Ljubaznost: Ova vrlina ima svoj dan! S punim pravom! Evo zašto ju je važno njegovati i kako je poticati

Ljubaznost

Ljubaznost je oblik ponašanja obilježen pažljivošću prema drugome. Iskazivanje ljubaznosti očituje se kroz radnje kojima uzimamo druge u obzir, izražavanje brige i pružanje pomoći, bez očekivanja pohvale ili nagrade zauzvrat. Ljubazno ponašanje doprinosi osjećaju socijalne povezanosti, što doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju.

Pročitajte više o nesebičnom pomaganju drugima u članku “Altruizam: Psihologinja otkriva postoji li nesebično pomaganje i kako utječe na mentalno zdravlje“.

Svjetski dan ljubaznosti obilježava se 13. studenog, kako bismo se podsjetili na važnost ove vrline i razmislili na koje načine možemo biti ljubazniji, tolerantniji i suosjećajniji prema drugima i prema samima sebi.
Svjetski dan ljubaznosti
FOTO: Shutterstock

U nastavku ćete saznati kakav utjecaj ljubaznost ima na nas i na društvo te na koje načine možete biti ljubazni i širiti ljubaznost.

Ljubaznost – značenje

Ljubaznost znači da u svojim djelima razmišljate i o drugim osobama i obraćate pozornost na tuđe potrebe. Istinska ljubaznost podrazumijeva uzimanje drugih u obzir, bez očekivanja nagrade ili pohvale. Drugim riječima, ljubaznost su dobronamjerne i korisne radnje, namjerno usmjerene prema drugome i motivirane željom da se drugome pomogne, a ne da se dobije nagrada (ili izbjegne kazna).

Važnost ljubaznosti

Svatko se bolje osjeća kada druga osoba s njime postupa na ljubazan način. Ljubaznost je važna za mentalno i fizičko zdravlje svih osoba, i onih koji se ponašaju ljubazno, i onih prema kojima se ponaša ljubazno. Ljubazno ponašanje ima brojne prednosti – od prednosti za osobe koje djeluju ljubazno, do prednosti za cjelokupno društvo. 

Prema rezultatima metaanalize objavljene 2018. godine u časopisu Journal of Experimental Social Psychology, prakticiranje ljubaznosti poboljšava dobrobit osobe koja je prakticira. Povećanje dobrobiti očituje se u pozitivnim afektima, sreći i zadovoljstvu životom. Nadalje, prema istraživanju objavljenom 2019. godine u časopisu The Journal of Social Psychology, prakticiranje ljubaznosti pozitivno doprinosi sreći, neovisno o tome ponašamo li se ljubazno prema nekome tko nam je blizak, prema strancu ili prema sebi.

Ljubaznost - značenje
FOTO: Shutterstock

Osim dobrobiti za osobu koja djeluje ljubazno, ljubaznost ima izrazito veliku važnost u stvaranju i održavanju zdravog i sretnog društva. Ljubazno djelovanje povećava mogućnost da će i drugi djelovati ljubazno, te doprinosi boljoj komunikaciji i razumijevanju drugih. Ljubaznost stvara osjećaj zajedništva i socijalne povezanosti te kreira zdravije ozračje u društvu.

Pročitajte članak “Humanost u današnje doba: Gube li osobine humanosti na značaju? Gubimo li ljudskost?“.

Kako biti ljubazan i poticati ljubaznost?

Kao i u svim društvenim područjima na koja želite utjecati i koja želite promijeniti, najvažnije je započeti od samog sebe. Poticanje ljubaznosti započinje s vlastitim djelovanjem prema drugima na način da ih uzimate u obzir, da ih cijenite i da im nastojite pomoći. Drugi ljudi, a pogotovo djeca, uče na primjerima drugih, stoga prakticiranjem ljubaznosti ujedno potičete ljubaznost.

Kako biti ljubazan
FOTO: Shutterstock

Biti ljubazan dolazi u različitim oblicima i ne mora za svakoga izgledati isto, ali za ljubaznost nisu potrebne velike geste ni novci. Ljubaznost možete prakticirati u svakodnevnim malim radnjama, kao što su:

  • izražavanje zahvalnosti
  • davanje komplimenata
  • pridržavanje vrata nekome
  • osmijeh
  • pitanja kako se netko osjeća i treba li mu pomoć
  • ponuda zagrljaja.

Osim toga, ovisno o sredstvima (vremenskim i novčanim) koje imate, ljubaznost možete prakticirati i u obliku volontiranja i donacija stvari ili novca potrebitima. Čak ni ovakvi “zahtjevniji” oblici ljubaznosti ne moraju biti prezahtjevni. Primjerice, donacije mogu biti u obliku sendviča za nekoga tko je gladan ili kantica mokre hrane za ulične mačke.

Biti ljubazan
FOTO: Shutterstock

Ljubaznost se može prakticirati svakodnevno na različite načine, a na vama je da odaberete načine s kojima se osjećate najugodnije. Ne zaboravite pritom prakticirati i ljubaznost prema sebi, uzimajući vlastite osjećaje u obzir i djelujući na suosjećajan način prema sebi. Svaki dan odaberite biti ljubazni prema sebi i prema drugima kako biste donijeli pozitivne promjene u svijetu, ali i u sebi.

Prpčitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Rowland, L. i Curry, O. S. (2019). A range of kindness activities boost happiness. The Journal of Social Psychology, 159(3): 340–343.
  2. Curry, O. S. i sur. (2018). Happy to help? A systematic review and meta-analysis of the effects of performing acts of kindness on the well-being of the actor. Journal of Experimental Social Psychology, 76: 320-329.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu