Pojavili su se gumeni bomboni za vaginalno zdravlje! Evo što o tome misle ginekologinje

Pojavili su se gumeni bomboni za vaginalno zdravlje

Za početak je ključno razumjeti da se vaša vagina sama po sebi čisti, što znači da joj nije potrebno pranje ili ispiranje kako bi održala svježinu. Karen Adams, dr. med., ginekologinja i klinička profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, naglašava ovo za WebMD.

Međutim, postoji uobičajena pogrešna predodžba da bi vagine trebale imati ekstravagantan miris i okus koji označavaju njihovo zdravlje, dodaje Heather Irobunda iz NYC Health + Hospitals. Neke žene očekuju da im vagina miriše na ruže ili čokoladu, ali u stvarnosti je zdravije imati prirodan miris.

Gumeni bomboni za vaginalno zdravlje

Unatoč tome, na TikToku i Instagramu postoji rastući trend promoviranja gumenih bombona za vaginalno zdravlje, koji podržavaju slavne osobe i influenceri.

Mnogi tvrde da ovi bomboni poboljšavaju pH ravnotežu, okus, miris i svježinu. Ipak, stručnjaci poput Adams i Irobunde imaju različita mišljenja o sigurnosti, učinkovitosti i nužnosti ovih proizvoda.

Vaginalni biom ili flora sastoji se od mikroorganizama koji utječu na funkciju vagine, idealno održavajući pH ravnotežu od oko 4,0, što ukazuje na kiselost. Rodnica prirodno proizvodi probiotike poput laktobacila, uz male količine kvasca, koji doprinose njezinom zdravlju.

Međutim, neravnoteža “loših bakterija” može poremetiti pH ravnotežu, što dovodi do bakterijske vaginoze, uzrokujući promjene okusa i mirisa. Mnogi gumeni bomboni za vaginalno zdravlje, koje nemaju odobrenje FDA, sadrže dobre bakterije za rješavanje ove neravnoteže.

Primjerice, gumeni bomboni koje preporučuje Kourtney Kardashian Barker sadrže Bacillus coagulans (SNZ 1969), za koji se navodi da podržava ravnotežu vaginalnog bioma.

na TikToku i Instagramu postoji rastući trend promoviranja gumenih bombona za vaginalno zdravlje
FOTO: Shutterstock

Hrana i zdravlje vagine

Unatoč tome, neki stručnjaci tvrde da vagini nisu potrebni dodatni proizvodi za optimalno funkcioniranje. Dok je mit o tome da ananas poboljšava okus vagine razotkriven, hrana bogata prirodnim probioticima, poput kiselog kupusa i jogurta, može poboljšati zdravlje vagine.

Ključno je prepoznati znakove vaginalne infekcije, kao što je miris ribe ili neobičan iscjedak, koji zahtijevaju brzu liječničku pomoć, a ne oslanjanje na gumene bombone.

Osim toga, održavanje zdravlja vagine uključuje puštanje vagine da diše preko noći, korištenje sapuna ili vode bez mirisa za čišćenje i održavanje hidratacije.

Prije svega, važno je razlikovati normalne varijacije vaginalnog mirisa i okusa od znakova infekcije. Mlade žene, osobito tinejdžerice, treba uvjeriti da su njihove vagine normalne i savršene takve kakve jesu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu