Igre crtanja – izradite ih sami i zabavite se!

Igre-crtanja

Igre crtanja su obično najjednostavnije igre koje izazivaju najviše smijeha, zabave i kreativnosti kod svih uzrasta. Papir trpi mnogo, a naše zabavne i kreativne ideje se često pretvore u neku društvenu igru.

U nastavku saznajte koje su najpoznatije igre crtanja te kako osmisliti i napraviti neke igre crtanja za zabavu cijele obitelji.

Crtanje

Važnost crtanja

Crtanje predstavlja osnovnu ljudsku aktivnost koja se prirodno razvija od najranije dobi. Povijesno gledano, ljudi su crtanjem po pećinama ostavljali svoje tragove i simbole izražavajući svoje trenutno stanje i način života.

Iako nismo svi likovno nadareni da možemo prenijeti apsolutno sve što zamislimo na papir, svatko od nas može barem nešto jednostavno nacrtati. Stoga je važno naglasiti da je crtanje vještina koja se može vježbati, ali je treba koristiti.

Crtanje služi kao sredstvo komunikacije, izražavanja mišljenja, osjećaja i percepcije. S vremenom se može poboljšati, ali se treba vježbati što je danas posebno otežano zbog napretka tehnologije čije korištenje znatno slabi finu motoriku.

Crtanjem se razvija fina motorika, vizualna percepcija, koordinacija oko-ruka, prostorno planiranje, vizualno pamćenje itd. Postoje čak i klinički testovi crtanja koji služe za psihodijagnostiku, a pomoću njih se određuje način na koje pojedinac shvaća stvari oko sebe.

Crtanje za djecu je izrazito korisno, ali i potrebno kako bi se razvila fina motorika i poticala kreativnost.

Tehnika-crtanja

Igre crtanja

Crtanje kroz igru je posebno zanimljiv način zabave za djecu, ali i za odrasle, neovisno o likovnim sposobnostima. Neke od igara crtanja su toliko zanimljive i kreativne da ste jednostavno neumorni čak i nakon dugotrajnog igranja. Svaka igra je posebna na svoj način, a još je posebnija ako je izradite sami.

Pictionary – izradite ga sami!

Ako Vam se više sviđa igra crtanja i pogađanja, najpoznatija takva igra je definitivno Pictionary, svjetski popularna društvena igra u kojoj osoba mora nacrtati pojam koji izvuče na kartici dok drugi pogađaju što crta.

Pritom ostali sudionici eventualno znaju kategoriju pojma (npr. životinja, stvar, radnja), ali ne znaju ništa više od toga. Najzabavniji dio je ograničenje vremena za crtanje što čini igru posebno zanimljivom. Pictionary je jedna od onih igara koja ostavlja trajne uspomene zabavnih druženja s obitelji i prijateljima.

Crtanje olovkom za djecu predstavlja ne baš tako zabavnu igru zato što djeca vole boje, ali kombinirajte ovakvo crtanje s pogađanjem i oduševit će se. Ako želite sami izraditi neku verziju ove igre, pokušajte s onom jednostavnijom koja nije ništa manje zabavna od originalne verzije.

Na male komadiće papira osmislite i napišite nekoliko pojmova. Na poleđinu svakog papirića možete napisati kojoj kategoriji pripada ili pak označiti nekom bojom koja će predstavljati određenu kategoriju (npr. zelena boja – životinja, žuta boja – radnja). Papiriće dobro smotajte i stavite u posudicu.

Igrajte tako da onaj tko izvlači papirić ujedno mora i crtati pojam koji izvuče. Za igru bi trebalo biti barem troje sudionika, a ako je mnogo više sudionika, uvijek možete igrati u timovima.

Bodovanje i nagrade ovise o mašti i kreativnosti sudionika, a igru uvijek možete zakomplicirati originalnim idejama kao što je crtanje nedominantnom rukom ili pak crtanje s jednim okom zatvorenim.

Pictionary

Knjiga smiješnih likova

Ova aktivnost može zabaviti cijelu obitelj, a posebno je prikladna za roditelje i malu djecu. Vrlo je jednostavna, a igrate je na način da svi crtate nekog smiješnog lika. Cilj igre je da lik izgleda čim zabavnije, ali i da ima neku priču.

Naime, nakon što nacrtate svojega lika, morate ga oživiti na način da mu osmislite ime, životnu priču ili čak organizirate predstavu. Izrada igre je prilično jednostavna, a sve što Vam treba je papir, karton, konac, bušilica za papir, škare i flomasteri.

Karton predstavlja korice knjige, a sve papire morate izrezati na tri horizontalna dijela. Napravite rupice na papirima i kartonu uz pomoć bušilice za papir kako biste ih mogli koncem ili nekim drugim materijalom uvezati u knjigu.

Nakon što to napravite, možete početi crtati smiješne likove, ali s obzirom na to da je papir u tri dijela, crtate prvo glavu na gornji papir, u sredini nos i na kraju usta. Najzabavniji dio je taj što svaki lik može imati drugačije oči, nos ili usta, a kreativnosti nema kraja.

Na ovaj način se djeca i odrasli igraju, razvijaju svoje vještine crtanja, ali i kreativnost. Različitih kombinacija likova će biti onoliko koliko sami odredite, a svakako si dajte truda pri izmišljanju pozadinskih priča.

Knjiga-smiješnih-likova

Crtanje po kamenčićima

Vjerojatno ne postoji osoba koja barem nekad nije došla na ideju da nešto nacrta na kamenčić, no zašto se to ne bi pretvorilo u zabavnu igru? Oslikavanje kamenčića je posebno dobro za djecu jer razvija finu motoriku, a pritom potiče i kreativnost.

Kako bi ovo oslikavanje bilo još zanimljivije, odredite nešto što ćete svi zajedno crtati na kamenčiće. Na primjer, možete odabrati životinje kao temu oslikavanja te crtati različite životinje na kamenčiće. Nakon toga, osmislite predstavu s kamenčićima ili im dajte imena.

Princip je sličan kao i u prethodnoj igri crtanja, a ono što je posebno zabavno je to što uvijek imate prostora za izmišljavanje nečeg novog. To znači da možete biti beskrajno maštoviti i uživati u oslikavanju kamenčića.

Crtanje-po-kamenčićima

Crtanje čačkalicama

Crtanje je tehnika u kojoj možete eksperimentirati s različitim materijalima, a jedan od njih mogu biti i čačkalice, odnosno štapići (npr. štapići za ražnjiće). Ova igra crtanja će se vjerojatno najviše svidjeti malo starijoj djeci koja mogu čvrsto pritisnuti štapiće na papir kako bi nešto nacrtali.

Čačkalice za crtanje za malu djecu baš i nisu najpametniji odabir, stoga bi bilo bolje ovakvo nešto organizirati za one starije. Sve što trebate za ovu igru je tuš, žumanjak, sjajni papir, čačkalice, četkice za premazivanje i posudica za smjesu.

Žumanjak i tuš pomiješajte u posudici. Uzmite četkicu kojom ćete tu smjesu premazati po sjajnom papiru. Ostavite nekoliko sati da se osuši i krenite s crtanjem. Djetetu možete dati štapiće za ražnjiće koji su dovoljno veliki i precizni za crtanje, a ovakva tehnika crtanja će se svidjeti svakome.

Crtajte što god poželite, a nakon toga svoje crteže možete izložiti i ponositi se svojim trudom i radom.

Crtanje-čačkalicama

Crtanje kredama

Krede su odlična ideja za materijal za crtanje, posebno kad je vani lijepo vrijeme. Crtanje kredama omogućuje široka prostranstva kao podlogu za crtanje, a čini se da ga posebno zbog toga djeca najviše vole.

Kredama možete nacrtati različite oblike, brojeve ili slova po kojima djeca mogu skakati, trčati, igrati pikado, školice ili neke druge igre. Krede možete koristiti u njihovom krutom obliku ili ih pak razmutiti u vodi, staviti u posude s prskalicom i crtati s njom.

Krede su odlična ideja za one koji vrijeme vole provoditi vani, a crtanje kredama uvijek možete spojiti s nekom fizičkom aktivnošću na lijepom vremenu koju djeca jako vole.

Crtanje-kredama

Crtanje za početnike

Ako se nikada dosad niste upuštali u likovne vode, sada je pravo vrijeme za to. Za početnike je omogućeno čak i crtanje online uz kojega možete naučiti nacrtati baš sve što poželite. Svakako imajte na umu da se samo vježbom dolazi do savršenstva pa si dajte vremena za učenje prvih koraka.

Igre crtanja po licu – facepainting

Još jedna od mogućnosti igara crtanja je popularni facepainting koji je djeci posebno zabavan na rođendanskim proslavama i druženjima. Danas velik broj igraonica nudi mogućnost facepaintinga za djecu, a najčešće se crtaju životinje ili likovi iz crtića.

Djeca su oduševljena ovakvim crtanjem zato što na trenutak mogu postati što god požele, a također se mogu zabavljati i sama u crtanju po licu drugima.

Pritom bi svakako trebalo imati na umu da su boje s kojima se crta po licu napravljene isključivo za facepainting, odnosno da su prirodne boje koje ne štete koži, ne uzrokuju dermatološke probleme i lako se ispiru vodom i sapunom. 

Facepainting

Zašto su važne igre crtanja?

Igre crtanja omogućavaju razvijanje različitih vještina, a prvenstveno same vještine crtanja koja pokreće kreativnost, maštu i zabavu.

Igre crtanja mogu obuhvaćati i druga područja osim crtanja, posebno ako u njih uključite i pogađanje, glumu ili izmišljanje priča. Svaku igru možete prilagoditi djeci, ali i odraslima koji se često zaborave igrati i biti djeca.

Imajte na umu da ne kritizirate dječje radove kad je u pitanju umijeće crtanja i da ih ne ispravljate. Crtanje svakome daje slobodu, a upravo zbog toga je svaki crtež poseban i jedinstven.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu