varirati, ovisno o varijanti.

Ako imate mačku ili psa, drvo novca potrebno je smjestiti daleko izvan njihovog dohvata, iz razloga što su svi dijelovi biljke toksični za životinje.

U nastavku vam donosimo savjete za održavanje ove biljke, kako oblikovati drvo novca, najčešće probleme i bolesti te cijenu i mjesta za kupovinu.

Drvo novca održavanje
FOTO: Shutterstock

Drvo novca – održavanje

Stablo novca je jednostavno za održavanje, a potrebno je obratiti pozornost na zalijevanje i izvor svjetlosti.

Drvo novca potrebno je redovito zalijevati, ali pritom treba pripaziti da ga ipak ne zalijevate prečesto. Zemlja u kojoj je drvo novca ne smije se u potpunosti isušiti, stoga ga je najbolje zaliti kada pod prstom osjetite da je gornji sloj zemlje suh.

Pretjerano zalijevanje može biti kobno za ovu biljku. Tijekom proljeća i ljeta preporučuje se češće zalijevanje kako bi zemlja bila vlažna cijelo vrijeme, dok se tijekom zime preporučuje zalijevati drvo novca jednom mjesečno.

Mjesto na koje postavite drvo novca također je važno kako bi se biljka održala. Drvo novca najčešće se drži u sobi, dnevnom boravku ili uredu, te najbolje uspijeva upravo na sobnoj temperaturi, između 18 – 24 °C.

Izloženost suncu iznimno je važna za normalan rast, stoga je najbolje drvo novca smjestiti blizu prozora. Stablu novca potrebno je 4 – 6 sati sunca dnevno. Ipak, pripazite da nije stalno izloženo direktnom suncu koje može oštetiti listove (drvo novca gubi listove).

Drvo novca najbolje uspijeva u zemlji neutralnog ili blago kiselog pH. Preporučuje se dodavanje gnojiva jednom u šest mjeseci.

Drvo novca - cvijet
FOTO: Shutterstock

Drvo novca – cvijet

Vrijeme cvjetanja drva novca je proljeće. U to vrijeme stablo novca može dobiti male, bijele cvjetove. Cvjetovi se počinju formirati tijekom najkraćih dana u godini, a procvjetaju u kasnoj zimi i ranom proljeću.

Ipak, kada se drži u kući, drvo novca rijetko cvjeta iz razloga što nije izloženo prirodnim, vanjskim uvjetima. Čak i u prirodnim uvjetima drvo novca procvjeta tek kada dosegne punu zrelost, što znači da mogu proći godine prije nego što procvjeta.

Postoji par načina na koje možete potaknuti drvo novca da procvjeta. Prije svega potrebno je da biljka bude starija iz razloga što mlado drvo novca ne cvjeta. Kako biste potaknuli drvo novca da procvjeta, potrebno je:

  • premjestiti ga u suše područje – unutrašnjost kuće najčešće je previše vlažna, što onemogućuje cvjetanje; biljku je potrebno prebaciti u suše područje ili nabaviti odvlaživač zraka
  • smanjiti količinu vode koju mu dajete – kada se dani počnu skraćivati, potrebno je rjeđe zalijevati drvo novca, ako želite potaknuti cvjetanje
  • smanjiti temperaturu – idealna temperatura na kojoj bi drvo novca trebalo biti kako bi procvjetalo je 12 °C.

Temperaturu i količinu vode potrebno je postepeno povećati kroz proljeće, dok tijekom ljeta biljku možete staviti vani.

Ako vam i uz promjenu uvjeta drvo novca ne procvjeta, vjerojatno se radi o mlađoj biljci ili jednostavno uvjeti iz prirode nisu dovoljno dobro replicirani.
Drvo novca obrezivanje
FOTO: Shutterstock

Drvo novca – obrezivanje

Drvo novca nije nužno obrezivati, ali se preporučuje kako bi se održala željena veličina biljke. Osim toga, obrezivanje odumrlih listova doprinosi zdravlju biljke i omogućuje joj pravilan razvoj. Obrezivanjem drva novca možete i oblikovati biljku po vlastitim preferencijama.

Najbolje vrijeme za obrezivanje ove biljke je proljeće ili početak ljeta. Ako primijetite da vaše drvo novca ima grane koje počinju padati na stranu, to znači da bi ga bilo dobro obrezati. Drvo novca trebalo bi biti staro barem godinu dana prije obrezivanja.

Ako želite oblikovati drvo novca ili ga obrezati kako biste zadržali određenu veličinu, nemojte nasumično rezati bilo koje grane. Drvo novca najčešće se oblikuje u zaobljeni, grmoliki oblik.

Najbolje je obrezati deblje grane, kako bi se lakše ponovno razgranale. Isto tako važno je ukloniti grane ili listove koji padaju i suše se kako bi biljka imala više energije.

Drvo novca – bolesti

Drvo novca podložno je različitim bolestima i nametnicima. Insekti koji često napadaju drvo novca su tzv. dlakave lisne uši (eng. mealybugs), koji ostavljaju bijele točke na biljci. Ako primijetite ovog nametnika na vašoj biljci, najbolje ga je ukloniti pamučnom vatom ili maramicom natopljenom medicinskim alkoholom.

Pročitajte članak “Biljne uši i kako ih se riješiti – upute za suzbijanje lisnih uši“.

Drvo novca - opadanje listova
FOTO: Shutterstock

Drvo novca – opadanje listova

Opadanje listova kod ove biljke najčešće je uzrokovano manjkom svjetlosti. Premjestite drvo novca na mjesto gdje će dobivati minimalno šest sati indirektnog sunca dnevno.

Opadanje listova također može biti uzrokovano manjkom vode. U ovom slučaju potrebno je češće provjeravati je li gornji sloj zemlje suh, te zaliti biljku ako je. Manjak vode može se očitovati i kroz suhe i smežurane listove stabla novca.

S druge strane, ako listovi drva novca postanu žuti, vjerojatno se radi o pretjeranoj količini vode koju biljka dobiva.

Drvo novca gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Drvo novca – cijena

Cijena drva novca ovisi o veličini i varijanti biljke, a kreće se do 30 eura.

Drvo novca – gdje kupiti?

Drvo novca možete kupiti u vrtnim centrima kao što su Bauhaus, Flora i Pevex te od domaćih OPG-ova.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Rhoades, H. (2023). Growing Jade Houseplants – Tips For The Care And Maintenance Of Jade Plants. Gardening Know How.
  2. Grant, B. L. (2021). My Jade Plant Won’t Bloom – Tips On Getting A Jade Plant To Bloom. Gardening Know How.
  3. Vanzile, J. (2022). How to Grow and Care For Jade Plant Indoors. The Spruce.
  4. Loughrey, J. A Guide to Growing Jade Plant. Garden Design.

Ocijenite članak

3.75 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu