Kako se oraspoložiti za seks ako vam se ne da? Psihologinja ima odgovor

njegovanje strasti u vezi

Sjećate li se onih prvih dana veze ili braka kada ste dijelili krevet s onim za kojim ste žudjeli, kada je buđenje značilo osjetiti toplinu voljene osobe pored sebe, zapaliti misli ljubavi i uzbuđenja? Nježno biste se mazili i gledali svojeg partnera s osmijehom i iščekujući poljubac.

Ipak, sada, umjesto razmišljanja o intimnosti, razmišljate o kuhanju kave, što je pomak u vezi koji je sasvim normalan. Psihologinja Cheryl Fraser za portal Psychology Today raspravlja o dva oblika seksualne želje, ističući nužnost njegovanja drugog tipa kako bi se ponovno pokrenula izgubljena strast.

Spontana želja i želja za odgovorom

Spontana želja, nalik nagonu za trganjem odjeće, često nestane s vremenom. Umjesto toga, želja za odgovorom, potaknuta vanjskim znakovima, nudi potencijal.

Zamislite scenarij – budite se, razmišljajući o svakodnevnim poslovima, dok vaš partner razmišlja o tuširanju ili doručku. Nijedno od vas dvoje ne razmišlja o intimnosti.

No, što ako netko predloži vođenje ljubavi?

Ovdje leži bit želje za odgovorom. Unatoč nedostatku trenutnog uzbuđenja, odlučujete se istraživati, možda počevši od nježnog zagrljaja, napredujući do razigranih gesta koje postupno bude želju.

Prepoznajući da je spontana požuda rijetka, dr. Fraser potiče prihvaćanje želje za odgovorom, odnosno promišljeni pristup poticanju strasti.

U dugotrajnim vezama otkrivanje novih putova za erotsko istraživanje postaje ključno za održavanje romantične veze. Umjesto da čekate da strast započne sama od sebe, aktivno je njegujte. Šaljite konkretne poruke, nudite više zagrljaja, upuštajte se u razigrane šale, njegujući žeravicu želje za intimnim trenucima.

Dakle, neka jutarnja kava pričeka – uložite sami u strast koja čeka ispod pokrivača.

kako se oraspoložiti za seks
FOTO: Shutterstock

Što ako žudnje i dalje nema?

Ovo su dodatne strategije za njegovanje želje za odgovorom i održavanje ispunjavajuće intimne veze u dugoročnim vezama:

  • komunikacijske tehnike – iskreni razgovori mogu produbiti emocionalnu i fizičku povezanost, potičući veći osjećaj intimnosti
  • istraživanje senzualnosti – potaknite eksperimentiraje sa senzualnim aktivnostima kao što su masaža, zajedničko kupanje ili jednostavno provođenje kvalitetnog vremena goli, fokusirajući se na dodir i bliskost bez pritiska spolnog odnosa
  • prakse svjesnosti svjesno disanje, vođena meditacija ili vježbe osjetne svijesti mogu povećati uzbuđenje i produbiti emocionalnu vezu između partnera
  • raznolikost i novost – potaknite isprobavanje novih poza, lokacija ili uključivanje erotskih igara i igračaka kako bi stvari bile uzbudljive i svježe
  • briga o sebi i dobrobit – dajte prednost odmoru, opuštanju i aktivnostima koje promiču fizičko i emocionalno zdravlje, što može pozitivno utjecati na libido i opće zadovoljstvo
  • stručna podrška – priznajte da su izazovi u održavanju želje i intimnosti uobičajeni i da traženje profesionalne podrške od terapeuta ili seksualnog edukatora može biti korisno
  • slavljenje povezanosti – bilo da se radi o malim gestama naklonosti, zajedničkim iskustvima ili iskrenim izrazima zahvalnosti, poticanje osjećaja povezanosti i međusobnog divljenja može ojačati vezu između partnera.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: osjećaj uzbuđenja i veselja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu