Seksom do zadovoljstva na poslu i veće produktivnosti: Evo zašto posao ne biste trebali nositi kući

Seksom do zadovoljstva na poslu i veće produktivnosti

Održavanje zdravog i redovitog seksualnog života u braku utječe na zadovoljstvo poslom i predanost na radnom mjestu, naglašavajući vrijednost ravnoteže privatnog i poslovnog života. Evo o čemu je riječ.

Zdrav seksualni život – zadovoljstvo na poslu

Istraživanje radnih i seksualnih navika 159 zaposlenika u braku tijekom dva tjedna pokazalo je da osobe kojima je seks kod kuće visoko na listi prioriteta ostvaruju bolje rezultate na radnom mjestu. Vjerojatnije je da će takve osobe dublje uroniti u radne zadatke i više uživati u svojem poslovnom životu.

Keith Leavitt, izvanredni profesor na Državnom sveučilištu Oregon, autor istraživanja objavljenog u Journal of Management, kaže:

Održavanje zdrave veze koja uključuje i zdrav seksualni život pomaže zaposlenicima pronaći zadovoljstvo na poslu i udubiti se u radne zadatke, a iz toga profitiraju zaposlenici i njihovi poslodavci.

Stres na radnom mjestu se odražava na privatni i seksualni život

Studija je također pokazala da donošenje poslovno uvjetovanih problema i stresa s radnog mjesta kući negativno utječe na seksualni život. U eri pametnih telefona e-poruke stižu i nakon radnog vremena, a odgovori se često očekuju bez obzira na situaciju.

Stres na radnom mjestu se odražava na privatni i seksualni život
FOTO: Shutterstock

U takvim okolnostima, kada posao ne ostaje na radnom mjestu, već se miješa s privatnim životom, trpe i spolni odnosi u braku, što negativno utječe na poslovni učinak.

Pročitajte članke:

Seks na prirodan način automatski diže raspoloženje, a učinak traje i sljedeći dan

Seksualnim užitkom se aktivira oslobađanje dopamina, neurotransmitera povezanog s centrom za ugodu u mozgu, kao i oksitocina, neuropeptida povezanog s osjećajem zadovoljstva, privrženosti i druželjubivosti. To čini seks prirodnim i gotovo automatskim “podizačem” raspoloženja, a dobrobiti se prenose i na sljedeći dan, rekao je Leavitt.

Ovaj pozitivni učinak se zadržava najmanje 24 sata, a podjednako se odnosi na muškarce i žene. Uz zadovoljstvo u braku i kvalitetu sna, užitak u seksu je važan prediktor dnevnog raspoloženja.

Švedski model – seks kod kuće u radno vrijeme

U svjetlu rezultata ovog istraživanja treba promotriti zanimljiv prijedlog vijećnika u Skupštini švedskog grada Overtornea prije koju godinu. Per-Erik Muskos je pobudio veliko zanimanje kad je zatražio da se uz postojeće beneficije za 550 općinskih zaposlenika (480 dana plaćenog porodiljskog dopusta, sveobuhvatna zdravstvena zaštita, organizirano druženje na radnom mjestu uz kavu i slatkiše) odobri jedan plaćeni sat tjedno za odlazak svojim domovima u svrhu vođenja ljubavi.

U obrazloženju svojeg prijedloga vijećnik Muskos je naveo da bi ta mjera pozitivno utjecala na zabrinjavajući pad nataliteta, začinila život starijih parova i poboljšala moral zaposlenika. Možda je njegov prijedlog malo preradikalan, osobito u našem okruženju, ali i u samoj Švedskoj.

Seks na prirodan način automatski diže raspoloženje
FOTO: Shutterstock

Izvan radnog vremena odvojite se od posla i ne čitajte e-mail

Autori studije predlažu poslodavcima jednostavniji način utjecaja na ravnotežu privatnog i poslovnog života i poboljšanje radnog učinka zaposlenika. Poslodavci bi trebali ohrabrivati zaposlenike da se kod kuće “isključe” od poslovnih obaveza.

Francuska je npr. uvela zakon koji regulira korištenje e-pošte izvan radnog vremena, dajući pravo zaposlenicima na privatnost.

Leavitt zaključuje riječima:

Suvremena tehnologija pruža izazov trajne povezanosti, ali bolje je u vaše privatno vrijeme isključiti inbox ako je to moguće. Poslodavci bi trebali ohrabrivati zaposlenike da se izvan radnog vremena u potpunosti odvoje od posla.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Leavitt, L. i sur. (2017). From the Bedroom to the Office: Workplace Spillover Effects of Sexual Activity at Home. Journal of Management, 45(3): 1173–1192.

Ocijenite članak

4 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu