Društvene igre za odrasle i djecu – zabavne društvene igre za svaku situaciju

Društvene igre

Društvene igre postale su izrazito popularne posljednjih godina, a s time je došlo i do razvoja različitih kreativnih i kompleksnih igara. Razvijene su brojne društvene igre prilagođene različitim uzrastima djece, ali i kompleksnije igre namijenjene odraslima. Osim što su odličan način za provođenje vremena s voljenima, društvene igre mogu doprinijeti i razvoju određenih vještina.

Izbora je mnoštvo, a u nastavku vam donosimo zabavne društvene igre za djecu i za odrasle, kao i društvene igre s kartama i bez rekvizita. U nastavku ćete također saznati gdje kupiti društvene igre i kako se kreću njihove cijene.

Društvene igre za djecu

Obiteljske društvene igre mogu biti zabavne i za djecu i za odrasle, a pružaju veselje i mogućnost zbližavanja s članovima obitelji. Dječje društvene igre također mogu biti odličan način razvijanja određenih vještina kod djece, kao što su komunikacijske vještine, matematičke vještine, praćenje pravila i prihvaćanje pobjeda, ali i gubitaka.

Pročitajte članak “Dječja igra – utjecaj na razvoj djece i savjeti roditeljima“.

Djecu možete početi uvoditi u svijet društvenih igara u dobi od tri godine. Kod tako malene djece važno je da se radi o igrama koje je lako razumjeti, ali i čiji su dijelovi fizički dovoljno veliki, kako ne bi predstavljali opasnost od gutanja za dijete.

S djecom ispod četiri godine možete igrati neke jednostavnije igre, kao što su, na primjer, igra memorije i križić-kružić. Za djecu od tri godine pogodna je i društvena igra za djecu Prve boje i Prvi brojevi.

Obiteljske društvene igre
FOTO: Shutterstock

U nastavku se nalazi lista s igrama koje se preporučuju djeci određene dobi:

 • društvene igre za djecu od 4 godineCrni Petar, Zmije i ljestve, Zingo
 • društvene igre za djecu od 5 godinaMonopoly Junior, Alias Junior
 • društvene igre za djecu od 6 godinaMau-Mau, Pogodi tko, Connect four, Čovječe ne ljuti se, Jenga, Twister
 • društvene igre za djecu od 7 godinaUno, Pictionary
 • društvene igre za djecu od 8 godinaCluedo, Igra života, Monopoly
 • društvene igre za djecu od 10 godinaMikado, Alias.

S djecom u dobi između 7 i 8 godina možete početi igrati i šah, ako pokazuju afinitet za takav tip igre. Najbolje društvene igre za djecu su one u kojima uživaju svi sudionici, a posebno djeca, stoga isprobajte nekoliko različitih igara dok ne uočite djetetove preferencije.

Sa starijom djecom i mladima možete isprobati i edukativne igre kao što je društvena igra Fierce Women, koja promiče doprinos žena u društvu.

Pročitajte članak “Igre za djecu u različitim stupnjevima razvoja – govorno-jezični i socioemocionalni razvoj“.

Društvene igre za odrasle
FOTO: Shutterstock

Društvene igre za odrasle

Društvene igre za mlade i odrasle odličan su način da se zabavite s prijateljima ili upoznate s novim ljudima. Neke od popularnijih igara za odrasle uključuju:

 • Yamb
 • Rizik
 • Catan
 • Codenames
 • 7 Wonders
 • Azul.

Ako volite igre koje uključuju slaganje i traženje riječi, možete igrati igre kao što su Scrabble i Boggle. Društvena igra za odrasle može biti i ona u kojoj uživaju i djeca – kao što su Uno, Pictonary i Monopoly.

Nisu sve društvene igre za svakoga, pa tako kompetitivne igre nisu idealne za osobe koje loše podnose natjecanja (npr. lako se naljute).

Kooperativne igre, s druge strane, nude mogućnost surađivanja kroz igru kako bi postigli zajednički cilj, inkluzivne su i ne izazivaju negativne osjećaje. Ako ste u potrazi za kooperativnom igrom, umjesto kompetitivnom igrom, igre poput Pandemic i The Mind su idealan odabir za vas.

Pročitajte članak “Terapija igrom – zašto se odrasli (ne) igraju?“.

Društvene igre za dvoje
FOTO: Shutterstock

Društvene igre za dvoje

Određene igre namijenjene su igranju u dvoje, a neke od takvih igara su šah, trik-trak i Connect Four. Igre kao što su Yamb, Scrabble i Boggle mogu se igrati s više igrača, ali minimalan potreban broj igrača je dvoje.

Društvene igre za parove također mogu biti odličan način da kroz zabavu bolje upoznate partnera. Neke igre pogodne za parove su Fog of Love i Love Language.

Društvene igre - karte
FOTO: Shutterstock

Društvene igre – karte

Društvene igre koje se igraju uz pomoć karata iznimno su praktične iz razloga što najčešće zahtijevaju samo jedan, mali “mac” ili špil karata. Igre kartama najčešće ne traju dugo, a špil možete ponijeti sa sobom bilo gdje.

Ako imate klasični špil karata s 52 karte, njime možete igrati sljedeće igre:

 • poker
 • bridge
 • blackjack.

Ako imate tršćanske karte ili Triestine, možete igrati igre poput trešete, briškule ili trijumfa.

S druge strane, razvijene su različite društvene igre koje imaju poseban špil karata i posebna pravila. Među takvim igrama su Uno, The Mind i Cards Against Humanity.

Stare društvene igre
FOTO: Shutterstock

Stare društvene igre

U moru novih i inovativnih društvenih igara, stare društvene igre ponekad su najbolji odabir. Ne samo da su popularne s razlogom, već često uz zabavu mogu probuditi i osjećaje nostalgije. Neke od najpoznatijih starih društvenih igara su:

 • šah
 • čovječe ne ljuti se
 • mlin
 • trik-trak
 • dama.

Ove stare igre često dolaze i u obliku drvene društvene igre, čime daju poseban ugođaj tijekom igranja. Mikado, domino i Scrabble su također neke od starijih igara u kojima mogu uživati različiti uzrasti.

Stare igre često možete kupiti i kao set društvenih igara. Pa tako često postoje drveni setovi koji sadrže šah, čovječe ne ljuti se, mlin i trik-trak.

Društvene igre bez rekvizita
FOTO: Shutterstock

Društvene igre bez rekvizita

Ako kod kuće nemate društvene igre ili ste zaboravili ponijeti špil karata sa sobom na plažu ili put, postoje društvene igre koje ne zahtijevaju nikakve rekvizite.

Društvene igre riječima odličan su odabir ako nemate nikakve rekvizite niti pristup ravnoj površini (npr. dok putujete autobusom ili ležite na plaži).

 • Kaladont – jedan igrač kaže riječ, a drugi igrač mora smisliti riječ koja započinje sa zadnja dva slova prethodne riječi. Riječ ne smije završiti sa slovima “-ka” iz razloga što (ako primijeti) igrač koji je na redu može reći riječ “kaladont”, čime postaje pobjednik.
 • Nastavi priču – jedan igrač započinje priču jednom kraćom rečenicom. Svaki sljedeći igrač ponovi prethodne rečenice i nadoveže se novom rečenicom. Iz igre ispada onaj koji pogriješi u ponavljanju rečenica.

Ako ipak imate pristup olovci, papiru i ravnoj podlozi, možete igrati društvene igre na papiru. Neke od društvenih igara koje možete igrati na papiru su potapanje brodova, križić-kružić i grad-država.

Pročitajte članak “Igre crtanja – izradite ih sami i zabavite se!“.

Većina nas je u djetinjstvu zasigurno uživala i u igrama kao što su igra skrivača, lopova i žandara i care, care gospodare, koje nisu zahtijevale rekvizite, već samo dobro društvo.

Društvene igre - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Društvene igre – gdje kupiti?

Gdje kupiti društvene igre? Sve društvene igre možete kupiti u trgovinama kao što su Hoću knjigu, Links i Svijet medija. Društvene igre također možete naručiti s internetskih stranica kao što su eKupi i Jeftinije.hr.

Društvene igre – cijena

Cijene društvenih igara velikog su raspona. Na primjer, neke od jeftinijih (ali i jednostavnijih) igara su Yamb, koji košta oko 40 kuna, i Uno, koji košta oko 60 kuna.

Veće društvene igre, kao što su 7 Wonders, Rizik i Catan najčešće koštaju između 200 i 400 kuna. Ipak, s obzirom na popularnost društvenih igara, ali i na kompleksnost nekih igara, cijene sličnih igara znaju biti i puno više.

Ako ne želite kupovati nove igre, možete kupiti ili zamijeniti već rabljene igre. Kupovanje rabljenih igara je ekološki prihvatljivija opcija, a prihvatljivija je i za vaš novčanik. Osim toga, razmjenom igara možete osloboditi mjesto na polici s igrama, a pritom će ta igra nastaviti uveseljavati druge.

Novosti o nadolazećim sajmovima i razmjenama rabljenih igara možete pronaći na stranici Udruge Igranje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu