Načini na koje vam posao uništava zdravlje

stres

Osjećate li kao da se ubijate od posla? Prema znanosti, ipak niste “drama queen”, nego je to istina! Bilo da ste zatvoreni u uredu ili radite u čudne sate, vaše poslovno okruženje može ozbiljno našteti vašem zdravlju.

Nedavna studija, objavljena u Behavioral Science and Policy Association, otkriva da je stres na poslu štetan jednako kao i pasivno pušenje.

Klima

Čini se da ljeto zahtjeva dva odvojena ormara: lagana i kratka odjeća za vrućine vani i zalihu dugih rukava za pretjerano klimatizirane urede. Većina ureda još uvijek koristi zastarjele formule koje određuju temperaturu zgrade temeljene na metabolizmu četrdesetogodišnjaka.

Ako se to ne odnosi na vas, osjetit ćete posljedice jer vaše tijelo ne radi na optimalnoj temperaturi.

Istraživanja su pokazala da će uredski radnici podvrgnuti niskim temperaturama više vjerojatno uhvatiti prehladu. Imajte pri ruci uvijek nekakav šal ili maramu tako da možete ugrijati vrat i ramena.

Muške kolege

Nova studija iz Indiana University Bloomington otkriva da su žene, koje rade poslove gdje dominiraju muškarci, doživjele više društvenog i međuljudskog stresa na poslu i višu razinu kortizola (hormon stresa koji izaziva debljanje pa čak i probleme plodnosti) od žena koje rade u uredima koji su egalitarniji.

Nedostatak sigurnosti

Uz suvremene netradicionalne karijere, sigurnost zaposlenja je sve rjeđa. Istraživanje iz 2013. godine je pokazalo povezanost između nesigurnosti posla i većeg rizika od koronarne bolesti srca.

Budući da štetni učinci na zdravlje vjerojatno proizlaze iz ekonomskih briga, pobrinite se da imate štedni plan, pogotovo ako ste u nestabilnom radnom okruženju.

Zahtjevni šef

Tako je, vaš zahtjevni šef možda vas doslovno vodi u grob. Istraživači su otkrili da radnici u zahtjevnim uredima imaju 35 posto veću vjerojatnost da se psihički razbole zbog povećane razine stresa. Budući da dobivanje novog šefa nije moguće, naučite se držati mirno pod pritiskom te meditirajte svaki dan.

Zahtjevan šef

Otvoreni uredi

Unatoč činjenici da je oblik otvorenog ureda vrlo popularan jer navodno potiče kreativnost i suradnju, takvi uredi su i na udaru kritika. Naime, mnogi im zamjeraju da stalna izloženost buci vodi prema povećanju razine adrenalina kod radnika, što dovodi do povišenog krvnog tlaka.

Ako se nalazite na takvom radnom mjestu, investirajte u dobre slušalice, upalite omiljenu glazbu i ostanite zen.

Sjedenje

Svi znamo: Sjedenje je novo pušenje! Istraživanja pokazuju da sjedenje cijeli dan može dovesti do pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i prerane smrti.

Smanjite vrijeme sjedenja u uredu. Svakih sat vremena napravite pauzu i prošetajte.

Računalo

Koliko god pokušavali provesti digitalnu detoksikaciju i dalje trošimo previše vremena ispred monitora. Prema istraživanju The Vision Council, simptomi pretjeranog korištenja računala su: naprezanje očiju i vrata, bol u leđima, glavobolja i suhe oči.

Kad god je moguće, dogovarajte sastanke offline i preferirajte razgovor licem u lice.

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu