Dobar seks za uspješnu karijeru

seksualni-zivot

Možda vas naslov navede na zgražanje i moraliziranje, ali ne, ovo nije tekst o vezama na radnom mjestu.

Saznajte kako održavanje zdravog i redovitog seksualnog života u braku utječe na zadovoljstvo poslom i predanost na radnom mjestu, naglašavajući vrijednost ravnoteže privatnog i poslovnog života.

Zdrav seksualni život – zadovoljstvo na poslu

Istraživanje radnih i seksualnih navika  159 zaposlenika u braku tijekom dva tjedna pokazuje da osobe kod kojih je kućni seks visoko na listi prioriteta ostvaruju bolje rezultate na radnom mjestu. Vjerojatnije je da će takve osobe dublje uroniti u radne zadatke i više uživati u svom poslovnom životu.

Keith Leavitt, izvanredni profesor na Državnom sveučilištu Oregon, autor istraživanja objavljenog u Journal of Management, kaže: “Održavanje zdrave veze koja uključuje i zdrav seksualni život, pomaže zaposlenicima pronaći zadovoljstvo na poslu i udubiti se u radne zadatke, a iz toga profitiraju zaposlenici i njihovi poslodavci”

Stres na radnom mjestu se odražava na privatni i seksualni život

Studija je također pokazala da donošenje poslovno uvjetovanih problema i stresa s radnog mjesta kući, negativno utječe na seksualni život. U eri smartphonea, email stiže i nakon radnog vremena a odgovori se često očekuju bez obzira na situaciju. U takvim okolnostima, kada posao ne ostaje na radnom mjestu već se miješa s privatnim životom, trpe i spolni odnosi u braku, što negativno utječe na poslovni učinak.

seks

Seks na prirodan način automatski diže raspoloženje, učinak i sljedeći dan

Seksualnim užitkom se aktivira oslobađanje dopamina, neurotransmitera povezanog s centrom za ugodu u mozgu, kao i oksitocina, neuropeptida povezanog s osjećajem zadovoljstva, privrženosti i druželjubivosti. To čini seks prirodnim i gotovo automatskim “podizačem” raspoloženja, a dobrobiti se prenose i na sljedeći dan, rekao je Leavitt.

Ovaj pozitivni učinak se zadržava najmanje 24 sata, a podjednako se odnosi na muškarce i žene. Uz zadovoljstvo u braku i kvalitetu sna, užitak u seksu je važan prediktor dnevnog raspoloženja.

Švedski model – kućni seks u radno vrijeme

U svjetlu rezultata ovog istraživanja treba promatrati zanimljiv prijedlog vijećnika u Skupštini švedskog grada Overtornea. Per-Erik Muskos je pobudio veliko zanimanje svojim prijedlogom da se uz postojeće beneficije za 550 općinskih zaposlenika (480 dana plaćenog porodiljskog dopusta, sveobuhvatna zdravstvena zaštita, organizirano druženje na radnom mjestu uz kavu i slatkiše) odobri  jedan plaćeni sat tjedno za odlazak svojim domovima u svrhu vođenja ljubavi. U obrazloženju svog prijedloga, vijećnik Muskos navodi da bi ta mjera pozitivno utjecala na zabrinjavajući pad nataliteta, dodala začin u život starijih parova i poboljšala moral zaposlenika.

Prijedlog gradskog vijećnika je možda malo preradikalan, osobito u našem okruženju, ali i u samoj Švedskoj.

dobar-seksualni-zivot

Izvan radnog vremena odvojite se od posla i ne čitajte e-mail

Autori studije predlažu poslodavcima jednostavniji način utjecaja na ravnotežu privatnog i poslovnog života i poboljšanja radnog učinka zaposlenika. Poslodavci bi trebali ohrabrivati zaposlenike da se kod kuće “isključe” od poslovnih obaveza. Francuska je nedavno uvela zakon koji regulira korištenje elektronske pošte izvan radnog vremena, dajući pravo zaposlenicima na privatnost.
Suvremena tehnologija pruža izazov trajne povezanosti, ali bolje je u vaše privatno vrijeme isključiti inbox ako je to moguće” rekao je Leavitt. “Poslodavci bi trebali ohrabrivati zaposlenike da se izvan radnog vremena u potpunosti odvoje od posla .”

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dobar seks za uspješnu karijeru

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.