Viseće pelargonije: Stručnjaci otkrivaju tri ideje za sadnju

viseće pelargonije

Ne morate ih uvijek zasaditi u balkonske gredice i žardinjere, pelargonije izgledaju fantastično i u visećim košarama ili posudama, naročito onima iz kućne radinosti. Stručnjaci inicijative Pelargonium for Europe (PfE) donose tri kreativne ideje za viseće pelargonije te otkrivaju koje su sorte najučinkovitije za to.

Najbolje sorte pelargonija za viseće žardinjere
FOTO: Pelargonium for Europe
FOTO: Pelargonium for Europe

Viseće pelargonije – najbolje sorte za viseće žardinjere

S cvjetnim stabljikama dugim do 1,5 m, viseće pelargonije idealne su za balkonske žardinjere. Međutim, impresivne cvjetne kaskade ovih sorti – također poznate kao pelargonium peltatum ili pelargonije s bršljanovim lišćem – također su prekrasne u visećim košarama ili drugim visećim žardinjerama.

Samočisteće varijante posebno su dobre za posude i žardinjere postavljene visoko na fasadama kuća – same odbacuju uvele cvjetove pa ih ne morate otkidati. Ovo je velika prednost ako su cvjetovi teško dostupni.  

Ako imate lijepu viseću košaru koju želite zadržati u fokusu, onda je bolje da u nju zasadite uspravne pelargonije, jer one viseće svojim bujnim izdancima mogu u potpunosti zauzeti posudu u kojoj rastu. Za viseće košare prikladne su i mirisne, plemenite i leptiraste vrste pelargonija.

Važno je samo odabrati sunčano ili polusjenovito mjesto gdje ćete ih objesiti, budući da sve vrste pelargonija trebaju puno svjetla kako bi snažno rasle i nastavile stvarati nove cvjetove do jeseni.
Uradi sam - viseća zvona s pelargonijama
FOTO: Pelargonium for Europe

Uradi sam – viseća zvona s pelargonijama

Ova lijepa viseća cvjetna dekoracija zapravo su prenamijenjene stare posude od terakote. Možete je napraviti uz viseće pelargonije, jednu veliku i tri male posude od terakote. Trebat će vam još akrilne boje, četke, uzice, velike drvene perle i manje plosnate perle, kako biste brzo i jednostavno izradili dekorativno viseće zvonce.

  1. Posude od terakote pažljivo očistite i obojite akrilnim bojama po želji. Ostavite da se osuše.
  2. Veliki lonac nekoliko puta čvrsto omotajte uzicom ispod gornjeg ruba i na njega privežite uzice za vješanje.
  3. Iz unutrašnjosti velike posude od terakote provucite dugu špagu kroz rupu na dnu i pričvrstite je iznad otvora plosnatom perlom kao “čepom”. Perla mora biti veća od rupe kako konopac ne bi skliznuo kroz nju i kako bi zvono na vjetru sigurno visilo.
  4. Zatim tri manja lonca pričvrstite na špagu poput zvončića s otvorom prema dolje, a dodatnim perlama napravite “čep” koji će ih držati na željenom razmaku.
  5. Umetnite veliku drvenu perlu između svake posude kako biste dobili izgled pravog zvona. Pazite da udaljenost između kuglica bude takva da svaka lagano udara o rub svoje posude kada vjetar puše, stvarajući zvuk.
Stalak za viseće makrame košare s pelargonijama
FOTO: Pelargonium for Europe

Stalak za viseće makrame košare s pelargonijama

Stari stalak za odjeću može savršeno poslužiti za držanje visećih makrame košara ispunjenih bujnim pelargonijama. Obojite ga nekom zanimljivom svjetlucavom bojom, usklađenom s bojom lonaca u koje ste posadili svoje pelargonije.

Ova dekorativna instalacija istovremeno je i vrlo praktična – budući da stalak za odjeću ima kotače, može se pomicati naprijed-natrag prema potrebi. Na terasi npr. izvrsno funkcionira kao fleksibilna pregrada.

Prerađena viseća košara od starog cjedila

Šarene pelargonije čine ovu viseću košaru, napravljenu od starog kuhinjskog cjedila i šarenih niski perli, fantastičnom dekorativnom idejom za svaku vrtnu zabavu. Možete sami izraditi ovu viseću dekoraciju u samo nekoliko koraka.

Trebat će vam cjedilo bez ručke (ako imate neko s ručkom, lako je možete ukloniti brusilicom ili sličnim alatom), boja u spreju s efektom hrđe, kolut žice za rukotvorine, perle raznih boja, rezači žice i viseća pelargonija.

  1. Za savršen vintage izgled premažite sito bojom u spreju s efektom hrđe i ostavite da se osuši. Da bi mogle rasti i cvjetati do jeseni, ove biljke koje se lako održavaju trebaju puno prostora. Budući da većina sita vjerojatno neće biti dovoljno duboka dugoročno, preporučujemo da svoju viseću košaru iz kućne radinosti koristite samo kao privremenu posudu za pelargonije.
  2. Koristite rezače žice da izrežete tri jednake duljine žice za rukotvorine na željenu duljinu za vješanje. Provucite perle u boji na dijelove žice u bilo kojem uzorku koji želite.
  3. Pričvrstite tri duljine žice s perlama na gornji rub sita. Jednaka udaljenost između točaka pričvršćivanja osigurat će da vaša viseća košara ostane ravna. Zavrnite gornje krajeve žica zajedno.
  4. Na kraju posadite viseću pelargoniju u sito i objesite svoju viseću košaru čvrstim užetom na sunčano ili polusjenovito mjesto u vašem vrtu ili na terasi. Zalijevajte u malim količinama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Pelargonium for Europe

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu