Sirova torta sa smokvama: Kremasta torta krasotica bogata proteinima za koju vam ne treba ni pećnica
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Još uvijek stignete ugrabiti smokve, što u trgovinama i na tržnicama, a što po vinogradima u kojima je upravo u tijeku berba. O smokvama se ima mnogo toga za napisati, a kako smo o njima pisali u članku “Smokva – nutritivna i ljekovita svojstva“, ja ću se odmah baciti na recept za ovu tortu krasoticu za koju vam ne treba pećnica. Osim što je jako ukusna, sadrži i proteine jer je njezina bijela krema kombinacija indijskih oraščića i kremastog tofua, poznatijeg i kao silken ili svileni tofu.
Svileni ima najveći udio vode u svim vrstama tofua, a proizvodi se koagulacijom sojinog mlijeka, bez zgrušavanja. Dostupan je u nekoliko konzistencija, ovisno o tome koliko proteina soja sadrži. Konzistencije uključuju meku, srednju, čvrstu i ekstra čvrstu teksturu, ali i dalje govorimo o silken ili svilenom tofu.
Po čemu se silken tofu razlikuje od običnog tofua?
Svileni tofu proizvodi se bez odvajanja i prešanja, za razliku od proizvodnje redovitog tofua. To je razlog zašto je sav svileni tofu, čak i onaj označen kao ekstra čvrst, mekši od običnog tofua. Izrazito je kremast ili nalik jako čvrstom pudingu, ovisno o teksturi za koju se odlučite, i nije ga potrebno protisnuti, već ga samo ocijedite i spreman je za upotrebu.
Kao i obični tofu, svileni tofu možete zamrznuti. Tada malo gubi na tom specifičnom tofu okusu i više je neutralnijeg okusa.
Za ovaj recept sasvim je svejedno hoćete li koristiti mekši ili tvrđi jer će kombinacija indijskih oraščića i tučenog biljnog šlaga dati potrebnu čvrstoću vašoj kremi, a sukladno tome koju čvrstoću tofua koristite, možete se igrati omjerima tih sastojaka u kremi. Ja sam koristila kremasti, mekani.
Sastojci za kalup promjera 26 cm:
- 4 – 5 srednje velikih smokava
- 200 g svilenog (kremasti) tofua
- 100 g indijskih oraščića (namočenih preko noći u vodi)
- 50 ml veganskog biljnog šlaga
- 5 suhih datulja bez koštica.
Sastojci za koru:
- 350 g oraha
- 8 komada brazilskih oraha
- 150 g suhih grožđica
- 50 g sjemenki smeđeg lana
- 4 jušne žlice kokosovog ulja
- 2 jušne žlice kakaa.
Priprema
- U blenderu pomiješajte sve sastojke za koru da se sjedine u kompaktnu masu, koju onda rasporedite po plehu ravnomjerno s bočno uzdignutim rubom.
- Namočene indijske oraščiće ocijedite i izblendajte zajedno s tofuom i datuljama, a vrhnje za biljni šlag istucite u čvrst snijeg i dodajte prethodno dobivenoj kremi te dobro sve promiješajte. Idealno je koristiti mikser, ali uz malo truda možete i s ručnom metlicom.
- Tako dobivenu kremu rasporedite po kori.
- Smokve operite, osušite i narežite na tanke ploške te posložite po površini torte.
- Ostavite tortu u hladnjaku barem dva sata prije rezanja, a nestrpljivi mogu umjesto u hladnjak staviti na 45 minuta u zamrzivač.
- Čuvajte u hladnjaku.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja