Napoleonov kompleks: Održava se različitim ponašanjima koja su još uvijek ugrađena u mušku psihu! Psihologinja otkriva pozadinu kompleksa niskog rasta kod muškaraca

Napoleonov kompleks

Napoleonov kompleks je pojam koji se koristi za opisivanje psihičkog stanja povezanog s niskim tjelesnim rastom kod muškaraca. Naime, prema navodima nekih autora, muškarci se često osjećaju nedostatnima zbog svoje visine pokušavajući kompenzirati taj nedostatak dominantnim ponašanjem u nekom drugom području (npr. intelektualnom). Nažalost, mnogi koji koriste ovaj pojam ne shvaćaju koliko je riječ o pogrdnom stereotipu koji, u današnjem svijetu, nema nikakvu valjanu pozadinu.

Napoleonov kompleks
FOTO: Getty Images

Napoleonov kompleks – evolucijska psihologija

Za poznatog francuskog vojskovođu, Napoleona Bonapartea, smatra se da je bio niskog tjelesnog rasta i da je imao grandiozne planove i ambicije, konstantno pokušavajući održati dominantnu poziciju kako bi dokazao svoju vrijednost.

Evolucijska psihologija pretpostavlja da uzrok kompleksa niskog rasta potječe iz davnih vremena kada je visina muškaraca ujedno značila i zaštitu od predatora, sigurnost i preživljavanje. Smatralo se da će oni koji su krupnije građe vjerojatnije zaštititi svoju obitelj u slučaju opasnosti te da viši muškarci imaju prednosti u odnosu na niže, poput bržeg trčanja, bolje sposobnosti lova ili pretpostavke o boljem zdravstvenom stanju.

Vrlo dobro znamo da više ne živimo u takvim vremenima u kojima nečiji tjelesni izgled ujedno znači obranu od predatora ili bolji uspjeh u sakupljanju plodova. No, iz nekog razloga, istraživači ne odustaju od ove teme te pokušavaju pronaći razloge ideje o tjelesnoj visini kod muškaraca koja se čini kao ukorijenjen kriterij za životni uspjeh.

Evolucijska psihologija tvrdi da se ovaj kompleks održava različitim ponašanjima koja su još uvijek ugrađena u mušku psihu.

Iako postoje i neke prednosti niskog rasta (bolja izgradnja mišića, brži refleksi), socijalna psihologija kao objašnjenje navodi argumente romantične privlačnosti, odnosno podatke nekoliko studija koje ističu da je viša visina muškaraca povezana s većom privlačnošću.

Međutim, i dalje je problem što nema logičnog objašnjenja zašto bi visina bila tako dominantan ili odlučujući faktor pored brojnih drugih aspekata koji utječu na romantičnu privlačnost (zasigurno je puno važnije pronaći osobu koja ima dobre osobine, vrijednosti i kvalitete, neovisno o visini). 

Kompenzacija tjelesnog sa psihičkim
FOTO: Shutterstock

Kompenzacija tjelesnog sa psihičkim

Neki istraživači smatraju da Napoleonov kompleks postoji s razlogom te da, iako više ne opravdava nikakve kriterije u današnjem svijetu i nema razloga stvarati problem, i dalje utječe na psihičko stanje muškaraca koji osjećaju da svoj nizak rast moraju kompenzirati dominantnim ponašanjem (za koje se često smatra da se iskazuje neizravnim agresivnim postupcima, posebno prema onima koji ga ugrožavaju, odnosno višim muškarcima pored kojih se ističe razlika u visini).

Prema poznatom vojskovođi Napoleonu misao vodilja u objašnjavanju ovog stanja je pretpostavka da je Napoleon bio visoko motiviran dokazati da može postići veličinu unatoč ograničenjima visine.

Neki istraživači smatraju da muškarci niskog rasta imaju konstantnu potrebu dokazivati svoju vrijednost na različite druge načine, što ih može spriječiti u stvaranju i razvijanju zdravih odnosa s drugima (posebno kada je riječ o partnerskim odnosima u kojima postoji društveno nametnuto pravilo da žena mora biti niža od muškarca).

Ukazivanje na takve razlike ili, još gore, kreiranje različitih pojmova kojima se oni dodatno ističu, može rezultirati začaranim krugom u kojem se netko osjeća neprihvaćenim zbog tjelesnog izgleda pa zbog toga stvara psihičke zaštitne mehanizme kojima nerijetko odguruje ljude od sebe, dodatno produbljujući osjećaj manje vrijednosti i neadekvatnosti.

Nečija snaga i veličina nikako se ne bi trebale mjeriti fizičkim izgledom
FOTO: Shutterstock

Koliko je Napoleonov kompleks opravdan?

U novije vrijeme sve je jasnije da je riječ o širenju pogrdnog stereotipa i da osjećaj manje vrijednosti zbog bilo kakvih tjelesnih deficita, nažalost, često bude produkt tretiranja od strane okoline. I muškarci i žene su danas opterećeni nerealnim idealima ljepote i privlačnosti koji se promoviraju u masovnim medijima. Svaka osoba ima određena nezadovoljstva u vezi vlastite slike o sebi koja nastoji prikriti ili promijeniti. Ono što svakako često zaboravljamo su brojni pozitivni aspekti koji nas čine jedinstvenima i vrijednima, neovisno o tome kako izgledamo i koliko smo uspješni.

Nečija snaga i veličina nikako se ne bi trebale mjeriti fizičkim izgledom. 

U davnoj prošlosti viši muškarci možda jesu imali prednosti u odnosu na niže, ali te iste prednosti ne vrijede u današnjem svijetu. Ipak, društveni konstrukti povezivanja visokih muškaraca sa superiornim karakteristikama u odnosu na niže opstao je godinama poslije, povećavajući društveni pritisak bez ikakvog jasnog razloga. 

Nažalost, neki muškarci takav pritisak teško podnose, ovisno o okolini u kojoj se nalaze, zbog čega nastoje osigurati dominaciju na temelju bolje ekonomske pozicije, inteligencije ili nekog drugog aspekta.

Ovisno o tome koliko je tijekom odrastanja netko bio prozivan ili komentiran u vezi neke svoje karakteristike, posebno od strane važnih bliskih ljudi, toliko će možda taj problem postojati i kasnije, tijekom odrasle dobi, ako osoba nije uspjela proraditi emocionalnu bol koju je zbog toga osjećala.

Zapravo, stalno uspoređivanje s drugima, neovisno koju karakteristiku uzimamo (visina, težina ili neko drugo obilježje) često rezultira frustracijama i samorazarajućom ljutnjom. Zato je najzdravije uspoređivati samog sebe s onim što smo bili jučer, svakodnevno, kako bismo rasli i pratili svoj napredak, a ne procjenjivali tuđi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Foy, C. (2023). The “Napoleon Complex”— Are There Mental Health Implications? FHE Health.
  2. Jacobson, S. (2019). Small Man Syndrome. Harley Therapy Platform.
  3. Knapen, J. E. P. i sur. (2018). The Napoleon Complex: When Shorter Men Take More. Psychological Science, 29(7): 1134–1144. 

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu