U proizvodima za menstruaciju pronađene su ove štetne tvari! Znanstvenici upozoravaju da ih izbjegavate jer ugrožavaju zdravlje žena

istraživači su bili iznenađeni otkrićem PFAS-a u omotima određenih uložaka i tampona

Nedavna studija koju je vodio dr. Graham Peaslee sa Sveučilišta Notre Dame ispitala je proizvode i identificirala prisutnost PFAS-a u nekima od njih. PFAS, ili perfolifluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari, nazivaju se “vječnim kemikalijama” zbog njihove dugotrajne prirode. Ova su otkrića predstavljena na jesenskom sastanku Američkog kemijskog društva 2023., iako istraživanje još nije recenzirano.

Istraživači su pomno pregledali više od 100 starih proizvoda i njihova pakiranja, tražeći fluorirane spojeve koji ukazuju na potencijalne štetne PFAS-a. Proizvodi su uključivali tampone, uloške, donje rublje za višekratnu upotrebu i menstrualne čašice. Značajno je da etikete na starim proizvodima obično ne navode njihove sastojke, ostavljajući potrošače nesvjesnima njihovog sastava.

Dok je za mnoge proizvode utvrđeno da ne sadrže polifluoroalkil, istraživači su bili iznenađeni otkrićem PFAS-a u omotima određenih uložaka i tampona, kao i u vanjskim slojevima donjeg rublja. Tim je izvijestio o osobito visokim koncentracijama u pakiranju i vanjskim slojevima. Sumnjaju da proizvođači dodaju fluor kako bi odbili vlagu i održali proizvod suhim.

Međutim, to bi moglo nenamjerno spriječiti krv da prodre u unutarnje slojeve i dopre do odjeće.
PFAS može uzrokovati brojne zdravstvene probleme kod žena
FOTO: Shutterstock

PFAS može uzrokovati brojne zdravstvene probleme kod žena

Dr. Sherry Ross, ginekologinja i stručnjakinja za žensko zdravlje, upozorava da PFAS u proizvodima za menstruaciju može potencijalno dovesti do dugotrajnih i štetnih učinaka na žene. Te “vječne kemikalije” mogu postojati u tijelu i uzrokovati hormonalne, reproduktivne, imunološke i probleme povezane s rakom. Međutim, za točnu povezanost između unosa PFAS-a i zdravstvenih stanja nedostaju opsežna znanstvena istraživanja.

Ostaje neizvjesno može li PFAS prodrijeti kroz kožu kroz različite materijale. Osim toga, PFAS je pronađen u školskim uniformama i vatrogasnoj opremi, što ukazuje na potencijalne zdravstvene rizike, uključujući rak, oštećenje organa, kardiovaskularne probleme, pretilost, dijabetes i imunološku disfunkciju.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izražavaju zabrinutost zbog PFAS-a u opskrbi vodom, budući da su te kemikalije otporne na razgradnju i mogu kontaminirati vodu za piće i akumulirati u divljini. Iako je fokus na utjecaju na okoliš na odlagalištima otpada, razumijevanje koncentracije i apsorpcije PFAS-a u proizvodima za zdravlje žena još je pod istragom.

Dr. Randy Fiorentino, opstetričar-ginekolog, sugerira da je fluorid u malim količinama općenito siguran, a studija više naglašava rizike za okoliš nego rizike za zdravlje žena. Unatoč tome, mogu se poduzeti mjere opreza za smanjenje izloženosti PFAS-u. Preporuke uključuju izbjegavanje kontaminirane vode, ribe iz zagađenih izvora i proizvoda pakiranih s PFAS materijalima.

Odabir organskih i prirodnih proizvoda za menstruaciju, kao što su menstrualne čašice i donje rublje za višekratnu upotrebu, može biti sigurnija alternativa
FOTO: Shutterstock

Odabir organskih i prirodnih proizvoda za menstruaciju, kao što su menstrualne čašice i donje rublje za višekratnu upotrebu, može biti sigurnija alternativa. Također se savjetuje traženje proizvoda označenih kao “bez PFAS-a i fluora”. Dok većina proizvoda ne sadrži PFAS, davanje prioriteta sigurnosti pri odabiru proizvoda ključno je za zdravlje žena.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu