Nicanje zubi – prirodni lijekovi za olakšanje bolova

nicanje zubi

Zubi se razlikuju po veličini, obliku i rasporedu unutar čeljusti. Te različitosti omogućuju žvakanje, govor i smijanje. Također, oni su ključni za oblikovanje Vašeg lica. Tijekom rođenja ljudi imaju 20 mliječnih zubi koji krenu nicati od 6 mjeseca rođenja. Oni ispadaju tijekom djetinjstva. Do 21 godine, svih 32 trajna zuba su trebala niknuti.

zubi.jpg

Redoslijed nicanja mliječnih zubi

Sljedeća tablica prikazuje kada niču i ispadaju mliječni zubi djece, a vrijeme nicanja varira od djeteta do djeteta.

nicanje mlijecnih zuba - redoslijed

Kao što je vidljivo iz tablice, prvi mliječni zubi niču sa 6 mjeseci. Obično, prvo niču donji središnji sjekutići. Zatim, izlaze prva četiri prednja zuba. Nakon toga ostali zubi niču najčešće u paru – s gornje i donje strane čeljusti – sve dok se svih 20 zubi (10 gornjih i 10 donjih) nije razvilo do djetetove dobi od 2,5 do 3 godine. Kompletno razvijeni mliječni zubi (svih 20) ostaje do djetetove dobi od 6 do 7 godina.

Činjenice o nicanju zubi:

 • Pravilo “palca” je da svakih 6 mjeseci djetetova života niknut će 4 zuba.
 • Djevojčicama će prije niknuti zubi.
 • Donji zubi će niknuti prije nego zubi gornje čeljusti.
 • Zubi gornje i donje čeljusti obično niču u paru – jedan s lijeve i jedan s desne strane.
 • Mliječni zubi su manji u veličini i bjelji su u boji od trajnih zuba koji kasnije niču.
 • Do djetetove dobi od 2 do 3 godine, svi su se mliječni zubi trebali razviti.

Redoslijed nicanja trajnih zubi

Čeljust odrasle osobe sadrži 32 trajna zuba, a to su:

 • 4 umnjaka,
 • 4 prva kutnjaka,
 • 4 druga kutnjaka,
 • 4 prvih pretkutnjaka,
 • 4 druga pretkutnjaka,
 • 4 očnjaka,
 • 4 centralna sjekutića,
 • 4 lateralna sjekutića.

Prvi trajan zub pojavljuje se u dobi od 6 godina i u čeljusti započinje tranzicija iz mliječnih u trajne zube, a ona traje sve dok svi mliječni zubi nisu ispali.

Prvi trajan zub koji niče su trajni kutnjaci. Oni su važni za pravilan razvoj trajne denticije. Sve do 13 godine života pojavit će se 28 od 32 trajna zuba. Zadnja 4 trajna zuba, umnjaci, niču između 17 i 25 godine života te se još nazivaju zubom mudrosti zbog kasnog razvitka.

Temperatura kod nicanja zubi

Kada zubi djeteta krenu probijati zubno meso (između 5 i 7 mjeseca života) znakove nije teško zamijetiti. Razdražljivost, slinjenje i manja zainteresiranost za hranjenje jedni su od simptoma nicanja zubi.

Nicanje zubi može povisiti tjelesnu temperaturu Vaše bebe, ali samo malo. Svaka temperatura iznad 38 °C znak je da je vaše dijete vjerojatno bolesno.

nicanje zubi i temperatura

Na stomatološkom fakultetu u Shirazu proveli su istraživanje postoji li korelacija između nicanja zubi i temperature. Istraživanje je provedeno na djeci od 8 do 36 mjeseci života. Svako dijete imalo je barem jedan mliječni zub i roditelji su bili upoznati sa simptomima nicanja. Utvrdili su kako nema povezanosti između temperature i nicanja zubi, odnosno kako je temperatura uzrokovana zbog određene bolesti, a ne zbog rasta zubi.

Ako primijetite da Vaše dijete ima temperaturu višu od 38 °C, ako je razdražljivo i imate problema s hranjenjem djeteta i njegovim spavanjem, Vaše dijete vjerojatno ima prehladu, bol u želudcu ili druge upale ako ima simptome:

 • nos koji curi ili je začepljen,
 • kihanje ili kašljanje,
 • proljev ili povraćanje,
 • osip.

Ako niste sigurni zašto dijete ima te simptome, konzultirajte se s Vašim pedijatrom.

Nicanje zubi kod beba

Ako zubi niču kod Vašeg djeteta najbolje ćete ga smiriti tako da stavite pritisak na njegove desni. Možete masirati desni s čistim prstom ili dati djetetu da žvače gumeni prsten za nicanje.

Hladni predmeti olakšavaju nicanje zubi, ali također mogu naškoditi desnima ako su prehladni. Ako stavite gumeni prsten za bebe u zamrzivač, može se raspoloviti i iz njega može procuriti tekućina. Umjesto toga, stavite prsten u frižider dok se ne ohladi. Ako nemate gumeni prsten, stavite mokri ručnik u frižider.

Nemojte koristiti gelove koji se mažu na desni bebe ili tablete za nicanje zubi. Obično ne pomažu i neke sadržavaju buniku ili benzokain, te i jedan i drugi sastojak mogu biti štetni jer mogu smanjiti količinu kisika u krvotoku.

Ako je Vaše dijete starije od 6 mjeseci, možete mu dati ibuprofen (za djecu Motrin) ili acetaminofen (za djecu Tylenol) kako bi olakšali bol kod rasta zubi. Konzultirajte se s liječnikom prije primjene lijekova.

Bebe kod kojih niču zubi često mogu biti razdražljive, ali pripazite na simptome bolesti. Zovite liječnika ako je Vaše dijete:

 • Mlađe od 3 mjeseca i ima temperaturu iznad 38 °C,
 • Starije od 3 mjeseca i ima temperaturu iznad 40 °C,
 • Ima temperaturu koja traje više od 24 sata,
 • Ima proljev, povraćanje ili osip u kombinaciji s temperaturom,
 • Pospano i izgleda bolesno,
 • Razdraženo i nemoguće ga je umiriti.

Prirodno liječenje nicanja zubi kod beba

Postoji nekoliko prirodnih načina liječenja kojima možete ublažiti simptome nicanja zubi kod beba: 

 • Hladni predmeti – hladni predmetu su jednostavan lijek za ublažavanje boli kod nicanja zubi. Možete u frižider staviti nekoliko sigurnih predmeta kako bi ih Vaše dijete žvakalo. Pripazite da predmeti ne budu premali pa da ih Vaše dijete može progutati, i preporučuje se da je najbolje djetetu dati predmet za žvakanje dok Vi bdijete nad njim.
nicanje zubi kod beba
 • Pritisak na desni – čistim prstom pritisnite na desni djeteta ili ih masirajte, što dodatno ublažava bol. Također drvena žlica ili drveni prsten za nicanje zubi pružaju pritisak na zube koji niču van.
 • Majčina njegadojenje je pouzdan način na koji možete smiriti dijete. Ako primijetite da ono ne olakšava djetetove bolove ili da dijete grize prilikom dojenja, onda se preporučuje koristiti ostale metode.
 • Čaj od kamilice – kamilica se koristila kao biljni lijek tisućama godina u mnogim kulturama. Pripazite na to da je čaj koji dajete djetetu bez kofeina. Također, nemojte dati djetetu lijek od kamilice iz vrta jer postoji rizik razvijanja botulizma. Čaj rashladite i žličicom dajte djetetu ili umočite prst u šalicu i masirajte desni djeteta.

Prirodno liječenje nicanja zubi kod odraslih osoba

Odrasle osobe često osjete bol kod nicanja umnjaka. Bol može biti uzrokovana i zbog ozljede, upale ili kasnijeg rasta zuba. Preporučuje se posjetiti stomatologa kako bi utvrdio uzroke i način liječenja, ali možete i primijeniti prirodne načine kako bi ublažili bol sve do posjete doktoru.

Gelovi protiv bolova mogu pomoći smanjiti bol, ali pomažu i:

 • pritisak na desni – ovisno o razlogu boli, možete ju ublažiti tako da ćete pritisnuti hladan ili topao predmet na područje boli. Ako primijetite da hladan predmet pomaže, možete namočiti vlažnu, hladnu ili smrznutu vrećicu čaja na područje boli na 20 minuta. Vrećica čaja od mente može pomoći kod ublažavanja boli.
 • ispiranje slanom vodom – možete i ispirati usta s toplom slanom vodom. Pomiješajte pola žličice soli u čaši tople vode i miješajte dok se ne rastopi. Otopinu promućkajte u ustima i ispljunite, pa ponovite nekoliko puta. Izbjegavajte gutanje otopine jer može nadražiti želudac. Slana otopina može smanjiti upalu i naticanje, također može smanjiti rizik upale jer smanjuje broj bakterija u usnoj šupljini.
 • ulje klinčića ima anti-upalna svojstva i najčešće se koristi u olakšavanju boli kod nicanja zubi. Namažite 1 do 2 kapi ulja na desni koristeći čisti prst ili vatu. Moguće je da ćete osjetiti utrnulost, ali će nakon par minuta prestati. Pripazite kod primjene ulja jer jezik također može utrnuti. 
 • lijekovi koje možete napraviti kod kuće – možete zgnječiti češnjak i staviti ga na mjesto boli jer alicin, sastojak koji se nalazi u češnjaku, ima protuupalna svojstva. Metoda koja nije preporučljiva za djecu ili bebe je da natopite vatu burbonom i stavite na desni gdje osjetite bol.

Saznajte više o ispadanju i zdravlju zubi u sljedećim člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu