5 ubojica strasti i zdravog seksualnog odnosa

5 ubojica strasti i zdravog seksualnog odnosa

Neki parovi uspijevaju održavati zdrav seksualni odnos, no postoje i oni koji nisu tako sretni.

Oni najčešće za nedostatak seksualne želje krive stres, nedostatak vremena ili pak djecu. I to zaista mogu biti razlozi. No, prije nego počnete kriviti “sve oko sebe”, zapitajte se kako se ponašate prema partneru i kakva je zapravo vaša emocionalna veza.

Često, svjesno ili nesvjesno, izgovaramo krive riječi i ponašamo se pogrešno u vezi, ne znajući koliko to šteti povezanosti u seksualnom odnosu.

1. Vrijeđanje partnera

Vjerovali ili ne, rasprave u vezi su vrlo zdrave i, iako nekad prerastaju u svađu, i dalje ne štete toliko vezi kao jedna ružna riječ. Recimo to ovako: 10 svađa šteti vezi jednako kao jedna ružna riječ.

Vrijeđanje partnera je nedopustivo i upravo je to glavna ubojica strasti u vezi. Tijekom svađe, vrijeđanjem partnera se odvajamo od pravog problema i napadamo partnera na osobnoj razini, što nikako ne može biti dobro.

Time pokazujemo partneru da iako smo s njim, on nam opet nije dovoljan i nismo spremni prihvatiti njegove mane, premda ih i mi imamo. Tko bi nakon ovoga poželio voditi ljubav?

Pročitajte članak “Kako se naš ego lijepi za kritike?“.

Vrijeđanje partnera
FOTO: Shutterstock

2. Veza bez rasprave

Kao što smo ranije spomenuli, rasprave u vezi su vrlo zdrave, a evo i objašnjenja za to. Nemoguće je da se dvije osobe, iako se savršeno nadopunjavaju, nikad ne svađaju!

Kod ovakve veze rasprava započne, no onda obje strane popuštaju i “zadrže stvari u sebi”. Dugoročno, to može dovesti do zamjeranja i emocionalno vas može udaljiti od vašeg partnera, a ako prešućujete svoje mišljenje partneru, ne očekujte zdravu seksualnu vezu.

Pročitajte članak “Konstruktivno rješavanje sukoba – sve što trebate znati o sukobima“.

3. (Ne)kvalitetno provedeno vrijeme

Živimo u vremenu u kojem sve više radimo, a sve manje se odmaramo. Mnogi zato nakon posla obave još nekoliko stvari koje moraju, a onda ili gledaju televizor ili odu na spavanje.

Zatim dođu vikendi, kada uvijek nešto treba pospremiti, obaviti zaostatke i slično, a u cijeloj toj strci zaboravljamo razmišljati o partneru.

Ovim načinom života ne provodimo kvalitetno vrijeme s partnerom, iako smo s njim gledali televiziju i spavali – to vrijeme se ne računa.

Odvojite vrijeme barem jednom tjedno samo za vas i vašeg partnera. Uživajte u vašem omiljenom restoranu, izađite u šetnju i jednostavno razgovarajte.

Ako ste toliko odvojeni od partnera, nakon nekog vremena ćete i zaboraviti tko je on ustvari, a samim time će se smanjiti želja za seksom.

Pročitajte članak “3 jednostavna koraka do sretnije veze“.

(Ne)kvalitetno provedeno vrijeme
FOTO: Shutterstock

4. Emocionalna nevjera

Iako mnogi nevjeru povezuju isključivo sa seksualnim odnosom, ona počinje upravo onda kada se drugoj osobi veselite više nego vašem partneru. Većinu ljudi više pogađa emocionalna nevjera od nevjere bazirane isključivo na privlačnosti.

U redu je ako imate prijatelja suprotnog spola, no ako vaša intima s partnerom pati zbog toga, onda zapravo i nemate pravog prijatelja, nego simpatiju.

Samim time što emocionalna nevjera može stvarno zaboljeti vašeg partnera objašnjava da seks i emocije uvijek dolaze u istom pakiranju, barem u vezama.

Ako nema iskrenih emocija, nema ni seksa.

Pročitajte članak “Emocionalni preljub: 5 znakova da je on ipak ljubavnik“.

Uzimanje partnera zdravo za gotovo
FOTO: Shutterstock

5. Uzimanje partnera zdravo za gotovo

Često se događa da je jedna osoba u vezi malo hladnija od druge, no nema opravdanja kada ta ista, hladna osoba, počne drugu uzimati zdravo za gotovo. Ovo se događa upravo kada mislite da možete bolje, da ste zgodniji ili zabavniji od vašeg partnera. Samim time ne priznajete vrline svojeg partnera, ili ih niste svjesni.

Ako ne pridajete vašem partneru pažnju koju zaslužuje, vrlo ubrzo će on biti taj koji je hladan, a samim time će izgubiti želju za seksualnim odnosom – s vama.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu