Salata od ječma i kukuruza: Kad tijelo traži lagano! Pripremite jednostavnu salatu koja može biti samostalan obrok ili prilog
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Ječam i kukuruz se zaista vole, a u salati s još pokojim dodatkom i finim dresingom daju samostalan obrok ili fini dodatak pečenom povrću i raznim pohancima. Navedeni sastojci mogu biti samo orijentir, slobodni ste improvizirati kako vam više odgovara, dodati luk ili češnjak koje sam ovaj put izostavila jer sam imala sreće nabrati medvjeđeg luka koji se fino uklopio u ovu verziju.
Bitna stavka ove salate je svakako dresing.
Ako ste vičniji eksperimentiranju, poigrajte se i sastojcima za dresing, ali ako niste sigurni što i kako, sugeriram da se držite ovdje navedenih sastojaka i količina jer kombinacija svega daje odličan dresing koji jako dobro “komplimentira” ječmu i kukuruzu.
Sastojci:
- 250 g ječma
- 280 – 300 g kukuruza (zaleđenog ili ocijeđenog iz konzerve)
- 4 – 5 rotkvica
- 200 g šenona, brokule ili cvjetače
- 1 avokado
- zeleno lisnato povrće po želji
- sjemenke sezama.
Sastojci za dresing:
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica balzamičnog octa (alternativno vinski ili jabučni ocat)
- 125 ml sojinog jogurta
- 150 ml zobenog ili sojinog mlijeka
- 1 jušna žlica senfa
- 2 – 3 žličice soli
- 1 čajna žličica papra.
Priprema
- Ječam skuhajte sukladno uputama, obično je omjer ječma i vode 1:3. Stavite ga odmah u hladnu vodu i kuhajte između 20 – 40 minuta, ovisno o ječmu, ali i razini “raskuhanosti” koju trebate ili želite.
- Ovisno koristite li smrznuti ili konzervirani kukuruz, prethodno ga skuhajte sukladno uputama, a jednako tako pripremite i šenon, brokulu ili cvjetaču. Idealno je iskoristiti paru od kuhanja ječma pa na tome skuhati ostalo povrće.
- Rotkvicu, avokado i zeleno lisnato povrće narežite po vašem ukusu.
- Pripremite dresing tako da sve sastojke dobro promiješate.
- Ohlađene kuhane sastojke za salatu promiješajte s rotkvicom, avokadom i lisnatim povrćem ili njih servirajte posebno uz salatu, dok dresing obavezno promiješajte s ječmom, kukuruzom i šenonom/brokulom ili cvjetačom.
- Servirajte kao samostalno jelo ili mu dodajte ohlađenu kuhanu tjesteninu, a jako je ukusno i uz pečeno povrće i pohane gljive.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: