Menstrualna čašica – alternativa tamponu i ulošku

mentrualna-casica-tamponi

Već godinama žene koriste jednokratne tampone ili uloške za skupljanje krvi tijekom menstrualnog ciklusa. Danas su se mnoge žene okrenute alternativnom rješenju, menstrualnoj čašici koja se koristi za višekratnu upotrebu. Pritom je potrebno obraditi pozornost jer nisu sve menstrualne čašice predviđene za višekratnu upotrebu.

Što je menstrualna čašica?

Menstrualna čašica je mekana, fleksibilna, silikonska posudica zvonolikog oblika dizajnirana za korištenje unutar vagine za vrijeme trajanja menstruacije. Čašica prikuplja menstrualnu krv za razliku od tampona i uložaka koji upijaju.

Ako ste osjetljivi na lateks obavezno provjerite da li je čašica izrađena od silikona, jer na tržištu postoje i menstrualne čašice od gume.

Menstrualnu čašicu je potrebno mijenjati svakih 4-8 sati, ali i češće ako imate jača krvarenja. Čašica ne smije stajati više od 12 sati u vagini bez da se ne promijeni.

Postoje menstrualne čašice koje su namijenjene ženama koje su rodile vaginalno te ženama koje su starije od 30 godina kao i u veličinama za žene koje nisu rodile i koje su mlađe od 30.

menstrualna-casica-vs-tampon

Prednosti korištenja menstrualne čašice

Manji troškovi i manje otpada na odlagalištima

Neke menstrualne čašice dizajnirane su za dugotrajnu upotrebu pa čak i do nekoliko godina, čime pružaju znatnu uštedu od tampona i uložaka.

Budući da ih možete koristiti višekratno, stvaraju manje otpada na smetlištima.

Manje neugodni miris

Za razliku od tampona i uložaka, menstrualna čašica onemogućava stvaranje neugodnog mirisa koji nastaje u dodiru krvi sa zrakom.

Zadržavanje vaginalnog PH-a

Tamponi mogu apsorbirati uz menstrualnu krv i vaginalnu tekućinu koja balansira vaginu.

Manje potrebe za učestalim mijenjanjem

Tampone morate mijenjati svaka četiri sata ovisno o menstrualnom toku, dok menstrualna čašica može stajati i do 12 sati.

Jednostavno za korištenje

Ako ste ikad imali iskustva s tamponima ili dijafragmom vrlo brzo ćete svladati tehniku umetanje čašice u vaginu. Iako na prvi pogled izgleda zastrašujuće, potrebno je slijediti upute i uvježbati tehniku.

Uzmite čašicu u ruke, presavijte je da izgleda kao tampon, umetnite je u pozadinu vagine i lagano pogurajte.

menstrualna-casica

Nedostaci upotrebe menstrualne čašice

Više nereda prilikom uklanjanja čašice

Najveći nedostatak je nered prilikom vađenja i pranje čašice. Također čišćenje u javnim kupaonicama nije baš najpraktičnije te može uzrokovati neugodu za neke žene.

Otežano umetanje čašice

Za neke žene umetanje čašice u vaginu predstavlja problem, jer ne sjeda na odgovarajući način.

Poteškoće prilikom vađenja čašice

Uklanjanje čašice može stvarati poteškoće. Ne smijete povlačiti čašicu, već lagano uštipnuti bazu čašice i lagano povući prema dolje. Sadržaj ispraznite u wc školjku, a menstrualnu čašicu isperite pod vodom i ponovno umetnite.

uklanjanje-menstrualne-casice

Kako ukloniti menstrualnu čašicu – video prikaz

Održavanje čašice

Nakon svakog ciklusa potrebno je čašicu sterilizirati sredstvo za sterilizaciju dječjih bočica ili prokuhati u vodi (5-7 minuta).

Glatka površina INTIMINA menstrualnih čašica olakšava čišćenje toplom vodom i blagim sapunom, a silikon je otporan na toplinu, stoga se može i prokuhati.

Nekoliko dodatnih napomena o menstrualnoj čašici

  • Menstrualna čašica ne štiti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.
  • Mogu je koristiti žene koje imaju spiralu uz mjere opreza ukoliko su končići spirale predugi.
  • Kod žena sa “spuštenom” ili “zabačenom”maternicom treba se posavjetovati s ginekologom jer često nije moguća upotreba menstrualne čašice.
  • Oprez je potreban i kod žena koje su imale sindrom toksičnog šoka (stanje teške infekcije uzrokovano bakterijom Staphylococcus aureus koja se namnoži kad je tampon predugo u vagini). Simptomi iznenadno nastaju za vrijeme mjesečnice, a obuhvaćaju povraćanje, visoku temperaturu, pad tlaka, slabost i proljev. U tim slučajevima potrebna je hitna medicinska pomoć i liječenje.
Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu