Mliječni zubi – nicanje, ispadanje i savjeti za roditelje

Mliječni-zubi

Mliječni zubi kod djece rastu između 5. i 7. mjeseca života ili kasnije. S obzirom na to da je svako dijete različito, tako je različito i vrijeme nicanja mliječnih zubi, no najkasnije do treće godine života bi dijete trebalo imati sve mliječne zube.

Rast-mliječni-zubi

Mliječni zubi – broj

Mliječnih zubi ima dvadeset, odnosno deset u gornjoj i deset u donjoj vilici. Njihova pojava je privremena i prethodi rastu trajnih zubi. Do treće godine života, dijete bi trebalo imati osam sjekutića, četiri očnjaka i osam mliječnih kutnjaka (molara).

Svi mliječni zubi su na broju tek neko kraće vrijeme, a počinju ispadati obično onim redom kojim su i nicali. Najčešće se u čeljusti prvo pojavljuje jedan trajni zub, odnosno donji kutnjak. Nakon njegovog rasta, počinju ispadati mliječne jedinice, dvojke, trojke i četvorke.

Kada su u pitanju mliječni zubi, petice kod većine djece obično ispadaju zadnje. Mliječni zubi kod odraslih nisu tako česta pojava zato što već između 12. i 14. godine kod većine ljudi do kraja narastu trajni zubi koji se više ne mijenjaju.

Mliječni-zubi-broj

Mliječni zubi – nicanje

Mliječni zubi su privremena zamjena za trajne zube i obično već u 5. mjesecu života kreće njihov rast. Mliječni zubi uzrokuju svrbež na mjestu nicanja. Iako njihovo nicanje samo po sebi nije bolno, mala djeca osjećaju promjene te neprestano imaju potrebu žvakati ruke ili pak stvari koje pronalaze kako bi ublažili svrbež.

Uz to, nije neobično da se pojavi pojačano slinjenje kod djece. Kod neke djece je nicanje zubi prilično mukotrpno zato što ne mogu spavati i normalno jesti, ali to obično ne traje dugo.

Djeci možete pomoći tako da im kupite gumene igračke žvakalice koje se mogu ohladiti i tako djeci smanjiti nelagodu pri nicanju zubi. Umjesto njih možete odabrati i prirodniju verziju takvih igrački koju djeca mogu žvakati, no pritom pazite na starost djeteta i opasnost gušenja od malih predmeta (npr. očistite im dovoljno velik komade sirove mrkve ili jabuke).

Također je preporučljivo lagano masirati desni čistom vlažnom gazom koju možete namočiti u čaj od kamilice kako biste pomogli djeci pri uspavljivanju. Vlažnu gazu možete ohladiti u hladnjaku kako bi smanjila nelagodu svrbeža zbog rasta mliječnih zubi. 

Mliječni-zubi-nicanje

Mliječni zubi – trajanje

Mliječni zubi traju sve dok ne krenu rasti trajni zubi. Obično prvi trajni zubi krenu izbijati već u 6. godini života, što znači da bi kod većine djece svi mliječni zubi trebali trajati u prosjeku oko tri godine.

Do 12. godine života obično izrastu posljednji trajni zubi. Svakako treba uzeti u obzir da je riječ o prosječnom vremenu trajanja mliječnih zubi što ne znači da je čudno ako se kod neke djece određene pojave dogode nekoliko mjeseci ranije ili kasnije.

Mliječni zubi – ispadanje

Mliječni zubi krenu ispadati neposredno prije nicanja trajnih zubi. Tada dolazi do resorpcije korijena mliječnog zuba koji se s vremenom topi, što rezultira ispadanjem zuba.

Većina mliječnih zubi se prije rasta trajnih rasklima i ispadne bez ikakve boli, no za neke mliječne zube koji imaju čvrst korijen je ipak potrebno potražiti savjet stomatologa kako bi se provjerilo je li zub potrebno izvaditi.

Mliječni-zubi-ispadanje

Mliječni zubi – vađenje

Mliječne zube u pravilu nije potrebno vaditi zato što na svako mjesto mliječnog zuba dolazi novi trajni zub. Čak i kada su u pitanju pokvareni mliječni zubi, vađenje se nikada ne preporučuje zato što mliječni zubi služe kako bi čuvali mjesta za trajne zube i njihova uloga je također važna iako je prolazna.

Mnogi roditelji se pitaju kako izvaditi mliječni zub, ali to zaista trebate prepustiti vremenu zato što se mliječni zub sam od sebe rasklima i nakon nekog vremena otpadne. Ponekad je potrebno samo lagano povući zub i već je vani, ali svako naglo vađenje mliječnih zubi može značiti da na tom mjestu uopće neće niknuti trajni zub.

Većina djece bez problema prođe kroz tu prirodnu fazu zamjene. No, ponekad se mogu dogoditi problemi ako mliječni zub ne može ispasti ili ako trajni zub krene rasti na krivom mjestu. U takvim situacijama je nužno potražiti pomoć stomatologa kako bi se zubi izvadili, a problemi ispravili na vrijeme.

Zubi-kod-djece

Mliječni zubi – karijes

Pokvareni mliječni zubi kod djece nisu rijetka pojava zato što se odmah nakon nicanja istih može pojaviti karijes. Iako pokvareni zubi djeci mogu uzrokovati bol, nelagodu i otežano hranjenje, oni se ne smiju vaditi. Svi mliječni zubi prirodno ispadaju stoga se ne smiju dirati.

No, nastajanje pokvarenih mliječnih zubi možete spriječiti. Naime, djeca koja previše jedu slatkiše i piju slatke napitke iz bočice predstavljaju rizičnu skupinu za pojavu karijesa. Redovito pranje zubi kao i odlasci na preglede kod zubara mogu spriječiti i riješiti moguće probleme karijesa kod male djece.

Pranje-zubi

Mliječni zubi – savjeti za roditelje

Mliječni zubi traju jedno kraće vremensko razdoblje, a obično je njihovo nicanje najveći problem kod roditelja s obzirom na to da su u pitanju mala djeca koja često znaju cijelu noć plakati zbog neugodnog svrbeža.

No, vrlo brzo će izrasti svi mliječni zubi, a djeci najbolje možete pomoći tako što ćete ih na vrijeme naučiti redovito prati zube te ih voditi na stomatološke preglede.

Djetetu bi trebalo svaka tri mjeseca mijenjati četkicu neovisno o tome je li se istrošila ili ne, a odlazak kod zubara je dovoljan čak jednom ili dva puta godišnje, ovisno o zdravlju zubi.

Pasta za zube obično nije potrebna do druge godine života zato što je djeca ne znaju ispljunuti i često je progutaju. Pasta za zube koja sadrži fluor djeci nije potrebna sve do druge godine života. Naime, fluor jača zube i štiti od karijesa, ali može biti opasan ako se proguta u velikim količinama. 

Nakon druge godine pa sve do šeste potrebno je kupovati dječju zubnu pastu koja sadrži manje fluora. Nakon šeste godine, dijete može prati zube normalnom pastom za zube. Ako se pravilno koristi, fluor je jako koristan za zdravlje zubi. No, možete kupovati i prirodne paste za zube bez fluora iako je njihova cijena gotovo dvostruko veća od ostalih.

Također, maloj djeci je jako teško oprati zube četkicom. Na samom početku nicanja zubi, četkicu možete zamijeniti i čistom vlažnom gazom. S vremenom možete kupiti mekanu dječju četkicu za zube, a stručnjaci preporučuju da je potrebno čim prije naučiti i dozvoliti djeci da sama peru zube kako bi usvojila zdrave navike.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.53 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu